Last news in Fakti

26 Януари, 2022 15:52 7 184 2

Мистерията на страниците и мистерията в живота: Къде изчезва Агата Кристи?

  • агата кристи-
  • мистерия-
  • изчезване-
  • криминална поредица-
  • крими-
  • криминални романи-
  • писател

След мистериозното си изчезване дори и самата Агата не помни какво се е случило през изминалите 11 дни

Мистерията на страниците и мистерията в живота: Къде изчезва Агата Кристи? - 1
Снимка: Shutterstock

Феноменалната Агата Кристи, от чиито книги по-продавани са единствено Библията и Шекспир, оставя на читателите си 80 творби, които затаяват дъха, и мистерия в истинския живот, която дори полицията не можа да разреши. Кралицата на мистерията изчезва без обяснение и причина в една декемврийска нощ.

Родена в една септемврийска вечер през 1890 г., любовта на Агата Кристи към книгите расте почти по-бързо от самата нея. На 5-годишна възраст тя сама се научава да чете, давайки ясен сигнал, че литературата ще е огромна част от живота ѝ.

Десетилетия по-късно почти 4 милиарда копия от нейните романи са продадени по целия свят. Агата е известна като един от най-продаваните писатели на всички времена. Наследството на нейните романи с мистерии за убийства оставя зад себе си някои от най-разпознаваемите герои в британската литература, включително мис Марпъл и Еркюл Поаро.

Нейната собствена мистерия

Феноменалната авторка поставя световен рекорд на Гинес за най-продаван новелист на всички времена. Много хора познават добре нейното творчество, но не много знаят, че Агата е била главна героиня в своя собствена мистерия, когато изчезва от дома си през зимата на 1926 г. Никой не знае как изчезва, защо и къде е тя.

Мистериозното ѝ изчезване е история, която се развива като от страниците на нейна книга, която не можеш да оставиш. Агата Кристи напуска дома си и изчезва безследно, оставяйки семейството си, медиите и света в шок. Когато започват да се появяват новините за това на първите страници на вестниците по целия свят, мнозина започват да се чудят къде е Кристи?

Първа глава

Както се случва в истинския живот, но и в многобройните мистерии, описани детайлно в романите на Кристи, първите, които подлежат на разпит при изчезвания, обикновено са семейството и приятелите на липсващите лица. Така че има особен смисъл съпругът ѝ да бъде първият разпитан.

Агата се среща с офицера от британската армия Арчибалд „Арчи“ Кристи на армейски бал и там започва техния главозамайващ роман.

Двойката се жени на Бъдни вечер през 1914 г. и бързо се установява в Бъркшир, Англия. Само 4 години по-късно Агата и Арчи посрещат дъщеря си Розалинд. Арчи е изпратен във Франция по време на Първата световна война, което го държи далеч от семейството му в продължение на няколко години. След като се завръща у дома, Агата научава, че съпругът ѝ е имал връзка със секретарката си Тереза ​​Нийл от години.

Разпадаща се връзка

Арчи не прави сериозни опити да скрие любовната афера от Агата. Новината за извънбрачната връзка отприщва битка, която трябва да остане зад затворени врати, но скоро се превръща в една от най-странните мистерии в съвременната история. През септември 1926 г. Арчи иска развод, но упоритата Агата отказва, продължавайки споровете с неверния си съпруг през късните часове на нощта.

Вечерта на 3 декември 1926 г. Арчи оставя жена си и дъщеря си вкъщи, като се отправя на ваканция през уикенда с приятелите си. Около 21:30 часа същата нощ Агата целува 7-годишната Розалинд за лека нощ, след което напусна дома им в Бъркшир. По това време Розалинд не го знае, но става последният човек, който вижда майка ѝ.

Изчезване

Не е никак характерно за Агата да остави дъщеря си сама вкъщи. И така, семейството на Кристи започва да се тревожи, когато тя не се връща на следващия ден. Без да има друг избор, секретарят на Агата се обажда в полицията, за да съобщи за изчезването ѝ като подчертава на властите, че ситуацията се нуждае от "особена чувствителност".

Полицията е в повишена готовност - служителите на реда разбират, че това може да бъде най-големият случай, който някога са имали. Идеята за изчезнал автор на мистерии е концепция, към която трябва да се отнесат внимателно. Те знаят, че медиите и пресата ще полудеят от възможността да превърнат ситуацията в сензация от мащабни размери.

