Last news in Fakti

16 Август, 2021 14:57 58 726 51

Мистерията падна: Ето с какво е построена Хеопсовата пирамида

  • пирамида-
  • египет-
  • хеопсова пирамида-
  • мистерия-
  • построяването-
  • теория

Тази теория за построяването на пирамидата съществува още от 70-те години на 20-ти век

Мистерията падна: Ето с какво е построена Хеопсовата пирамида - 1
Снимка: Shutterstock

Хеопсовата пирамида е построена с цимент, а не с гигантски скални блокове, показва френско-американско проучване. Дялани каменни блокове за използвани само за основата и облицовката на огромната структура, предава Блиц.

Използването на цимент обяснява и как отделните блокове на пирамидата пасват толкова добре, че между тях трудно може да се провре и лист хартия. Причината е, че за разлика от дялания камък, циментът се сляга и така всеки блок е заел форма, съответстваща на тези под него.

Всъщност теорията, че за изграждането на пирамидите е използван цимент, направен от варовикова каша, не е нова. Френският химик Жозеф Давидовиц още през 70-те години на XX век защитава тази теза. Той взима проби от пирамидите и ги сравнява със скалите в близките кариери. Химическият състав е подобен, но не напълно еднакъв. Освен това слоестата структура на блоковете на пирамидите не съвпада с тази на дяланите камъни.

Чрез собствен експеримент Давидовиц също така доказва, че може да се създаде цимент от варовикова каша и че химически той е напълно идентичен с проучваните от него проби.

Според тази хипотеза мекият варовик с високо съдържание на каолин е бил изкопан на юг от платото Гиза. След това бил разтварян в големи басейни, захранвани от Нил, докато станел на водна каша. Смесвали го с вар и диатомит или натриев хидрогенкарбонат, използван също от египтяните при мумифициране. После оставяли водата да се изпари и получавали мокър цимент, който след няколко дни се втвърдявал.

В Геополимерния институт в Северна Франция са извършени концептуални тестове с подобни съединения и е установено, че екип от пет до десет души, работещ с прости ръчни инструменти, може да създаде циментови блокове с тегло от 1,3 до 4,5 тона за няколко седмици.

Въпреки всички доказателства хипотезата на Давидовиц е яростно отхвърлена от много египтолози и от властите в Египет, вероятно защото слага край на мистерията за изграждането на пирамидите.

Противниците на теорията оспорват научните доказателства за нея. Според тях различните форми на блоковете в пирамидите показват, че са използвани дялани камъни. Освен това за варта би трябвало голямо количество пепел, а Древен Египет не е бил покрит с гори. В същото време е имал много работна ръка за дялане на камъни.

Няма как хипотезата за циментовите блокове да бъде потвърдена или отхвърлена категорично, докато египетските власти не дадат достъп за проучване на самите пирамиди с тази цел.

Хеопсовата пирамида се състои от 2 300 000 варовикови блока с тежест между 2 и 30 тона всеки, а се предполага, че някои тежат 50 тона. Не е ясно как блокове с такава тежест са били прекарвани от кариерите до строежа.

Повдигането им също няма обяснение. Изграждането на рампа за целта би изисквало повече труд и материали от самата пирамида. Първоначално Хеопсовата пирамида е била висока 146,5 метра. Външната облицовка се състояла от 144 000 варовикови блока, силно полирани, с тегло до 15 тона, а върхът бил облицован с червен гранит.

Ако хипотезата за цимента е вярна, то само около една десета от всички блокове на пирамидата са от дялан камък. Като теглото на най-големите от тях не надвишава 15 тона.

Всъщност мистериите около Хеопсовата пирамида са много. На първо място това е предназначението ѝ. Основната хипотеза е, че е била построена като гробница на фараона. Но е напълно сигурно, че никога, никой не е бил погребван в нея. Намерен е само счупен саркофаг, в който обаче няма следи от тяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисирка

    59 5 Отговор
    Мисирката си е мис-ирка.. колкото и да се прави на археолог!

    Коментиран от #28

  • 2 Бесен Язовец

    35 2 Отговор
    Може не може ли да са фугирали с нещо между блоковете? Внимавай с кроасаните и чипса!!!
  • 3 Гег3

    92 9 Отговор
    Бойко я е построил с асфалт
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 9 Отговор
    Да изчистим бетона по Черноморието и Пустинята,всички пирамиди и хотели са прояеа на алчността на хотелиери и фараони и като такива следва да бъдат сринати незабавно!Хеопс е позор,оставка и затвор
  • 5 Маке

    103 3 Отговор
    Македонците са бъркали цимента за пирамидите

    Коментиран от #7

  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    97 2 Отговор
    Според египтолози като Марк Ленър и д-р Захи Хауас, Хеопсовата пирамида е построена за около 20 години... / в днешно време АМ "Хемус" ( около 400км) е започната преди почти половин век и е построена половината от нея 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #17

  • 7 Спор нема

    46 3 Отговор

    До коментар #5 от "Маке":

    ... но българин е бил началник на обекта! Подписа ми още стои на един от блоковете в основата..

