17 Октомври, 2021 21:09 12 235 8

Как са изглеждали Малдивите преди туристическия бум

  • малдиви-
  • туризъм-
  • масов туризъм-
  • минало-
  • малдивски острови

Имало е време, когато островите не са били най-лъскавата туристическа дестинация в света

Как са изглеждали Малдивите преди туристическия бум - 1
Снимка: shutterstock

Малдивите – тюркоазени води, ослепителни бели плажове, прекрасни залези и, разбира се, лукс.

Може и да не ви се вярва, но е имало времена, когато Малдивите не са били най-лъскавата туристическа дестинация в света.

Когато Мохамед Умар Манику-Му и трима негови приятели отворили Курумба – първия туристически хотел в страната, през 1972 г., там нямало и един кей. Посетителите трябвало да газят във вода до кръста от кораба до плажа.

Първите посетители били предимно журналисти и фотографи от Италия, съобщава CNN.

Но макар че там още нямало вили над водата със стъклен под, било ясно, че Малдивите вече омайват туристите. Днес там има над 100 хотела, разпръснати върху над 1200 острова.

Курумба, което означава „кокос“ на местния език дивехи, първоначално е бил необитаема ферма за кокоси. Сега там има всички екстри на луксозен малдивски курорт. Някои наричат Му „човекът, който построи рая“ и това име е напълно заслужено.

Вестниците започнали да пристигат няколко месеца по-късно, е телефонните услуги не били надеждни. Ако туристите забравели да си вземат паста за зъби, трябвало да се оправят някак, защото на острова нямало магазини.

Преди туризма на острова, където се намира Курумба, живеели само двама души. Туристите нямало много какво да правят, освен за ловят риба и да се пекат на слънце. Нещо, което те обожавали.

„Имахме барбекю на открито. И винаги имаше някой, който свири на китара. В стаите на гостите от чешмата течеше кафява вода. Тоалетните по онова време можеха да бъдат възпитано описани като „странни“, спомня си Му за ранните дни на курорта.

Това можеше да е рисков ход – да довеждаш хора на изолиран отдалечен остров в Индиския океан. За Му това е било най-логичното решение на света.

Някои неща още не са се променили. Кокосите все още се събират по стромодния начин. Зашеметяващите пейзажи, които за пръв път довели хората на това място, са толкова красиви, колкото и преди години.

Изолираността може някога да се е считала за един от минусите на Малдивите, но в пандемията възможността да живееш на усамотен остров внезапно се превръща в предимство


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижда се

    54 2 Отговор
    И нашето 4ерноморие беше прекрасно до преди 40 год.а сега е станало едно голямо и мръсно бетонно гробище !!
  • 2 русенец

    42 2 Отговор
    Бе то да видите нашето черноморие преди да започнат да садят хотели и подпорни стени...
  • 3 Прекрасни

    26 1 Отговор
    Без примати от къде ли не , просто един рай ! Сега за жалост е различно , много по - различно....
  • 4 Злият епилатор

    4 0 Отговор
    Да съжалява, мееее, че не можем да видим Малдиви те...!
  • 5 Кински

    4 1 Отговор
    А някой виждал ли е каква е била Ибиса едно време преди да стане този парти център .да гледаш Слънчака преди 40 години и сега. Едно към едно е
  • 6 Госあ

    6 0 Отговор
    И все пак “ Днес там има над 100 хотела, разпръснати върху над 1200 острова.” Не сравнявайте с нашето чернолайнобетономорие след демокрацията. Между другото, в Шамони-Монблан легловата база е почти колкото в чибанско след демократичните промени. Разликата в площта и надморската височина между двата курорта лесно могат да се видят в интернет.
  • 7 Три мазни косъма

    1 2 Отговор
    За,Малдиви те, някой ще почака, да стане красиф и млат кату съсетката....!
  • 8 ПКП

    8 1 Отговор
    НЕ РАЗБРАХ ПРЕДИ КАК СА ИЗГЛЕЖДАЛИ МАЛДИВИТЕ НО РАЗБРАХ ЧЕ ФАКТИ СА НЕНОРМАЛНИ !