Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 11:45 2 225 10

Забравете за инсомнията. Нова мода срещу безсънието

  • безсъние-
  • лед-
  • нова мода

Според проучвания по време на пандемията безсънието е ендемично

Забравете за инсомнията. Нова мода срещу безсънието - 1
Снимка: Shutterstock

Ледът тръгна на борба срещу инсомнията. Или поне това твърдят нови модерни уелнес инфуенсъри от TikTok, които са популярни със здравните си съвети. Този нов :“Леден хак“ ще ви помогне да заспите за 15 минути, добавят още те.

„Отговорът на нашето недоспиване седи във фризера през цялото време. Поставянето на обикновен пакет с лед върху гърдите ви може да ви приспи само за 15 минути“, посочват тиктокърите, пише trafficnews.bg

„Безсънието управлява съзнателния ми живот през най-добрата част от 20-те ми години. Винаги, когато съм спал сравнително добре, което се случва около два пъти седмично, на следващия ден работя по-добре, храня се по-здравословно, съм по-амбициозен, чувствам се все по-дружелюбен. През останалото време изпитвам някакво болезнено безпокойство, което идва с махмурлука, но това се случва дори когато не съм употребявал алкохол, съчетано с чувство на бавност, разсеяност и възбуда. Освен добре документираните, непосредствени последици от безсънието, има потенциални сериозни и дългосрочни здравословни проблеми, включително затлъстяване, коронарна болест на сърцето и диабет-и това съкращава продължителността на живота ви“, обясняват още те.

Според проучвания по време на пандемията безсънието е ендемично: 55% от 18 до 24-годишните в Обединеното кралство казват, че им е трудно да заспиват поне веднъж месечно. Между март 2020 - 2021 г. в Обединеното кралство са направени 1,28 милиона търсения в Google за помощ за сън - Мелатонин. И заявката за търсене „как да заспим бързо“ се утрои между януари 2019 г. и януари 2021 г. Не е изненадващо, че повечето от тези търсения са направени между 1 часа сутринта и 4 часа сутринта.

Ето го потенциалния прост лек при нощни събуждания:

Поставете лед върху гръдния си кош в областта на т.н. „блуждаещ нерв“. Понякога наричан комуникационна супермагистрала на тялото, блуждаещият нерв е един от най -дългите нерви в тялото ви и контролира голяма част от вашата парасимпатикова нервна система - мрежа, която поддържа основните телесни функции да работят както трябва, от производството на сълзи до кихането и до мъжка ерекция. В тази мрежа блуждаещият нерв също контролира настроението и сърдечната честота.

През последните четири или пет години активирането на блуждаещия нерв се обсъжда от елементи на уелнес общността като потенциален помощник за облекчаване на стреса и изглежда има известна научна основа за това.

„Развивайки разбиране за работата на вашия блуждаещ нерв, може да откриете, че е възможно да работите с нервната си система, вместо да се чувствате в капан, когато тя работи срещу вас“, обяснява клиничният психолог д -р Ариел Шварц.

Междувременно проучване от 2018 г. разкри „предварителни доказателства, че стимулирането на блуждаещия нерв е обещаващо допълнително лечение на депресия, посттравматично стресово разстройство и възпалително заболяване на червата“.

Но защо охлаждането на блуждаещия нерв може да помогне? Това се свежда до „тонуса“ или „активността“ на вашия блуждаещ нерв. Стимулирането на вашия „блуждаещ тон“ ви помага да регулирате сърдечната честота, наред с други неща, което означава, че тялото ви може да се отпусне по-бързо след стрес.

Според друго проучване от 2018 г. регулирането на температурата може да бъде добър начин за стимулиране на блуждаещия нерв: "Резултатите демонстрират модел на сърдечно-съдова реактивност към стимулация на студ, което предполага увеличаване на сърдечно-вагусалната активация. Ефектът е значителен за стимулация на студа в странична шийна зона. "

Оттук следва, че поставянето на пакет с лед на гърдите ви може да ви освободи от стреса достатъчно, за да ви приспи. „Увийте го в кърпа, легнете поне 15 минути или повече, ако е необходимо“, казва Франки в TikTok.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😍😍😍

    2 2 Отговор
    Със такава девойка в спалнята иназ ще страдам от безсъние 😍
  • 2 ФЕЙТЛЕС

    3 1 Отговор
    Инсомния е вечна класика!
  • 3 Потурко

    6 1 Отговор
    Дрън Дрън ... че Пляс!!! Инфлуенсъри, Сър!
  • 4 Аха

    10 0 Отговор
    И може да ви докара настинка примерно, а като вдигнете висока температура ви се доспива - демек решава проблема с безсънието
  • 5 Лост

    2 0 Отговор
    По някое време се събуждате и се чудите това мокро какво е.
  • 6 Трезвомислещ

    5 0 Отговор
    И на сутринта поне бронхит, Тея не са у ред
  • 7 Грульо

    3 0 Отговор
    Tоз лед на сърцето, даже може да те приспи вовеки веков. :D
  • 8 Гошко

    0 0 Отговор
    Бравос на английско говорящия сайт!
  • 9 Само очила

    1 0 Отговор
    Ми се предвиждат и това ми наруши съня...!
  • 10 йай

    1 0 Отговор
    Тези са или луди или изключително много глупави .