    Коментиран от #50

  • 8 замунда

    53 5 Отговор
    Издигнете една пирамида на Баце в София ама гледайте да е същата като Хеопсовата и я наречете Бойковата пирамида. Давам идея на Гербавите тая пирамида да стане културна атракция и да пълнят чекмеджета от нея. Всеки който иска да я види да си плаща. За чужденците тройна тарифа щото Баце е алчен. )
  • 9 РЕАЛИСТ

    52 16 Отговор
    Бутайте ги. Робски труд с години, само да се увековечи някакво болно същество, смятащо се за Бог. Луи ХIV изпразнил хазната да си направи Версай. Бойко и той искаше да остане в историята, като строител на магистрали. Все психопати с болни мозъци.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Радо

    67 1 Отговор
    Аз си мислех, че Главболгарстрой е построил пирамидите.

    Коментиран от #23

  • 12 sss

    36 4 Отговор
    Паднали са но бабите ви хвърчилата... що не направите копие, да покажете как става! С такава прецизност в геометрията (самите стени на пирамидата също са вдлъбнати по определен геомитричен начин) и взаимосвързаност с определени числени зависимости, както и отиентирана по геогравските посоки. Колкото до свързващото вещесто между блоковете - докозано е, че при върха то е с по ранна датировка, отколкото при основата.. Кай и каг ги е направил не е ясно, според мен, нивото на съзнание и технологиите са били на по високо от нашето ниво..
  • 13 чичо рико

    14 3 Отговор
    качвал съм се.....нагоре са кърпени с цимент да си такова..... после разправии с куките....мизерия
  • 14 Xnxxxx

    13 8 Отговор
    На авторката на темата на мъжа и онаа раота му е паднала.. Колко лъжлива тема плачеща за внимание от някаква си аматьорка..

    Коментиран от #41

  • 15 Наску диаманда

    22 1 Отговор
    Винаги е имало роби на труда и ще има, паразитите са другаде.....!
  • 16 Гриша Филипов

    45 1 Отговор
    На нашето Черноморие също е мистерия.Строежи и никой нищо не знае.Сто хиляди години няма да се разбере кой как е строил комплексите.
  • 17 Дърт пръч

    52 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    А магистрала Тракия е започната по времето ня траките. Та затова носи това име
  • 18 Аре

    18 3 Отговор
    Сенатор от древният Рим определя пирамидите като: - Безполезно струпване на толкова камъни на едно място и поне да служеха за нещо.
  • 19 Аре

    32 9 Отговор
    Същите тези камъни и сглобки ги има и в града на инките Мачу Пикчу. Нима египтяните са ходили в Южна Америка и там да леят цимент? Цивилизация която не е познавала откритието КОЛЕЛО не може да построй това.

    Коментиран от #47

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 2loop

    26 3 Отговор
    Да то много трудно се различава цимент от дялан камък, пълни глупости

    Коментиран от #25

  • 22 На Тити ви каката

    21 1 Отговор
    То и руините до Титикака са ги ляли от релефен бетон 😏
  • 23 Дааа

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Радо":

    С държавна поръчка ;)

    Коментиран от #27

  • 24 Брях

    29 0 Отговор
    А кой "щипна" арматурата, гадове???
  • 25 Отвътре

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "2loop":

    Ти не прочете ли какво пише? Говорят за вътрешните блокове, отвънка е облицовката. Кой ще ти даде да махаш камъни и да гледаш?

    Коментиран от #29

  • 26 ДА ама НЕ

    11 4 Отговор
    Само че цимента е каран от извънземни от Марс ! :))

    Какви посредственяци ни налегнаха на всички нива Боже ! Всичко е тръгнало да съчинява "теории" и що ли не и чЕка нЕкой да му повЕрва !
  • 27 НАТО ВЕЦ

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дааа":

    Е то пачка се прави с държавна поръчка, откакто свят светува. Даже и нашите ( прости Господи ) бизнесмени го знаят.
  • 28 плевен

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мисирка":

    Абе, не се напъвай толкова. За тази хипотеза чух преди 5-6 години и доказателствата изглеждаха убедително.

    Коментиран от #35

  • 29 небрежнев

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "Отвътре":

    Пирамидата в завършен вид с облицовъчните блокове е била гладка, а не като сега стъпаловидна. Външните блокове са били полирани и страните на пирамидата са били почти огледално гладки. Всички облицовъчни блокове са плячкосани още в древността, като за съществуването им съдим от останките им около пирамидата. Сегашния си стъпаловиден външен вид е станал след разграбване на каменни блокове от нея за други строежи още в римско време. Ако блоковете са излети от бетон, то е необяснимо огромното им разнообразие като размер и тегло. По много от блоковете личат вдлъбнатини, които се смятат за места за захващане, но е възможно и да са ползвани за захващане на някакво скеле. Възможностите са много, но никоя не е без противоречия и затова мистерията остава.
  • 30 Асан

    5 3 Отговор
    Вар киреч и тухли четворки 🤣🎃
  • 31 ПОСВЕТЕН

    8 6 Отговор
    Стига сте писали глупости, ето за тези, които искат истината-
    Тази, както и всички останали пирамиди, са построени от външна цивилизация, като блоковете са рязани с плазмена технология, недостигната и до днес от нашата цивилизация. При построяването си пирамидите са били под вода и едва след преполесовката на планетата се оказват на сушата. Целта на построяването им е проста- те са първият концентратор и ретранслатор на имагинерна мисловна енергия от хората към луната, която пък е базова концентрационна централа за нашата енергия. В някой пирамиди са поставяли мъртвите мумии на фараони, тъй като фараонът е бил единственото материално, което е било в състояние да е обект на вниманието на всички живи и мислещи индивиди тогава. Така са поставили началото на днешната наша цивилизация, която през годините върви именно в указаната от ТЯХ посока на развитие с единствената и неотменна цел- ние живеем за да генерираме мисловна енергия. Тя се източва от нас постоянно, безпощадно и във все по-големи количества. При достигане на определени етапи от еволюиране на разума, просто ни се подхвърля следваща цел и позиция, която да развиваме и която реално въздига на нов, все по-висок етап нашите способности за генериране. Процесът продължава и в наши дни и ще продължи докато сме ефективни и докато го позволи планетата ни, която при този процес бива безмилостно експлоатирана и задушавана. При достигане на крайна степен, в която е невъзможно по-нататъшно усъвършенставане на
  • 32 ПОСВЕТЕН

    7 5 Отговор
    При достигане на крайна степен, в която е невъзможно по-нататъшно усъвършенставане на процесът на генериране на мисловна енергия и при последваща неефективност от наша страна, просто цивилизацията ни ще бъде заличена безпощадно и процесът ще бъде рестартиран.Ние сме просто една ферма торни червеи, само че произвеждаме не тор, а мисловна енергия. Това е, което е необходимо от нас и за което съществуваме. Това е голата истина, всичко останало са писания с различна цел, но не и истината.А тя не се говори на глас и разпространението и се счита за противоцелево и се преследва, поднасят ни се през цялото време само хипотези. лъжи и всичко, което да ни подтикне да търсим и ровим все повече, но не и самата истина. Обяснението е просто- само така се засилва нашата единствена полезна роля- генерирането на мисловна енергия. И също така- самата истина не само не ни помага на нас да живеем и си вършим работата, тя би разрушила целият ни свят и би довела до невъзможност съществуването ни и нашият мисловен процес. Да, наистина истината убива....
  • 33 ПОСВЕТЕН

    9 6 Отговор
    Е, още ли вярвате в теория за еволюцията, още ли вярвате, че сме висши същества? Някой да е забелязъл през всичките изтекли до тук години, през които ние научихме толкова много за планетата ни и светът около нас, и през което време отчетохме ИЗЧЕЗВАНЕТО на стотици биологични видове- растения, животни.... да е забелязъл някой да се е ПОЯВИЛ нов вид?
    А има ли наивник, който да смята, че при положение, че не сме в състояние да опазим и съхраним РАЯТ , в който живеехме тук на нашата планета преди да я разрушим, можем да имаме реални основания да смятаме, че някъде си там из Вселената, на друга планета, ние бихме могли да го СЪЗДАДЕМ, да се заселим там??? Нима има и капка основание в това, в което се опитват да ни накарат да повярваме? Едва ли някой ще отговори положително на тези въпроси... И после възникват следващите- защо тогава се прави всичко това, тези умни глави, дето го правят не го ли осъзнават? Естествено -да. Но каква е целта тогава? Една единствена- продължаващо все по-дълбоко и ефективно МИСЛОВНО РАЗВИТИЕ от наша страна и ГЕНЕРИРАНЕ НА ИМАГИНЕРНА МИСЛОВНА ЕНЕРГИЯ. Без при това да се допуска дори задаването на предходните въпроси и без да се спира процесът на нашето уж еволюиране. в което ни се внушава да вярваме... Ето това сме ние- една ферма за торни червеи, които си мислят, че са свободни, интелигентни и висши същества, а всъщност се задушават от собствените си изпражнения, но това именно е продуктът, заради който съществуват.
    Честито на

    Коментиран от #45

  • 34 ПОСВЕТЕН

    9 5 Отговор
    Честито на всички, дано намерите сили да живеете след тази информация.
    А Събинчето много си я обичам. Никой друг не може да пише като нея. Да е жива и здрава!

