Last news in Fakti

1 Март, 2022 13:58 3 102 1

8 лесни стъпки за качествен сън

  • сън-
  • спане-
  • лягане-
  • качество на съня-
  • продължителност на съня-
  • съвети

Експерти дават ценни съвети какво да правим преди лягане, за да имаме спокойна нощ

8 лесни стъпки за качествен сън - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки човек знае колко важен е сънят за здравето, спокойствието и външния ви вид. Това, от което се нуждаете, е да предприемете необходимите стъпки към нужното за организма качество и продължителност на съня, за да извлечете максималните ползи от него, а не да се будите още по-изморени, отколкото сте заспали.

Вероятно вече сте чували такива като въздържане от кофеин в късния следобед, поддържане на по-ниска температура в спалнята и заспиване около определен час.

Експертите по съня, до които сайтът “She Knows” се допитва, имат какво още да кажат, за да ни помогнат да получим съня, от който винаги сме се нуждаели, но може би рядко си доставяме.

Гледай нещо забавно

„Винаги се уверявам, че посвещавам последния час преди лягане на разпускащи и успокояващи дейности. Това често означава да седиш и да гледаш комедиен сериал. Мозъкът ни обикновено се нуждае от 30 до 60 минути, за да се успокои преди да е готов за сън, а това ми помага да избегна лягането, докато умът ми е все още активен.“ – доц. д-р Филип Р. Герман, специалист по психология в Университета в Пенсилвания.

Вземи си горещ душ

„Любимият ми научен съвет за сън е да си взема горещ душ или вана непосредствено преди лягане, защото внезапният спад в телесната температурата е психологичен сигнал за сън. Освен това, ваната и горещият душ успокояват, а и представляват почивка от екраните.“ – д-р Катрин Дъган, асистент професор по социална и здравна психология в Държавния университет в Северна Дакота, специализиращ в здраве и сън.

Дръж тетрадка до леглото си

„Ако не мога да заспя или пък се събудя и ми е трудно да заспя отново, това обикновено се дължи на прекаленото мислене за работа, която трябва да свърша! Спазвам обаче една стратегия, за да се справя с тези натрапчиви мисли: държа малка тетрадка и химикал на нощното си шкафче. Ако внезапно си спомня нещо, което имам да направя, мога да го запиша и да престана да се тревожа, че ще го забравя, и, надявам се, че ще заспя.“ – доц. д-р Кристен Нътсън, специалист в Центъра по медицина на съня и циркадиния ритъм в Северозападния университет.

Опитай йога за релаксация

„Препоръчвам практика, наречена йога нитра, която включва комбинация от съсредоточено дишане, „сканиране на тялото“, визуални изображения, осъзнатост и благодарност. Това помага да се предизвика състояние на дълбока почивка и релаксация. И разбира се, ако позволиш на себе си наистина да си починеш след дълъг и зает ден, е по-вероятно да заспиш, отколкото ако продължаваш да се стресираш наяве.“ – д-р Фиона Баруик, директор на Здравната клиника за сън и циркадиен ритъм към Станфордския университет.

Отглеждай в спалнята растение, което помага за съня

„Цветята са красиви и помагат за успокояване на емоциите – те ни отпускат, а така улесняват и заспиването. Все повече изследвания показват, че ароматът на жасмин и лавандула помагат конкретно за съня, а това ги прави и популярни сред етеричните масла преди лягане. Други растения, които си струва да опиташ, са хризантема, роза и валериана (позната у нас още като „циганче“). Можеш да държиш растенията в стаята си, но не забравяй да им даваш слънчева светлина през деня. Ароматът на тези растения е уловен и във формата на билкови екстракти, така че според предпочитанията си можеш да ги използваш и в тази форма.“ – д-р Моник Симъндс, заместник-директор по науките в Лондонските кралски ботанически градини.

Приложи практиката за благодарност преди сън

„Изследвания показват, че да проявяваш благодарност, особено около момента на лягане, подобрява качеството на съня. Ето какво можеш да правиш: дръж тетрадка и химикал на нощното си шкафче. Всяка нощ преди да си легнеш запиши три неща, за които си благодарна или оценяваш през деня. Особено полезно е да мислиш за малки неща като например това, че някой е задържал вратата, когато си била с пълни ръце.“ – д-р Ина Казан, психолог и член на Медицинското училище към Харвард, специализиращ в областта на съня.

Обръщай внимание на вътрешния си термостат

„За да се уверя, че си лягам навреме, обръщам внимание на телесната си температура. Всяка нощ, когато идва време да заспим, тялото ни намалява температурата си с няколко градуса. За да загубим излишъка от горещина, краката и ръцете ни служат като радиатори, които изпускат топлина от тялото ни към околната среда. Този процес се извършва всяка нощ и така тялото ни казва, че е време за сън. Често използвам този сигнал – да усетя сгорещени краката и ръцете – за да си напомня, че е време да спря това, което правя, и да приключа деня.“ – д-р Ети Бен Саймън, невролог в Калифорнийския университет, Научния център за човешки сън към Бъркли.

Направи така, че да се чувстваш щастлива в леглото

„Съветът ми за сън е простичък. Не се отнасям към това да бъда будна като проблем, който се нуждае от разрешаване или поправяне. Да се научиш не само да приемаш, а просто да се наслаждаваш да стоиш в леглото, кара проблемите ми със съня да изчезнат на момента. Не оценявам съня си по това колко бързо изпадам в безсъзнание. Трябва просто да се фокусираш върху почивката – действие, върху което имаме пълен контрол, а не върху това колко ни отнема да заспим.“ – д-р Кристофър Уинтър, директор на Медицинския център по неврология и сън.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 една

    0 0 Отговор
    тръба преди сън от Събина Андреева