17 Декември, 2021 14:39 14 952 14

Скандал с роклята на представителката от Япония в "Мис Вселена"

  • мис вселена-
  • рокля-
  • япония-
  • представителка от япония-
  • авиад арик херман-
  • конкурс за красота-
  • скандал

Дизайнът на роклите за ревюто в секция "национални носии" тази година беше поверен на израелския моделиер Авиад Арик Херман

Скандал с роклята на представителката от Япония в "Мис Вселена" - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Грандиозен скандал се завихри около участничката от Япония на конкурса за красота "Мис Вселена" 2021 заради роклята, с която се яви.

Юри Ватанабе участва с уникален тоалет - импресия на "кимоното на заминалите“, съчетано с колан и изображение на хризантема - символ на императорското семейство. Най-ядосаните от образа на момичето дори нарекоха облеклото ѝ "обида за Япония“.

Дизайнът на роклите за ревюто в секция "национални носии" тази година беше поверен на израелския дизайнер Авиад Арик Херман. За първи път роклята на участничката от Япония в бъдещото ревю бе представена в канала на дизайнера в YouTube в края на ноември.

"По случай 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Япония и Израел, за мен беше чест да създам национален костюм за представителката на Япония на "Мис Вселена". Този костюм е предназначен да отпразнува невероятната модна култура на японския регион Хараджуку, както и да отдаде почит на победителя в конкурса за песен на Евровизия Нета, която почете японската култура, като се появи с кимоно на световната сцена“, обясни Херман дизайна си.

На 2 декември на страницата на израелското посолство в Япония в Туитър бяха публикувани снимки на японската представителка в кимоно. Снимката предизвика смесена реакция от потребителите - някои от тях похвалиха дизайнера за смелостта, но повечето призоваха да не се ползва тази рокля.

Скандал с роклята на представителката от Япония в "Мис Вселена"

"Човекът, който е създал роклята, изобщо не е познавал Япония. Познаването на културата на друга страна и уважението към другите хора са в основата на всичко", коментира публикацията един от потребителите.

Други потребители изразиха мнение, че роклята е "безумна проекция за това как Япония се вижда в така нареченото западно общество“.

На критика бяха подложени не само роклята, но и написаните на врата ѝ йероглифи, означаващи "Япония“. Те, обаче, са изписани с мастило върху гърдите на момичето. Потребителите отбелязват, че надписът е свързан с татуировка, която е "вид табу в японското общество“.

Няма официален коментар нито от дизайнера, нито от Юри Ватанабе, която представляваше Япония на конкурса "Мис Вселена".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    26 1 Отговор
    Вината е на организаторите. Участиничките трябва да се явяват с национални носии на родни дизайнери!

    Коментиран от #6

  • 2 gost

    11 11 Отговор
    Екстра си е роклята. Сигурно тия дето реват са англоговорящи, щото последно време реват за всичко, щото са много чувствителни.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Емил

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    Педе...стка работа!!!
  • 5 ICONIC

    6 13 Отговор
    Японска му работа или азиатска, в последно време малко съм разочарована от тези хора.Малко ми се виждат расисти хората другите раси от останалия свят явно не ги познаваме добре .Много са критични към всеки дизайнер който не е от тяхната раса решил да ги уважи било то реклама или интерпретация на дреха .РОКЛЯТА Е МНОГО ГОТИНА 👍,дано това е последното уважение от страна на някой дизайнер.ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СИ ХОДЯТ С КИМОНОТО И ДЖАПАНКИТЕ не са хора,нула респект обаче пък реплики на дизайнери се правят 😉и се продават в цял свят и си пълнят гушата нека да има проблем и на тях

    Коментиран от #11

  • 6 Чак малко

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    Ако тая се яви с национална носия на родни дизайнери трябва да дефилира по кимоно и дървени джапанки .Да беше го сторила големи комплексари са азиатците май ще излязат по злобни и от мюсюлманите. Започваме да виждаме истинските им лица май
  • 7 Грульо

    7 7 Отговор
    Подходяща рокля за червените фенери - отпреде готова за действие. :D
  • 8 глоги

    10 1 Отговор
    написаните на врата ѝ йероглифи, означаващи "Япония“. Те, обаче, са изписани с мастило върху гърдите на момичето. ПОСЛЕДНО,КЪДЕ СА НАПИСАНИ ЙЕРОГЛИФИТЕ? НА ВРАТА Й ИЛИ НА ГЪРДИТЕ Й? ЗАЩОТО ГЪРДИТЕ НА МОМИЧЕТО СА ПО-НАДОЛУ ОТ ВРАТЛЕТО Й.

    Коментиран от #10

  • 9 джедай

    15 1 Отговор
    Това розовото е рокля,а не кимоно. Мацата е много хубава,нищо,че не е облечена с кимоно.
  • 10 Госあ

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "глоги":

    В Япония, тия с татусите не ги пускат на обществените бани (онсени) . Слагат си лепенки, за да влязат. Принципно то няма и много татуирани де, престъпници и проститутки 💁
  • 11 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "ICONIC":

    Всъщност, истинските кимона са доста по скъпи от роклите на долче и габана. Около 4000 долара и нагоре са. А Токио е известна столица на модата като цяло.
  • 12 Крис

    4 1 Отговор
    Егати гнусният и грозен травестит!
    Изключително падение и срам, за тази велика страна!
  • 13 Не е ли

    1 0 Отговор
    Хентай ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.