17 Февруари, 2022 22:30 2 617 3

Продават най-големия син диамант в света

  • диамант-
  • син диамант-
  • търг-
  • продажба-
  • рекорд

Първоначалната цена на диаманта е 48 милиона долара

Продават най-големия син диамант в света - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Най-големият, най-ценен и наскоро открит син диамант отива на търг. Синият диамант „Кулинан“ на ДеБеерс, който е над 15 карата, е добит през 2021 г. в мината „Кулинан“ в Република Южна Африка, един от малкото източници в света на изключително редките сини диаманти. Той ще бъде предложен на търг от аукционна къща „Сотбис“ в Хонконг през април на първоначална цена от над 48 милиона долара.

Старши вицепрезидентът на „Сотбис“ Франк Еверет, който е и търговски директор за бижута, каза, че камъкът е забележителен в много аспекти. „Рядък е за това, че е над 15 карат. Цветът му е ярко син. И е вътрешно безупречен. А едно от най-отличителните му и редки качества е шлифовката“, каза той.

Продават най-големия син диамант в света

Продават най-големия син диамант в света

„Смятам, че ще станем свидетели на огромен интерес към този камък, когато бъде предложен на търг. Пазарът за бижута в момента е много силен, както и през последните няколко години, а един от най-силните сегменти е на цветни диаманти. А един от най-силните цветове е синият“, каза той.

Камъкът получи най-високата възможна оценка за цветен диамант на Института по гемология на Америка, каквато е давана досега на по-малко от 1 процент от сините диаманти, допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто

    7 2 Отговор
    камък.
  • 2 На снимката

    8 1 Отговор
    е чернокожа ръка т.е.пръсти, ама с кофти маникюр. И другото - скоро ще даваме толкова пари за вода и въздух, но няма да има. Яжте камъни, ама не можете.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.