Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 15:45 1 449 5

Как да се отървем от емоционалния багаж, натрупан от минали връзки, за да не разваляме новите

  • емоционален багаж-
  • минали връзки-
  • токсичен ефект-
  • настояще

Трябва да осъзнаем, че той ни прави несигурни и ни пречи да живеем нормално

Как да се отървем от емоционалния багаж, натрупан от минали връзки, за да не разваляме новите - 1
Снимка: Shutterstock

Емоционалният багаж, който влачим със себе си от миналите преживяване, играе изключително разрушителна роля в нашия живот. И все пак някак си не успяваме да го изоставим, въпреки че съзнаваме това. Става дума за всички малки несигурности и комплекси, които сме натрупали в резултат на предишен житейски опит. Но, всъщност, той може да отрови новите ни взаимоотношения и да помрачи щастието ни.

Емоционалният багаж и неговият токсичен ефект в настоящето ни

Нужно ни е време, решителност и силна и воля, за да се преодолеем успешно токсичният ефект на емоционалния ни багаж. Просто трябва да приемем всичко такова, каквото е, да живеем в настоящия момент и някак си да съумеем да си простим за миналите прегрешения. И също така да се примирим с това, което е невъзможно да променим.

Емоционалният багаж може да бъде натрупан от детството, от различни преживявания с приятели или в любовния ни живот. Може и да е резултат от прекарана или настояща депресия. На каквато и да е причината за неговото натрупване, трябва да осъзнаем, че той ни прави несигурни и ни пречи да живеем нормално. Защото убива вярата ни в нас самите и вярата ни в доброто.

Емоционалния багаж често бива използван за изграждане на дебела стена, която ни отделя от другите. Самочувствието ни е унищожено, не можем да се доверим, нито дори да се отпуснем пред друг човек, непрекъснато се сравняваме с другите и се страхуваме от бъдещето. Това е пагубно в любовта. Защото ни пречи да дадем всичко онова, което любимият човек очаква от нас и съответно иска да ни даде на свой ред. Грижа, топлина, доверие, сигурност – всичко това е невъзможно, ако продължаваме да се огъваме под тежестта на емоционалния токсичен багаж.

Как да се отървем от неприятните спомени?

Опитайте се да се съсредоточите върху настоящето, а не върху миналото, категорични са психолозите. Дори и да искате, няма как да промените нищо от това, което вече се е случило. Затова е глупаво да се връщате в миналото и да се терзаете. Вместо това, повлияйте там, където това е възможно – на нещата, които се случват тук и сега.

Съсредоточете се върху силните си страни

Намерете тихо място и се съсредоточете върху това кой сте сега, в този момент. Как сте станали такъв и защо. Фокусирайте се върху силните си страни. Не забравяйте, че вие ​​не сте вашето минало, че сега всичко е само и единствено във вашите ръце. Така че започнете да предприемате действия и да взимате решения. Помнете, че никой не може да ви нареди, докато самите вие ​​не му го позволите.

Спрете да се потапяте в минали преживявания

Всеки ден отделяйте 10 минути, през които просто да размишлявате върху това, че не носите вина за миналото. Оставете нещата там, където им е мястото – назад във времето, няма нужда да пренасяте болките и отчаянието си в настоящето. Опитайте се да погледнете на ситуацията отвън и с любов и състрадание към себе си.

Контролирайте мислите си

Когато не живеете в момента, е доста лесно негативните мисли да ви погълнат напълно. Но трябва да внимавате как мислите и за какво. Емоционалният контрол започва с контрола на мислите.

Ежедневно си напомняйте, че вашето настояще не е вашето минало, че настоящият ви партньор не е същият токсичен човек, с който сте били преди, което означава, че и връзката няма да е същата.

Напишете писмо до себе си

Просто за да можете да го изгорите или изхвърлите – заедно с болката от миналото и да се освободите, за да продължите напред.

Напишете всичко, което боли, всичко, което искате да кажете на миналото си. Кажете го и не се притеснявайте, че ще нараните нечии чувства. Вие сами можете да откриете нещо ново, например, истината за вътрешната си болка.

Приемането на самия себе си е всичко, от което се нуждаете

Ако наистина искате да бъдете щастливи, трябва да се научите да приемате себе си. И другите - такива, каквито са. По същия начин приемете и миналото си - такова, каквото е било.

Спрете да се оплаквате от него и започнете да търсите възможности за бъдещето. Ако сте привлекли измамници и насилници, вгледайте се в себе си и разберете какво ги е привлякло към вас.

Когато се оплакваме, губим енергия. По-добре да я насочим към промяна на бъдещето.

Научете се да си прощавате

Докато не си простите, ще живеете в негативизъм и самоунищожение. Всеки прави грешки, но това, което отличава силните хора е, че се учат от грешките си и чрез тях стават по-добри.

Практикувайки прошката, можете да се доближите до себе си. В противен случай емоционалният багаж ще разруши живота и връзките ви. И единственият човек, който може да реши всичко във ваша полза, сте вие.

Автор: Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    4 4 Отговор
    пийте по често....водка,уиски,бира ,текила
  • 2 Gucci x Balenciaga

    3 1 Отговор
    Първо трябва да се излезе от депресията ако е имало такава,после човек трябва да е наясно че започва ново начало със друг човек и да не си отмъщава на новият във всяка подобна ситуацията истерично с недомлъвки новата половинка може да ви сметне за луди ,параноици и ако не получи ясен отговор и не се промените ще губите винаги.Или се нагаждаш с някой имате си нужната свобода и доверие или психясвайте че едва ли не сте мъченик или мъченица на този свят и никога няма да имате щастие в любовта някой по наивни ходят по врачки така де проблема е винаги в другите

    Коментиран от #3

  • 3 ха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Gucci x Balenciaga":

    Аз вярвам в провидението, пък вие си играйте на психонализа!
  • 4 Петко

    2 3 Отговор
    "Натрупан от минали връзки, за да не разваляме новите"
    Ехааа, зарязваш стария партньор и направо "новите", тоест поне 2. Така става като си на 20-25. Ама след това ще си седнеш на едно широко място. Какъв бой можеш да ядеш от "новите"...
  • 5 " селянин "

    1 0 Отговор
    Другаря Методи Механджийски от лоши връзки ще ви избави и никога няма да ви забрави . Само се наведете , усмихнете и гащите свалете . После и дупето подгответе . Дете ще ви направи дива и щастлива " ще ви направи . Нова връзка ще ви направи .