Търсенето започва

Полицията набира висока скорост още в началото на издирването на едно от най-известните изчезнали лица, които Великобритания някога е виждала. Търсенето включва 1000 полицаи, 15 000 доброволци и за първи път в историята участват самолети. Вестниците на Бъркшир, скоро последвани от още медии в цялата страна, публикуват телефонни номера за следи.

Уилям Джойнсън-Хикс, министърът на вътрешните работи, призова полицията да бележи по-бърз напредък в намирането на Агата, тъй като светът става все по-силно загрижен и неспокоен. По огромния случай работи всеки наличен полицай от околните райони, и след дълги дни на мълчание и почти никакви следи, е открито първото важно доказателство.

Улика 1: Колата на Агата

Семейство Кристи изпада в паника, след изминаването на първите 48 часа, без да има следа от нея. В 8:00 сутринта на 6 декември 2-местната кола на Агата е намерена с една единствена улика в нея - якето на Агата на седалката. Според докладите „Колата на писателката е намерена изоставена... на ръба на яма, с предните колела, висящи над ръба...“

„...Само дебелият плет е попречил на [колата] да се свлече в ямата.“

Властите намират за странно, че якето ѝ е оставено на пътническата седалка, тъй като това се случва по време на студена британска зима. Това дава ясен знак на полицията, че нещо нередно се е случило с изчезналата писателка.

Международни заглавия

Откриването на изоставената кола предизвиква фурор в международните издания. В същия ден, в който колата ѝ е намерена, изчезването на Агата става новина на първа страница в New York Times. Гръмките заглавия, които се появяват почти по цял свят, създават още по-голям натиск върху полицията да разкрие мистерията. Пресата не остава безучастна в издирването...

Таблоидите стигат до там в спекулациите си, като пишат, че Агата е загинала при подозрителни обстоятелства, посегнала на живота си или използва това като рекламен трик, за да популяризира новата си книга. Известни автори отсичат, че 6-ият роман на Кристи - "Убийството на Роджър Акройд", се продава толкова добре, че няма смисъл и резон в нито една от изброените теории.

Улика 2: Писмото

Колкото повече време минава, толкова по-крайни слухове започват да се появяват. Чуват се упорити мълви, че Кристи е била убита от съпруга си - полковник Арчибалд Кристи, бивш пилот от Първата световна война, на който лепват и прякора Казанова. Точно по това време, на 8 декември, братът на Арчи излиза с нови доказателства, според които Агата лично му е изпратила писмо.

„Ню Йорк Таймс“ пише: „Чу се за изчезналата жена. Братът на полковник Арчибалд Кристи... е получил писмо, написано след изчезването ѝ, в което писателката казва, че здравето ѝ се е влошило и заминава за Йоркширски спа център за почивка и лечение."

Много смятат, че с това мистерията е разплетена, но това се оказва далеч от истината.

Кучето на Агата се присъединява към търсенето

Самото писмо не е достатъчно, за да спре търсенето. Все още остават твърде много въпроси без отговор. Защо Агата би изоставила колата си в толкова рисково положение? Защо оставя и якето си наред студената зимата? Защо да напуска малката Розалинд? Всички факти и улики, с които разполага полицията, оставя полицаите още по-объркани, отколкото когато започва издирването.

Почти всеки човек се включва в търсенето. Дори колеги писатели се опитват да разбият на части историята, за да я осмислят. Полицията изпращат 6 обучени хрътки, ерделски териери, ретривъри, кучета от елзаската полиция и дори любимото куче на Агата да я търсят. Нейният домашен любимец „плакал тежко“, когато му поставили задачата, което било знак, че всички имат правото да се тревожат.

Писателите се присъединяват към издирването

Опитвайки се да мисли като Кристи, нейният известен колега Артър Конан Дойл - създателят на Шерлок Холмс, се опитва да помогне с каквото може. Вярващ в свръхестественото, той носи ръкавицата на Агата на медиум, надявайки се, че това ще помогне по някакъв начин, но за съжаление безуспешно.

Друга приятелка и колежка в писането - Дороти Л. Сейърс - създателка на детектив лорд Питър Уимзи, пътува до мястото, където е намерена колата на Агата, за да помогне в търсенето на улики. За съжаление тя не открива нищо, освен теории и спекулации. Писателите правят всичко възможно да не губят надежда в името на своята другарка - виртуоз в писането на мистерии.

Обитаваната от духове къща на Агата

Мнозина подкрепят теорията, че Агата е посегнала на живота си, след като е изпаднала в депресивно състояние след загубата на майка си. Други са убедени, че цялото изпитание е хитро изпипана схема за популяризиране на предстоящата ѝ книга. Приятелка на Агата казва пред вестник, че Агата се страхувала, че къщата ѝ е обитавана от духове. Може ли самата къща да е причинила нещо на Агата?

Вестникът пише: Къщата "е разположена на самотна алея... която има репутацията на обитавана от духове. Уличката е била сцена на убийството на жена и самоубийството на мъж и трагичните събития са били усетени от г-жа Кристи. „Ако не напусна Сънингдейл скоро, Сънингдейл ще бъде краят ми“, казва тя веднъж на друг свой приятел.“

Мистериозният тих басейн

Полицията се опитва да игнорира слуховете, разпространявани във вестниците, тъй като сега те са още по-озадачени от всякога. След толкова дълго търсене, при което откриват толкова малко информация, те чувстват, че нямат друг избор, освен да започнат да действат по предположението, че Агата наистина е посегнала на живота си.

Дребни улики, намерени на неочаквано място, привличат властите. Те започват търсене в близък извор, който местните наричат Тихия басейн. Историята на извора, датираща от столетия, разказва, че 2 хлапета мълчаливо се удавили там преди години. Търсенето им не води до никъде, докато... не намират нещо.

Улика 3: Трошички

Минават 8 дни от изчезването на Агата до 11 декември, когато се разкрива важен детайл от мистерията. Оказва се, че преди Агата да излезе през съдбовната нощ, тя оставя 3 ​​писма след себе си. Първото писмо е предназначено за Арчи. Той отказа да го предаде на полицията, като казва, че това е просто писмо от жена му и нищо повече.

Второто писмо е било за зетя на Агата, споменат по-рано. Той също отказа да предаде писмото с аргумента, че в него няма нищо важно. Все пак прочита съдържанието му на полицията и пресата. И Арчи, и брат му изгарят писмата си, заличавайки доказателствата, което пък прави полицията много по-подозрителна към тях. Остава едно писмо и една важна улика.

Последните думи на Агата

Агата оставя 3-тото писмо на секретарката си и добра приятелка, която бързо предава писмото на полицията, за да помогне максимално на разследването. Досадните таблоиди разпространяват слухове, че в писмото пише нещо от типа на „Трябва да се махна. Не мога да остана тук в Сънингдейл повече“. Медиите в Бъркшир се отнасят към случая като към роман на Кристи.

По-късно полицията заявява, че писмото съдържа само формални инструкции, като например да отмени нейни предстоящи срещи. Поредна задънена улица. Полицията губи набраната инерция, но приятелите и феновете на Кристи не искат да слагат край на заплетения случай. Точно когато всяка надежда изглежда изгубена, се появи светлина в края на тунела.

Обаждане на горещата линия

Докато някои преследват и най-малката улика, очаквайки да я заведе до Агата, други се обръщат към духовното, а трети спекулират с трагичния край на писателката и оставят въображението си да се развива до n-та степен, в късните часове на 15 декември полицията получава обещаващо обаждане по линията за сигнали, което променя всичко.

На север в Харогейт музикантът Боб Тапин казва, че е забелязал Агата на парти в Old Swan Hotel. Хотелът е добре известен със своите известни и богати гости, пристигащи в Обединеното кралство за спа уикенди. Изглеждайки като необещаващ сигнал, полицията все пак решава да се възползва от този шанс с надеждата да сложи край на вече 12-дневното издирване.

Агата е намерена

Полицията започна своето търсене в хотел Old Swan и изненадващо намира Агата! Те научават, че тя е направила резервация под името на секретарката на Арчи - г-жа Тереза ​​Нийл. Агата решава да се скрие с името на любовницата на съпруга си - нещо, което само прочут автор на мистерии би помислил да направи.

Полицията заключава, че Агата Кристи е напуснала дома си и е отпътувала към Лондон, блъскайки колата си по пътя. След това тя се качва на влак за Харогейт и след като пристига в СПА града, се настанява в хотела почти без багаж. Тогава полицията се обажда на Арчи, за да прибере Агата незабавно, но когато той пристига, тя не е на себе си.

Тя не го разпознава

Когато Арчи се приближава до Агата в хотела, тя няма представа кой е той. Според свидетели тя го гледала с празен поглед, сякаш е непознат и „не бързаше да си тръгне“ с него, когато той поиска. Накрая тя се съгласява да го придружи, но не и преди да го остави във фоайето, докато тя се преоблече във вечерна рокля.

