Last news in Fakti

14 Юли, 2021 13:27 6 152 28

Чудовищна бомбардировка на Земята с астероиди

  • астероиди-
  • земя

Гигантските скали влияели на земната атмосфера, снижавали количеството на кислорода

Чудовищна бомбардировка на Земята с астероиди - 1
Снимка: shutterstock

Бомбардирането на Земята с астероиди е било десет пъти по-интензивно, отколкото се смяташе досега, а размерите на някои от тези небесни тела са наистина колосални. Това твърдят учени от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо, съобщава Phys.org, цитиран от Еsoreiter.ru.

Според тях на всеки 2,5-3,5 млиарда години нашата планета е била изложена на чудовищна бомбардировка от Космоса, а на 15 милиона години падал по един астероид като този, който предизвикал измирането на динозаврите и бил причина за огромния кратер Чиксулуб с диаметър около 180 км.

Гигантските скали, падащи от небето, влияели и на земната атмосфера. Те снижавали количеството на кислорода.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    7 3 Отговор
    Той Руси Русев го предрече навремето с песента"Камъните падат,падат от небето"-пророк,месия
  • 2 Механик

    8 2 Отговор
    СЗО ви информира, че маските и ваксините предпазват от космически бомбардировки и измиране на динозаврите.
  • 3 ХЮСТЪН ИМАМЕ ПРОБЛЕМ

    5 2 Отговор
    СЛАВЕЙ ТРИФОНОВ ИЗЛЕТЯ ЛИ В КОСМОСА ДА ТРОШИ С КИРКА КАМИКА ДЕТО ПАДА КЪМ ЗЕМЯТА😬
  • 4 трилобит

    8 4 Отговор
    Изобщо няма научни данни,че астероидът паднал в Юкатан,,Чиксулуб,,е предизвикал поредното масово измиране на Земята.И въобще не е достоверно,че някакви оцелели мишки са нашите прародители.Всичко това се крепи на теорията на Дарвин,която е съмнителна.Той не можал да обясни разцвета през Камбрий!

    Коментиран от #5

  • 5 Чичо Тони

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "трилобит":

    Няма научни данни само за тези, които не четат писанията на учените. А теорията на Дарвин "За произхода на видовете" и еволюцията е съмнителна само за еднокнижниците и религиозните фанатици.

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 6 Гого

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо Тони":

    Тогава маймуните защо не станаха хора,а си останаха маймуни,а?

    Коментиран от #11

  • 7 Hellish

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо Тони":

    Чакай сега, ти малко се напъваш неподготвен. Съмнителна си е от всякъде теорията на Дарвин, проблема е, че този който е писал коментара който ти коментираш обсъжда неща които ти май не разбираш. Той не се напъва религиозно, напротив, визират се много открития които не се връзват с модерната история. Няколко нови вида хора изчезнали в близкото минало и доста неща показващи, че човека е доста по-древен вид отколкото се смяташе и, че май на няколко пъти сме се развили като цивилизация и сме преживяеали някакув рестарт, дали епидемия или катаклизъм е друг въпрос но да. Случвало се е със сигурност

    Коментиран от #10, #13, #14

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Как така на всеки 2,5 до 3,5 милиарда години, като възрастта на Земята е само 4,5 милиарда години?!!! Значи само един път се е случвало, а не няколко пъти! Може би трябва да е милиони, а не милиарди?!

    Коментиран от #12

  • 9 трилобит

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо Тони":

    Чичо,недей да спориш за неща,които не са ти ясни.Дарвин през целия си живот е твърдял,че няма обяснение за експлозията на живота през Камбрий,което може да се обясни само по 2 начина,или с намеса на Божията ръка или със Посяване на всички тези форми на живот от Космоса.Ти ще ме учиш мене,неграмотник!!!
  • 10 00014

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Hellish":

    Мое лично мнение -- развили сме се биологично от някакъв вид (може би маймуна), както казва Дарвин. Но някой ни е дал тласъка, за да станем полуинтелигентни същества. И понеже сме си останали на това полуинтелигентно ниво, далият тласъка няколко пъти ни рестартира. Доказателства за предишни цивилизации много - но ги крият. Само такива като пирамидите и градовете в Южна Америка не могат да скрият. Наближава новият рестарт.
  • 11 Чичо Тони

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    Еволюцията не е вероятност нещо да се случи и/или да продължава да се случва. Еволюцията е вероятност нещо, което се е случило да оцелее и да се наложи в живия свят в конкурнция с всички други форми на живот. Появата на човека и развитието на неговия интелект променя сериозно средата в живия свят.
  • 12 трилобит

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Това не отговаря на истината.Разцветът на живота през Камбрий се е случил в един геологически миг, което може да означава само 5 милиона години,което от гледна точка на теорията на Дарвин е меко казано съмнително.Изобщо тук се говори за интелигентен дизайн,но това е тема на дълъг разговор.

    Коментиран от #15

  • 13 Чичо Тони

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Hellish":

    Този който е писал коментара първо трябва да си направи справка кога учените стигат до Камбрийския взрив - преди или след Дарвин. Публикацията на Дарвин, за времето си, е сравнима с публикуването от Айнщайн на теорията на относителността. Дълбоко религиознто общество по онова време не е в състояние да преглътне неговото прозрение и го кара да смекчи първоначалните си изводи. А Камбрийския взрив е много по-късна наука.

