Last news in Fakti

14 Април, 2013 13:53 2 268 0

Никой не иска да наеме парамедици

  • парамедици-
  • спешна помощ

Въпреки големия недостиг на кадри в спешната помощ, първият випуск от дипломирани парамедици не може да работи по специалността си. Причината - няма разкрити щатни бройки за тази длъжност.

За разлика от медицинските специалисти, чиито задължения и отговорности са подробно разписани, все още няма ясни критерии какво ще работят парамедиците, разкрива бТВ.

Проектът на държавните образователни изисквания предвижда те да се обучават в 3 степени. Това са транспортиране на пострадали и болни хора и оказване на първа помощ, а най-подготвените ще могат и да асистират на лекаря в спешната помощ.

Въпреки че изискванията все още не са утвърдени, първият курс парамедици с най-ниската степен на квалификация, вече завършиха. Засега държавата се отказва от първоначалната идея те да заместват лекарите и фелдшерите в определени случаи.

„Спешна медицинска помощ може да се оказва само от медицински специалисти. Това, което осъществяват парамедиците като дейност и това, за което ще бъдат обучавани, то е умело да могат да управляват санитарен автомобил, да познават спецификата на автомобила, на специалния режим на движение по пътищата, специализираната медицинска апаратура, която се използва в спешната помощ, да познават в най-общи линии спешните състояния, така че да бъдат помощници и да подпомагат дейността на медицинските специалисти”, обяснява пред бТВ д-р Ивелина Георгиева, "Медицински дейности и електронно здравеопазване" в МЗ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА