6 Февруари, 2013 17:21 888 0

Нов томограф във Видинската болница

  • нов томограф-
  • видинската-
  • болница

„В МБАЛ „Св. Петка“са създадени максимално добри и съвременни условия за лечение, съответстващи на равнището на добрата медицинска практика". Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която заедно с министър-председателя Бойко Борисов откри официално  новото модернизирано Отделение по образна диагностика.

Най-новата придобивка в отделението е 16-срезовия спирален компютърен томограф, закупен с целево отпуснатите от Министерство на здравеопазването средства за капиталови разходи в размер на 1 007 853 лв. От тях 843 433 лв. са изразходвани за покупка на томографа и обособяване на специално помещение за него. С останалите средства са закупен един мобилен рентгенов апарат, два апарата за хемодиализа и е изградена нова система за водоочистване с обратна осмоза в отделение „Нефрология и диализно лечение”.

На официалното откриване присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Отслужен беше водосвет от Видинския митрополит Дометиан.

Атанасова посочи, че през последните години болницата е усвоила над 3 милиона лева за оборудване и реализиране на енергоспестяващи мерки.  Реализиран е проект за енергийна ефективност, в резултат на който е санирана цялата сграда на болницата и са намалени с близо 50 на сто разходите за енергопотребление.

„Създаваме всички условия за модерно и достъпно лечение в болниците в цялата страна, с което гарантираме възможно най-високо качество на медицинската помощ“, подчерта министър Атанасова. Спирайки се на усилията на държавата да мотивира младите лекари да се реализират у нас, здравният министър изрази увереност, че с модернизиране на здравната инфраструктура и новите възможности за кариерно развитие и специализации те ще предпочетат да се грижат за българските си пациенти.

„Всеки човек си тежи на мястото и няма по-добър избор от това да отдавам знанията и уменията си на хората от моя град, на моите приятели и близки“. Това каза на откриването най-младият лекар-специализант по анестезиология в МБАЛ „Св. Петка“ д-р Стефан Стефанов.

 Атанасова съобщи, че в инвестиционната програма на лечебното заведение за 2013 г. е предвидено съссубсидия от Министерство на здравеопазването в общ размер 280 000 лв. да бъде пребазирано отделението по кожни болести и да бъдат закупени един мобилен рентгенов апарат и ендоскопска апаратура.

Освен това по проект „Безопасен труд” на ОП "Развитие на човешките ресурси"на стойност 119 320лв. МБАЛ „Света Петка” - Видин кандидатства за закупуване на общоболнична пожароизвестителна система,  за осигуряване на специфични лични предпазни средства и работно облекло. Предвидено е и внедряване на сертифициране на стандарти за безопасни условия на труд. „Уверена съм, че новите придобивки ще променят както условията за работа на медицинския персонал, така и ще дадат възможност пациентите да бъдат лекувани по най-добър начин, което е и нашата основна цел“, каза здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА