Last news in Fakti

9 Август, 2021 20:32 8 547 14

Тайните на яденето на диня

  • диня-
  • плод-
  • тайна-
  • храна-
  • полезно-
  • диетолог-
  • лято

Диетолог дава съвети как да извлечем максимума от вкусния и разхлаждащ плод

Тайните на яденето на диня - 1
Снимка: Shutterstock

Жаркото лято е сезонът на дините. Мнозина от нас толкова ги обичат, че не могат да се спрат, щом видят динята на тезгяха на магазина за плод и зеленчук. Диетолог разкри някои неподозирани правилата за яденето на диня, пише Флагман.бг.

Според него, като всеки плод, динята не трябва да се яде с килограми. Това е особено важно за хора, предразположени към наддаване на тегло или диабет. Това се дължи на факта, че динята съдържа захар.

Също така специалистът съветва да динята да се яде в светлата част на деня, за да не натоварвате пикочната система през нощта и да не прекъсвате съня.

„Прекъснатият сън няма да ви позволи да се възстановите за следващия ден, което от своя страна може да повлияе на хранителното поведение и наддаването на тегло. Защото когато не спим достатъчно, преяждаме по-лесно, наддаваме на тегло“, казва специалистът.

Освен това диетологът предупреждава за възможността за отравяне с диня, ако към нея се добавят странични вещества. Следователно дините трябва да се купуват през сезона, а също и да се интересуваме къде са отгледани.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шеф караманчев

    18 0 Отговор
    Тайната е тази скрофа на снимката да я изяде с кората.
  • 2 хмм

    28 1 Отговор
    И динята ли стана вредна? Само фалшиви новини пускате.
  • 3 123

    9 2 Отговор
    Снимката с едното видимо око е илюминатска символика. Фалшива новина.
  • 4 Жеко

    11 0 Отговор
    "... отравяне с диня, ако към нея се добавят странични вещества." И какво друго добавяме, освен мастика или както вече го правят добрутровците - бял ром!

    Коментиран от #7

  • 5 Механик

    25 0 Отговор
    Добре че баба ми почина преди 20 години на 90-годишна възраст!! Добр, че клетата не разбра, как цял живот е "яла доматите с колците" , че и нас така научи да ядем дини!
    Надявам се в следващатата статия да ни поясните колко неправилно акаме и как точно трябва да го правим.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 mi6osp

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Жеко":

    За да узрее рано и да се продаде скъпо, в динята инжектират урея ( карбамид или карбамид съдържаща течност) , може да има и по-модерни нещица.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вирус

    3 0 Отговор
    Много умна статия! Щях да се напикая, а не бях се сетил! Досега винаги съм ял диня в 22 ч.
  • 10 Чичо Ви

    3 0 Отговор
    Ние я ядем цялата диня със семките, убаво издълбана.

    Коментиран от #11

  • 11 Племеннико

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чичо Ви":

    Само не напиняй чиче много сабаале на клекалото,да не строшиш порцелано.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИСТОРИК

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "mi6osp":

    И как става инжектирането? Ходят със спринцовки из бостаните да бодат всяка диня или пръскат със смолет!

    Коментиран от #14

  • 14 ТОЧНО ТАКА

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИСТОРИК":

    става. Този метод е отдавна известен, в едни по-ранни времена инжектираха обикновена кравешка урина - разбира се, в малки, почти незабележими количества. Поразпитай старите бостанджии, особено в района на Мариците /Хасковско, Харманлийско/. И като говорим за употреба на спринцовка при оползотворяването на диня - ето една изпитана рецепта - една спринцовка / голяма или малка - по желание/ -хубава мастика се инжектира в динята, после динята се пуска в кладенец при температура до 5-6 градуса и след няколко часа се разрязва. Консумирайте отговорно и с мярка!