Last news in Fakti

28 Февруари, 2013 14:10 2 956 2

Вампири нападат пингвини в Перу

  • вампири-
  • пингвини-
  • перу-
  • бяс
Вампири нападат пингвини в Перу - 1
Снимка: Би Би Си нюз

Най-опасните прилепи – т.нар. прилепи вампири, бяха уличени в нападение на малки пингвинчета. Разкритието е на снимачен екип на британската телевизия Би Би Си. Преди него се е смятало, че прилепите вампири се хранят изключително с кръв на бозайници.

Наблюденията са проведени в южната част на Перу, за да се изясни как пингвините си взаимодействат с останалите представители на фауната. Криещите се в пещери хумболтови пингвини, които гнездят по каменистите крайбрежия на Чили и Перу, били заснети от изследователите с помощта на инфрачервени светодиоди.

Създателите на документалния филм запечатали как кръвожадните прилепи налитат на спящите птици. Възрастните екземпляри се събуждали и започвали да издават тревожни крясъци при наближаващата опасност, но малките били беззащитни пред хищниците и ставали техни жертви.

Продуцентът Матю Гордън обяснил, че и преди по телата на пингвини са били забелязвани белези от ухапвания, но досега на никого не се било удало да документира нападението на вампирите. По принцип те се хранят с кръвта на морски лъвове, коне и дори спящи хора, като атакуват най-малко защитените от косми, коси или дрехи места по тях.

В слюнката на прилепите се съдържа веществото гликопротеин – ензим, който прави ухапването безболезнено и в същото време не позволява на кръвта да се съсирва до 8 часа след него. Заради това много от наранените животни умират от кръвозагуба, но съществува и вероятност да бъдат заразени с бяс. 

Прилепите вампири са единствените бозайници в природата, които притежават имунитет към бяс, но са преносители на това смъртоносно заболяване.

В областта Амасонас на границата между Перу и Еквадор близо 3500 местни жители през 2010 г. са били жертва на нападения на заразени с бяс прилепи вампири.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИванов

    0 0 Отговор
    Нищо му няма на материала, ама такова заглавие? Вампири нападали пингвини ... някой се е омагьосал в жълто
  • 2 загрижен

    0 0 Отговор
    ИЗБИЙТЕ ГИ ТИЯ ВАМПИРИ БЕ- ТЕ ЩЕ ИЗМОРЯТ ПИНГВИНЧЕТАТА!