    Коментиран от #27

  • 14 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Hellish":

    Гръбначните същества оставят кости. Учените определят преди колко години са оставени тези кости с въглероден анализ и всичко е ясно като бял ден. Ако е имало човек преди повече от 6 милиона години, все някъде щяха да намерят фосили от него. Освен това, човек еволюира - променя се през милионите години. Защо мислиш, че да речем преди 20 милиона години сме изглеждали по същия начин както сега? Тогава е имало човекоподобна маймуна, от която по-късно са се отделили човека, орангутана, горилата и шимпанзето!

    Коментиран от #16

  • 15 Чичо Тони

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "трилобит":

    Камбрий продължава петдесет и няколко милиона години. Самият "взрив" се оценява на половината от този период и се отнася изключително за живот във водата. А това, че някой се съмнява в нещо не означава, че вярна неговата конспиративна теория. Методите на науката са доста по-различни.

    Коментиран от #17

  • 16 трилобит

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Не само че не е имало кости от човек преди 5 милиона години,ами не е имало останки от каквито и да било живи същества преди ПЕТСТОТИН И ЧЕТИРИДЕСЕТ МИЛИОНА години.И изведнъж БУМ Разцвет на всякакви форми на живот което съвсем не се връзва с теорията на Дарвин.Това е била смъртоносната му дилема!!!Умрял е отчаян,че се е изложил.

    Коментиран от #22

  • 17 трилобит

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Чичо Тони":

    Чичо,писна ми вече да ти обяснявам,за времето за което ти говориш,да речем 450 милиона години на Земята не е имало озонов слой който да я пази от смъртоносната слънчева УВ радиация.Той се е формирал по късно и тогава живите организми са изпълзели на сушата.Първото животно се е казвало тикталик.Дай 5 лева за ограмотяването.

    Коментиран от #19

  • 18 Каскетороид

    1 0 Отговор
    Изследванията на учените от югозападния университет в Колорадо може и да представят апокалиптични картини от далечното минало, но последствията от действията на кадрите от ЮЗУ у нас в настоящето са още по-зле.
  • 19 Чичо Тони

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "трилобит":

    Не разбрах връзката между Дарвин, Камбрий и тикталик. Предполагам, че четеш списание Космос (ако още го има на пазара). За малко повече от пет лева има много хубави книги на пазара по темата. Наскоро излязоха от печат преводи на няколко книги на Ричард Докинс. Забележителен ерудит. Достъпни са и за читатели на Космос и не се занимават с предствяне на конспиративни теории - чиста наука. Бъди здрав.

    Коментиран от #25, #28

  • 20 И ти си прав

    1 1 Отговор
    Не спорете. "И ти си прав" казал един умник.
    Мисля, че за произхода на съвременния човек са верни и двете версии, божествената и тази на Дарвин.
    Просто Ева е изневерира на Адам с един орангутан и сме се пръкнали ние "умниците" на Вселената.

    Коментиран от #21

  • 21 Чичо Тони

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "И ти си прав":

    Да. А адамовата ябълка е онова парче ябълка, което заседнало в гърлото на Адам когато разбрал за Ева и орангутана.
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "трилобит":

    Предполага се, че живи същества - първите едноклетъчни са възникнали преди около 4 милиарда години или са дошли от космоса. Възможно е няколко пъти да са унищожавани и възниквали отново. Когато обаче възникват многоклетъчните организми, се ускорява развитието им. Какво те учудва - човек от 1 милион години ползва огъня и живее почти по един и същ начин. Допреди няколко хиляди години, когато създава цивилизация. И само от 200 години сме напреднали технически и само от около 40 г. ползваме компютри! А Дарвин е в основата на всички съвременни теории, гледай научнопопулярни филми и научни материали - навсякъде е Дарвин!

    Коментиран от #24

  • 23 небрежнев

    2 0 Отговор
    Нашата планета е на около 4 милиарда години. Питам - колко пъти на всеки 2.5, 3.5 милиарда години е била изложена на чудовищна бомбардировка от Космоса?
    Все си мисля, че някои хора не са ходили на училище или пишат без да мислят.
  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Разбира се, че това, че днес си играем с GSM и компютри, не означава, че сме евоюлирали умствено спрямо преди 2000 години, когато е погребан Помпей. Какви мозайки и рисунки има затрупани там, които и днес не всеки може да ги нарисува! 2000 години е много малък период, в който почти не сме се променили биологически!

    Коментиран от #26

  • 25 трилобит

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чичо Тони":

    Това че трудно разбирате си е ваш проблем,не мой.Конграчулейшънс!
  • 26 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Поправка - "еволюирали".
  • 27 аномалокарис

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чичо Тони":

    чичо антон,меко казано говориш глупости.я си признай дали не си на 10 ракий.
  • 28 трилобит

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чичо Тони":

    чичо,няма връзка между дарвин ,камбрий и тиктаалик.просто разбери човешки,че когато е създал теорията за произхода на видовете дарвин и хабер си е нямал за Камбрийската експлозия на живота!УФ!!!!