Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 09:25 4 915

5 неща, за които да помислите, когато купувате съдомиялна

  • emag-
  • съдомиялна машина-
  • съвети

Ето пет неща, които да имате предвид, когато правите избора си

5 неща, за които да помислите, когато купувате съдомиялна - 1

Моделите са стотици и, ако е време да купите нова съдомиялна, вероятно се чувствате малко объркани. Кои са функциите, които ще са Ви наистина полезни? За какво си струва да платите малко повече? Ето пет неща, които да имате предвид, когато правите избора си.

Шумът

Едва ли искате съседите да тропат по вратата Ви всеки път, когато пуснете съдомиялната. Данните за нивото на шума ще намерите в характеристиките на модела. Старите модели имат ниво на шума 80 dB, а новите – между 46 и 60 dB. Колкото по-малко е числото, толкова по-тих и, в общия случай, по-скъп е уредът. Така че помислете дали имате нужда от наистина тих модел.

Контролният панел

Копчетата за управление на съдомиялната обикновено са върху предната ѝ част, но при някои модели те са скрити вътре. Така вратата на уреда е гладка и с изчистен дизайн, а малките детски пръстчета не могат да достигнат до бутоните.

Капацитетът

Колко съдове събирате за миене дневно? Съдомиялните могат да са с различна големина, според това какво количество съдове могат да поберат – 4, 6, 12 или 16 комплекта. Имайте предвид, че един комплект се състои от една голяма чиния, две средни чинии, една малка чинийка, купа, чаша за кафе, чаша за вода, нож, две лъжици и две вилици.

Материалите

Вътрешността на съдомиялната в повечето случаи е изработена от неръждаема стомана, която е здрава, издръжлива и хигиенична. Все пак се предлагат и бюджетни модели от пластмаса. Разбира се, тя е проектирана така, че да притежава максимално добри характеристики, но е по-податлива на надраскване и напукване.

Външен вид и вграждане

Друго важен въпрос е дали да изберете свободностояща съдомиялна или модел за вграждане. Свободностоящите модели могат да бъдат с иноксово покритие или в стандартен бял цвят. Помислете от какво имате нужда, за да изглежда кухнята Ви перфектно.

Програмите за миене

Разбира се, преди всичко имате нужда от уред, който да мие добре съдовете. Така че разгледайте програмите и функциите, които предлага харесаният от Вас модел. Добре е да има възможност за бързо измиване – то ще Ви пести вода и електричество. Обмислете дали да включите програми за сушене, както и дали имате нужда от специализирани цикли за стъкло, порцелан или кристал, тенджери и тигани.

Специалните функции

Съвременните модели съдомиялни предлагат и функции, които не са непосредствено необходими за миенето на съдовете, но могат да направят ежедневието Ви много по-удобно. Такива са например Wi-Fi връзка за дистанционно управление чрез система за интелигентен дом, система за отваряне на вратичката без дръжка, сензори за енергийна ефективност и ниво на замърсеност и други удобства.