Last news in Fakti

15 Юни, 2021 17:29 2 992 10

Стана ясно какъв е бил климатът по време на динозаврите

  • динозаври-
  • климат

Динозаврите са били изправени пред повече сезонни различия

Стана ясно какъв е бил климатът по време на динозаврите - 1
Снимкa: Shutterstock

Учени от Свободния университет в Брюксел са направили проучване и са установили какъв е бил климатът на Земята по времето на динозаврите преди около 78 милиона години, съобщава сайтът на учебното заведение.

Авторите на изследването са открили, че динозаврите са били изправени пред повече сезонни различия, отколкото се е смятало досега. Те са живели по време, когато лятото и зимата са били топли.

За целите на проучването специалистите са изследвали вкаменелости на мекотели, живели през периода креда в южната част на Швеция.

Получените данни показват, че в древността температурата на водата е достигала 15-27 градуса и е била с 10 градуса по-висока, отколкото в съвременния свят.

Съответно и температурите на въздуха са били по-високи от днешните. Същевременно температурната разлика между лятото и зимата е била минимална, отбелязват учените.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    8 1 Отговор
    Освен динозавърски , какъв друг да е!
  • 2 Врачка

    9 1 Отговор
    УчЕни от “свободният университет в Брюксел” ….те тук спрях да чета.Ще направя няколко кликбайта на статията за да може г-ца Маринова да оправдае днешния си надник.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Пурко

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    На г-ца Маринова много й ходят такива статии прекопирани от Бог знае къде но със сигурност не са от авторитетни и доказани в научните среди издания! Но тя толкова си може завалийката, така че не можем много да й се сърдим!
  • 4 Мара

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    Точно така се пише "УчЕн " ,ти какво искаш-"УчИн " ли,бре !

    Коментиран от #9

  • 5 Динозавър

    6 1 Отговор
    Ало,вие от 21 век не си знаете климата до 2021,с моя климат се чоприте,сякаш сте живели с мен в една пещера.Абе кой ви плаща на вас заплатите бе,многознайковци?!
  • 6 Джурасик парк

    7 2 Отговор
    Учените от свободния в Брюксел да бяха питали Лили Иванова. Едно време какъв климат имаше, това сега на нищо не прилича юни месец да те въртят ставите.
  • 7 ,, Младите,, знаят и

    4 0 Отговор
    Кликбайта, а динозавър, много жалко, че най едрите видове изчезнаха, стават и за, домашен,, любимец,,.....!
  • 8 Анонимен

    5 0 Отговор
    Динозаврите живот са си живеели !
  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мара":

    Той не говореше за думата учен, а за това, кои са изворите на този п@ск8ил.
  • 10 ГУМЕН КРАДЕВ

    4 1 Отговор
    Поне един динозавър е оцелял - Грета се казва и ни надува главите с " глобалното затопляне " , пък то било застудяване ! Иди ги разбери зеленчуците къде са си наврели термометрите !