Намирането на Агата разбужда повече въпроси и съмнения, отколкото отговори. Най-странната част от всичко е, че никой, включително самата Кристи, не знае какво се е случило. Тя е напълно убедена, че не е била на себе си по това време, като твърди, че името ѝ е госпожа Нийл. Агата изглежда сякаш напълно е изгубила разсъдъка си, паметта си и способността си да различава факти от измислица.

Без памет или обяснение

Когато Агата осъзнава, че не може да си спомни защо е в хотела и не може да си спомни коя е, единственото нещо, на което тя уверено държи е, че Тереза ​​Нийл е нейното истинско име и самоличност. Объркан, Арчи казва пред репортери: „Докторите ми казаха, че подобно състояние е съвместимо с това на човек, страдащ от загуба на памет“.

Биографът Андрю Норман предполага, че Агата може да е била в „състояние на импулсивно скитничество“ или "психогенен транс", рядко срещано състояние, причинено от травма или депресия. Той заявява: „Възприемането на друга самоличност... и неуспехът ѝ да се разпознае във вестникарски снимки са признаци, че е изпаднала в психогенна амнезия."

Връщане в Сънингдейл

Тези, които помагат в търсенето на Агата и проследяват случая във вестниците, смятат че нейното откритие е най-важното заглавие в историята на пресата. Стотици хора се събират на лондонската гара Кингс Крос в очакване да станат свидетели на историческото завръщане на Агата в Бъркшир, което е колкото триумфално и вълнуващо, толкова и объркващо.

Платформата се изпълва с радост и аплодисменти, когато Агата се връща у дома. Но само защото тя е открита, не означава, че мистерията също изчезва или пък е решена. Все още има огромен брой въпроси без отговор. Тази сива зона преследва Кристи до края на живота ѝ.

Тя изглеждаше добре

Пред широката общественост изглежда сякаш Агата е в стабилно състояние. Медицински специалисти лекуват Агата, но детективите продължават да разпитват какво се е случило през изминалите 11 дни. Един от приятелите на Кристи казва: „Това е забранена тема. Агата отказа да говори за това. На всеки. Беше наистина забранено.“

Въпросите без отговор за автомобилната катастрофа, писмата и загубата на паметта водят до повече въпроси, отколкото отговори. Изглежда и, че Арчи изобщо не може да разбули мистерията. Когато разговаря с репортери, не може да им каже нищо полезно за изчезването на Агата. Защо Арчи не прави повече, за да помогне на жена си?

Сивата зона става още по-тъмна

В интервюта с репортери Арчи не казва нищо съществено на журналистите. New York Times съобщава за подробности, които не са особено важни: „Жена му нямаше представа как е стигнала до Харогейт и той не можеше да разкрие откъде са дошли парите, с които г-жа Кристи, съдейки по покупките ѝ в Харогейт, изглежда заможна."

Тъй като медиите се фокусират върху по-маловажни подробности, като например откъде Кристи е получила финансите, за да се настани в хотела, вниманието към истинските въпроси е замъглено. Никой не знае нищо, включително Агата, или поне така си мислеха всички. Оказва се, че има една малка подробност, която тя сякаш си спомня ярко.

Агата най-накрая проговаря

Агата рядко говори за изчезването си през следващите месеци, години и дори десетилетия след инцидента. И все пак, след като прахта се уталожи, тя успява да разкаже своята версия на историята. Това, за съжаление, още повече озадачава хората.

Агата определя цялото изживяване като “сън”, при който се е родила новата ѝ идентичност. В интервю тя казва пред репортер, че всичко, което си спомня е, че „24 чаша се е скитала насън и след това се озовала в Харогейт като доволна и напълно щастлива жена, която вярва, че току-що е пристигнала от Южна Африка.”

Тя се опита да обясни

Агата говори още веднъж по темата и дава информация, която оставя обществото без думи. Тя дава интервю за Daily Mail през 1928 г., което сега се смята за единствения ѝ „истински“ разказ за изчезването ѝ. Тя сподели, че е целунала Розалинд за лека нощ във въпросната декемврийска вечер, след което се качила в колата си и минала покрай извора.

„На ум ми дойде мисълта да се хвърля в него“, обяснява Агата. „Но тъй като дъщеря ми беше с мен в колата, веднага отхвърлих идеята.” Никой не знае какво да мисли за новата информация, която самата тя споделя. Розалинд с нея ли е била или у дома? Какво всъщност се е случило? За щастие тя продължава да говори.

Отчаянието на Агата

„Чувствах, че не мога да продължа повече“, казва Агата на репортера, „Тази ​​вечер напуснах дома си в състояние на силна тревога с намерението да направя нещо от отчаяние. По пътя стигнах до място, която мислих, че е близо до ръба на скала, но обърнах колата от пътя... Пуснах волана и оставих колата да върви напред“, спомня си тя.

"Колата рязко се удари в нещо и внезапно спря. Трясъкът ме хвърли върху волана и главата ми се удари в нещо. До този момент аз бях госпожа Кристи." Интервюиращият и по-голямата част от света са шокирани от тази информация, тъй като за пръв път чуват тези факти. Напълно очаквано, нови теории започват да се разпалват.

Теориите

Тъй като Агата никога повече не говори публично за изчезването си, авторът остави “отворен край” на света да завърши историята вместо нея. След като 11-те дни, през които тя липсва, остават мистерия, мнозина не искат да слагат край на необичайната история. Някои предполагат, че тя е възнамерявала да сложи край на живота си, но се плаши и си измисля историята, че е загубила паметта си.

Други смятат, че Агата страда от „състояние на импулсивно скитничество“ или „период на амнезия, предизвикана от стрес“. След като все повече повече новини и информация излизат на повърхността, тези теории всъщност имат шанс да се окажат правдоподобни. Първата е по-малко вероятна, но все пак възможна.

Краят на семейство Кристи

15 месеца след мистериозно изчезване и откриването ѝ, страницата се обръща към следващата глава от историята на Кристи. Писателката отново влиза в заглавията, но по друга причина. Агата подава молба за развод през 1928 г. Тя се възстановява напълно и отново хваща писалката, като продължи да пише под фамилното си име на съпруга си.

Но какво се случва с Арчи? Любопитното е, че още преди дори разводът му да бъде финализиран, той се жени за любовницата си Тереза ​​Нийл.

Къде оставя това Агата, която най-накрая се освобождава от неверния си съпруг, какво следва сега за виртуозната създателка на мистерии, която става още по-популярна?

Последната глава от книгата на Агата

Две години по-късно Агата среща Макс Малоуан, известен археолог и джентълмен, когото среща по време на пътуване до Ирак. Те сключват брак през 1930 г., само 6 месеца след първата си среща. Двойката остава щастливо женена до края на живота на Агата, когато тя издъхва от естествена смърт на 12 януари 1976 г., на 85-годишна възраст.

Агата е погребана в парцел, който тя избра с Макс 10 години преди смъртта си. Заровени с нея остават отговорите на загадката за изчезването на авторката. Подобно на много от нейните романи, тази история е оставена като поредната мистерия на Кристи, а задачата за нейното разрешаване е поверена на обществото през следващите години.

Веднъж автор, винаги автор

След развода си и преди да почине, Агата пише още детективски романи. Тя е запомнена от Радика Джоунс, главен редактор на Vanity Fair, като „способна да улови нещо съществено за мистериите: престъплението и мотива за него са вълнуващи, но удовлетворителната част е разкритието на детектива за това, кой как и защо го е направил. "

Озадачаващото ѝ изчезване никога не е споменато в романите ѝ, а последният ѝ роман „Стаена смърт - последният случай на мис Маршъл“, е публикуван след нейната смърт през 1976 г. Няколко години по-късно, през 1979 г., е създаден филм, озаглавен “Агата” с участието на Ванеса Редгрейв и Дъстин Хофман.

Кристи определено оставя високо вдигната летвата в британската литература, а и не само.

Нейната памет живее

От момента, в който сама се учи да чете на 5-годишна възраст до публикуването на 66 детективски романа и 14 сборника с разкази, Агата Кристи упорито проправя пътя на завладяващи истории, които държат хората със затаен дъх от кора до кора.

Джанет Морган, нейният биограф, си спомня Кристи като „забавлявана от живота, от човешките същества и от това как се държат“.

Както Агата веднъж каза: „Нищо не се получава точно по начина, по който сте си мислили, че ще стане, когато нахвърляте бележките за първата глава или се разхождате, говорите на себе си и виждате как се развива историята.“

Нейната история може да е приключила през 1976 г., но нейната памет и интригуващите ѝ творби ще продължат да живеят през следващите хилядолетия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Царски ум

    1 5 Отговор
    Аз съм мистерията на 21 век !
  • 2 ейй голяма мистерия

    4 7 Отговор
    Жена, писателка на романи, т.е. с богата фантазия, л търси внимание от неверния си мъж, като зачезва за няколко дни. Не помнела, тя, някой друг път.