    Коментиран от #46

  • 35 Антимилиционер

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "плевен":

    На 20 метра от пирамидата има кариера откъдето са ИЗКОПАНИ камъни за пирамидата. Някои от тях са още в земята, но оголени отгоре. Що за милиционерщина?
  • 36 100perа

    9 1 Отговор
    :)
    Учно! Не е ясно само, как циментовите блокове са издържали теглото на тези над тях.
    Щото ако тази хипотеза беше вярна, сега нямаше да се слага арматура. Просто щяха да си изливат бетонни блокове в необходимите форми и да ги чакат да изсъхнат. Впрочем, за колко години изсъхва бетонът е друга тема...
  • 37 Дедо

    10 0 Отговор
    от как се помня, винаги с Хеопсовата пирамида ни занимават, докато политиците вдигат поредната пирамида която да източат покрай изборите
  • 38 овчеубиец

    10 1 Отговор
    Поредната хипотеза. Тия дето са го построили, си знаят. Ние гадаем. Само, който не е бил на платото Гиза вече в чертите на Кайро ,може да твърди, че древните египтяни се построили пирамидите, дъвчейки питки с чесън.
  • 39 Явор

    7 2 Отговор
    Бре, че онтересно бре ! И как и " бетона" и камъните имат еднакъв цвят ?
  • 40 Ема,

    2 0 Отговор
    майсторцу су оди трънско, затова йош дръжи ...
  • 41 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Xnxxxx":

    Със закъснение,.. МНОГО ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ,.. мисиирка-аматьорка търсеща внимание и всяко едно ''отваряне'' на статията - дрън-дрън стотинки в касичката й
  • 42 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Здравко Ахилесов каза, че Аспарух е преминал по Аспаруховия мост и така е завладял цяла България. Аз пък съм убеден, за да издържат толкова години на природните условия и човешките иманярски набези, че египетските пирамиди са направени с Девненски цимент !
    Боядисването за еднаквост на цвета между камъни цимент, е работа на български зографи. След 09.09.1944 г. майка ми и баща ми цъкаха с язик -- от къде толкова много АБФК, както и аз сега се дивя - от къде толкова много " демократи "..... Комшията бай Юмер вика7 " Бояджии, ва комшу. Душман парасъ !!"
    При толкова много "бояджии" , няма как, ние да не сме ги вапсали тия пирамиди....
    Ама моя принос в науката .................
  • 43 Емаа,

    1 0 Отговор
    оно и фараоните су правени от трънчанье, ама после един от ньи е мног дигъл компиро и Бог им е дал що су заслужили на цел Египет....
  • 44 Здравко

    5 0 Отговор
    Егати учените?!?Не могат да направят разлика от камък и цимент!Много странно!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ПРОСТВЕТЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "ПОСВЕТЕН":

    И кой я консумира тази енергия, ПОСВЕТЕНИЙ?
    За какво му е?
  • 47 РЗС

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Аре":

    Виждал съм ги на живо и нямах думи. Бащата на хеопс както се казва в един документален филм тъкмо е излязъл от каменната ера. На няколко места по света се появяват подобни пирамиди и каменни сдания, които нямат нищо общо като цивилизации и никога не са ходили едни до други. Виждал съм 3метров гранитен камък във музея в Кайро от пирамидата, който беше отрязан по право от дъска и беше счупен от едната страна, защото нещото с което са го рязали е кривнало леко. Инструмента е определено кръгъл сигурно 5 метров диск или нещо подобно, защото личи по отрязъка. А колелото не е било открито по това време. Гранитените съркофази са инкрустирани с нещо, което не е оставило и една шупла по йероглифите, а са имали само медни длета, с които няма как да пробиеш гранита дори. Пирамидите са съоражения, не гробници, четете в нета.
  • 48 Това всички, без мисирките го...

    1 1 Отговор
    Знаят още от априлският пленум на БКП-то....Тезисите на Тодор Живков за циментовите блокове на Хиопсовата пирамида и панелните блокове в застрояването на Младост 1...
  • 49 Шайба

    6 0 Отговор
    Моля ви,недейте разкрива тайната на пирамидите,че на египтяните ще им секне далаверата с туристи и няма да има с какво да се прехранват!
  • 50 Видях го

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Спор нема":

    "Локо София" пишеше
  • 51 пенка

    0 0 Отговор
    благодаря за полезната информация