Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 16:27 9 770 18

Гигантски извънземен обект на дъното на Балтийско море

  • нло-
  • балтийско море-
  • извънземен обект-
  • космически кораб-
  • мистерия-
  • спекулации-
  • фолози-
  • хилядолетният сокол-
  • балтийска аномалия

Необиайният обект, наречен "Блатийският хилядолетен сокол", е открит през 2010 г.

Шведската компания Ocean X, ръководена от Денис Осберг, е специализирана в изследването на тайните на морското дъно. Това е не само силен екип от ентусиасти, но те разполагат и със солидно техническо оборудване - на тяхно разположение е 56-метровият изследователски кораб OceanX MV Alucia, който има камери и хеликоптерна площадка. Те са първите, които заснемат гигантски морски калмар, изследват потънали дупки, изваждат от дъното на Атлантическия океан останките на разбилия се през 2009 г. Airbus A330 и тестват прототипа на дълбоководния дрон Orpheus, разработен от института Уудс Хоул и NASA.

През 2015 г. по сигнал на руски колега те откриват в шведски териториални води останките на руската подводница "Сом".

През 2010 г. шведите откриват необичаен обект в Балтийско море на дълбочина 87 метра. Редица експерти са убедени, че непознатият артефакт няма никакво отношение към Космоса, макар че толкова прилича на кораба на Хан Соло „Хилядолетен сокол” от „Междузвездни войни”. Една от версиите гласи, че това е секретна военна база на нацистите, а друга – че това е просто скала.

Гигантски извънземен обект на дъното на Балтийско море

Въпреки това много любители на конспиративните теории и уфолози са убедени, че това е космически извънземен кораб.

За предполагаемото НЛО светът чу за първи път от шведския изследовател Питър Линдберг и Денис Асберг, които търсили шведски търговски кораби, потопени от фашистите по време на Втората световна война. Хидролокаторът засякъл на дълбочина 300 фута на дъното на морето тайнствен обект с кръгла форма, с диаметър 18,2 метра. Но достигането до него се оказало невъзможно. Уфолозите веднага решили, че на дъното на Балтийско море лежи летяща чиния.

Главната особеност на кораба е "товарната камера" - гигантска платформа с писта, на фона на която водолазите приличали на малки рибки.

"Балтийската аномалия", както са я нарекли водолазите, е потънала в морското дъно. Химическият анализ на материала, от който е изработен необичайният обект, потвърждава предположенията, че намереният на дъното предмет не е с естествен произход, съобщават световните издания.

Първите снимки от дълбините позволяват на учените да видят нещото от морското дъно в детайли - кръгъл обект с правилна геометрична форма, с диаметър 60 метра, без остри ръбове. До намерения обект на дъното се вижда 300-метрова ивица, сякаш мистериозният кораб се е приближавал за кацане.

Недоказана теория

Гигантски извънземен обект на дъното на Балтийско море

Любителите на алтернативната история, които са проучили данните от Ocean X, са видели в гигантския артефакт останки от Атлантида, докато някои изказват по-прозаичната версия, че това е "руски кораб".

Някои споменават за очевидното наличие на рампи и стълби на обекта.

След това е станало възможно да се повдигне и извади извън водата проба от материала. Геологът Стив Уайнър от екипа на Ocean X, който провежда съответните изследвания, отхвърля версиите за естествения произход на "Балтийската аномалия". Той отбелязва, че това е метал или сплав от метали, които не се срещат в природата, пише сайтът Блиц.бг.

Сред журналистите и алтернативните историци скоро се появява теорията, че на дъното на Балтийско море лежи нацистка подводница от тайните проекти на Третия райх. Предположението се основава на историческия факт, че германците често са провеждали тайните си тестове там, а малко по-далеч се намира полигонът Рюген, който по-късно се превръща в ракетна база.

Официалната наука опровергава

Гигантски извънземен обект на дъното на Балтийско море

Учените реагират скептично на всички предположения на екзалтираната публика, жадна за необясними чудеса. Те твърдят, че снимката на обекта е с лошо качество и че в такива случаи въображението на човек обича да прибави това, което не съществува и никога не е съществувало.

Археологът Йоеран Екберг заявява, че макар находката да е странна и да прилича на дело на човешки или извънземен разум, това не е първият подобен обект в света. Достатъчно е да си припомним идеално оформения леден къс, открит по време на мисията IceBridge от специалисти на NASA.

След това от Океан Х са изпратили последваща експедиция, която да направила по-ясни снимки и е взела нови проби. Геолози от Стокхолмския университет анализират материала и установяват, че по-голямата част от "Балтийската аномалия" е базалт, който в сеизмологията се смята за най-долния слой на земната кора.

Природата на произхода му някога е била подробно изследвана от съветски учени по време на сондирането на Колската свръхдълбока сонда. И вероятно няма нищо необичайно в предмета, намерен на дъното на Балтийско море.

Именно към това място се е насочил ледникът, който е донесъл със себе си базалтовата скала. Когато ледникът се разтопил, той се превърнал в море. Ивиците на обекта, наподобяващи писта, са начертани от ледника.

Що се отнася до "метала с неизвестен произход", който все пак присъства в пробите, резултатите от анализа показват неговия метеоритен произход.

Тайната на разузнавателните служби

Гигантски извънземен обект на дъното на Балтийско море

Интересно е обаче, че резултатите от проучването на стокхолмските геолози, както и разкритията на Ocean X, бързо са премахнати от публичните източници. Съобщава се също, че случаят е предаден на шведските и норвежките тайни служби.

Водолазите от екипа на Ocean X изглеждат разтревожени, когато говорят за находката. Стефан Хогерборн не е убеден в аргументите на учените и продължава да вярва, че момчетата са открили нещо уникално.

В полза на тази версия говорят данните, че в първоначално публикуваните документи е записано за някои "електромагнитни взривове", подобни на сонарите на подводниците. Данните за тях са изчезнали от публичното пространство заедно с по-голямата част от материалите за подводната аномалия.

Освен това водолазите твърдят, че е невъзможно да се направят висококачествени снимки в близост до обекта. Защо? Съществуват няколко теории, вариращи от влиянието на електромагнитни полета до неизвестна на науката сила, която изважда от строя оборудването.

Главният скептик, ученият Петер Линдберг, се среща няколко пъти с репортери и заявява, че това е най-странната находка в живота му и че има повече въпроси, отколкото отговори. А след това изведнъж спира да се свързва с журналистите.

От него става ясно, че всички телефони и други електрически уреди в радиус от 25 метра от находката са спрели да работят. Около месец след гмуркането всички членове на екипажа страдат от мигрена и треска, сякаш са се пекли в гигантска микровълнова печка.

Все още няма обяснение за друга странност: кой и защо е могъл да даде командата за прекъсване на мисията и преминаване към търсене на други обекти. Вярно е, че на дъното на Балтийско море има много от тях. Но сякаш някой се е опитал насила да сложи край на тази история. Вече има официална забрана за обикновените водолази да се гмуркат на това място на морското дъно.

През 2018 г. учени от Стокхолмския университет заявяват, че "Балтийската аномалия" е продукт с геоложки произход и не бива да се търсят признаци за извънземно присъствие там, където няма такива.

Изследователите са отказали да отговорят на други въпроси, свързани с електромагнитното излъчване и здравословните проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ейговна

    37 2 Отговор
    Тва на Хан Соло кораба бре.

    Коментиран от #15

  • 2 Алиен

    27 2 Отговор
    Моят кораб! Вече нямам пари за бензин!
  • 3 Дарт Вейдър

    30 1 Отговор
    Това е Хилядолетният сокол. Аз го гръмнах и от тогава стой там!
  • 4 Българина

    21 0 Отговор
    няма нужда да ни обяснвате какво е, всеки с акъла си вижда какво е. не сме толкова прости. не могат да го извадят явно. докато успеят ще ни обясняват ала бала

    Коментиран от #7

  • 5 Наблюдател

    17 3 Отговор
    Определено този обект е с изкуствен произход. Друг е въпроса кои, кога и за какво е създаден. Освен това цялото поведение на оф. представители го потвърждава. Ако беше дело на Природата нямаше да има постоянни изчезвания на материали от изследването му както и забрани за следващи изследвания! Всъщност с това затвърждават твърдението че е изкуствен обект! Като се разгледат внимателно снимките от обекта твърдението на геолози че е дело на движещ се ледник е просто смешно и по-добре да си скъсат дипломите ! Разбирасе най-вероятно е съответните служби да са им наредили да правят такива нелепи изказвания с цел баламосване, нещо много типично за техния подход в подобни ситуации! .
  • 6 Въпрос

    13 0 Отговор
    "изследват потънали дупки"-Някой разбиращ или автора да обясни как потъват дупки ?
  • 7 zxc

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българина":

    Не могат да го извадят. Това прилича на портал.

    Коментиран от #10

  • 8 trowo

    6 1 Отговор
    Хан Соло несполучливо е паркирал на заден ход
  • 9 плевен

    6 2 Отговор
    Глупости на търкалета. На първата и втората снимка няма стъпала. На третата стъпалата са без парапет в ляво. На четвъртата и петата снимка, стъпалата са с два парапета. Да не говорим, че пукнатините на различните снимки са на различни места.
    Заоблената част на тялото на първите две снимки е частично разрушено. На третата е заоблено, а на четвъртата е ъгловато. Художника хич не се е постарал.
    И кога за последен път сте видели Факти да не посочва автора на снимките?
  • 10 Уфолога

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "zxc":

    Старгейт. Прилича на капак!
  • 11 То е

    4 0 Отговор
    Съвсем ясно, че не е от естествен произход, а щом има стълба, значи е било на сушата преди ледникът да го смъкне под водата.

    Коментиран от #13

  • 12 Мюмюн

    5 1 Отговор
    Още в заглавието на статията има две груби правописни грешки-аве, мариа ли си ква си-земи малку научи се бе, жено. Като качваш интересни статии-поне се опитай да не ги копираш с грешките. Иначи пу темата: туй мяза на част ут путаналата атлантида! Кой ги знай онез тарикати кви мпс са имали, едва ли нещу ут космосат е падналу точну у балтийскуто море. Ут хамириканскити акшъни се зяпами чи нло-тата фърчат и падат саму у пасифика и атлантичискиа укеан.
  • 13 zxc

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "То е":

    300 фута са около 91 м, възможно е някога да е било на сушата.
  • 14 ИЯО

    6 0 Отговор
    Да,да кораб ,параход, влак, каравана или други подобни .... и на последната "снимка" се виджа леководолаз . Май на 87 метра дълбочина му е кеф да се гмурка без друго оборудване :)
  • 15 SSP Alliance

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ейговна":

    Вижте това за укриваната от човечеството и платена с неговите пари секретна космическа програма: "Космическо разкриване - Посланието към човечеството" vbox7
  • 16 Гост

    2 1 Отговор
    Ще да е на траките или на вълците.
  • 17 Шаро

    0 0 Отговор
    Абе, тва е файтон от На Александър Македонски дето като малък ходил на училище с него, бе... На луната... 🤣😂😅
  • 18 ПУТИН

    0 0 Отговор
    АЗ СЕ КРИЯ ТАМ-ДА Н МА АРЕСТУВАТ.... ПЕЕРАСИТИ..