26 Декември, 2021 15:45 5 863 14

Проверете дали сте мъдри

  • мъдрост-
  • общуване-
  • опит-
  • себепознаване

Според психолозите, мъдростта е способността да се преценяват правилно нещата

Според психолозите, мъдростта е способността да се преценяват правилно нещата, тяхната същност и взаимовръзка. И при това не само от гледна точка на собствения ни опит, а възможно най-общо и без да робуваме на предразсъдъци и стереотипи.

Нека да видим 5 знака, които доказват вашата мъдрост.

Вие се самообразовате и развивате

„Аз знам, че нищо не знам“ – и до днес крилатата фраза на древногръцкия философ Сократ не престава да бъде актуална. Нещо повече, макар че съвременният човек разполага с много повече информация, както и с начини за получаването ѝ, цял един живот не е достатъчен, за да научим и разберем всичко от собствения си опит. В същото време истинската мъдрост се крие не в хвалбите за придобитите от нас знания, а в умението ни внимателно да ги съхраняваме, увеличаваме и ползваме без излишни демонстрации. Напротив - колкото повече научаваме, толкова по-скромни ставаме. С всяко ново откритие мъдрите хора осъзнават колко много все още имат да учат.

Не отлагате живота си и не живеете в миналото

Мъдростта е способността да приемем, че най-важното нещо се случва точно тук и сега. Ние постоянно следим колко сме продуктивни, мислим как да използваме правилно ресурсите на бъдещето и анализираме последствията от миналото, забравяйки за себе си в настоящия момент. Най-жалкото е, че така пропускаме красотата на реалния живот. Мъдрият човек живее в настоящето и използва всяка една негова ценна минута.

Не се страхувате да правите грешки

Когато признаем нашите грешки, мозъкът ни става по-активен и усвояваме по-добре информацията. Американският психолог Ханс Шрьодер е провел експеримент, в който поканил първокласниците да преминат през компютърна игра с умишлено погрешни сценарии. Когато отново се изправили пред „опасен момент“, мозъците на участниците обмисляли много по-обстойно предишните си грешки и новите решения. Следователно, няма по-добър учител за нас от собствения ни опит. Само този, който не прави нищо, не греши и ние се учим само от собствените си грешки. Затова мъдрите хора никога не пропускат възможността да пробват нещо ново, без да се страхуват от погрешни стъпки.

Общувате с различни хора

Мъдростта се изразява и в способността да се възприемат всички хора такива, каквито са, без розови очила или пристрастия. Разбирате, че другите имат право на своите вярвания и грешки, възгледи, точно както и вие самите. Мъдрите хора са способни да се поставят на мястото на другия човек и да погледнат на ситуацията от различни гледни точки.

Имате собствено мнение и търсите собствени решения

Често живеем според правилата, наложени ни отвън и вземаме решения въз основа на приетите модели на поведение. Мъдрите хора не разчитат на стандартни подходи, а търсят свои собствени решения, поставят под съмнение чуждото мнение и задават въпроси – често пъти неудобни. Мъдрият човек знае, че между черното и бялото има огромен спектър от много различни нюанси. Придобиването на мъдрост е постоянно търсене, в което можем да формираме собствените си възгледи и вярвания, да открием своята индивидуалност и да продължим напред, пише Флагман.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най мъдри са

    7 7 Отговор
    5иция,Мюмюн,Osman,6efket ,Юсуф.

    Коментиран от #2, #8, #10

  • 2 Най мъдар е

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Най мъдри са":

    Антимаймуната
  • 3 гост

    9 3 Отговор
    „Аз знам, че нищо не знам“ – Сократ .Аз се уча от него . Продължавам да чета Факти , защото чрез тях се образовам, особено в... Некои рубрики !
  • 4 ха ха

    14 4 Отговор
    И се пазете, че светът е пълен с гласовити идиоти, които заразяват околните с истерията си докато други им обират джобовете... Вероятно Господ е създал глупостта, а дяволът просто я е направил да не боли...
  • 5 Глупости

    13 0 Отговор
    "няма по-добър учител за нас от собствения ни опит" - това важи вероятно за американците. Според китайците , глупакът се учи от собствените си грешки , а умният от грешките на другите !
    Л.Дзъ
  • 6 Реалист

    19 4 Отговор
    Само с отговора на два въпроса става ясно: 1. Гласували ли сте за царя, после за Тиквата, след това за Слави и сега финално за Кирчо; 2. Ваксиниран ли сте
  • 7 Behemoth

    2 16 Отговор
    Мъдър е синоним на стар и закостенял....няма нищо общо с тия неща дето сте ги написали..

    Коментиран от #9

  • 8 Мюмюн

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Най мъдри са":

    Аааа ша дойдиш ти на моя-казвах ли аз чи сам мадар и умен кат стаду слонуве
  • 9 сила

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    НЕ ПИТАЙ СТАРО А ПАТИЛО.....
  • 10 dddddd

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Най мъдри са":

    щото ти го бутст с 200
  • 11 Rock

    6 0 Отговор
    Старото е мъдро, но не може. Младото може, но не е мъдро.
  • 12 Василев

    0 1 Отговор
    "Граждани", повечето се мислите за тарикати!
    Агент Ганди, МИ 6!
  • 13 mi6osp

    2 1 Отговор
    Със същата цел можеш да провериш дали имаш мъдреци, но наличието им не е сигурен показател, че си мъдър. Мъдрият не прави проверка дали е мъдър, защото знае, че оценката му не е обективна
  • 14 Ангелина

    2 0 Отговор
    Мъдрият човек - мисли самостоятелно ,дори и да греши ,не се оставя по течението на "мислещите" еднакво ,защото таке е "правилно,редно,модерно.....".Когато всички мислят еднакво ,значи само един мисли....