Last news in Fakti

11 Март, 2022 16:56 3 261 4

5 признака, че домашният любимец се нуждае от ветеринар

  • ветеринар-
  • ветеринарна клиника-
  • домашни любимци-
  • домашен любимец-
  • симптоми

Как да разпознаем, че нещо не е наред със здравето на животното вкъщи?

5 признака, че домашният любимец се нуждае от ветеринар - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки добър стопанин знае колко е фрустриращо, че нашите домашни любимци не могат изразят с думи, ако не се чувстват добре. Затова добрият собственик на домашно животинче е хубаво да бъде запознат с основните симптоми, които сигнализират за проблем със здравословното състояние на домашното животно. А кои са знаците, че трябва да заведете незабавно любимеца си при ветеринаря? Каналът "Zoo Box" във vbox7 посочва:

Отказ от хранене

Ако вашият домашен любимец отказва да яде повече от един ден, това е сериозна причина да отидете на ветеринар. Още повече, ако забелязвате и други симптоми като умора, повръщане или отказ да пие вода.

Липсата на апетит при домашното животно може да сигнализира за различни състояния: инфекция, неразположение в стомаха, паразити или друго.

Екстремна жажда

Не забравяйте, че котките и кучетата, които ядат суха храна за домашни любимци, пият повече вода от тези, които се хранят с мокра храна.

Наблюдавайте колко вода пие вашият домашен любимец. Липсата на жажда води до дехидратация, докато търсенето за повече вода от обикновено е симптом за диабет или бъбречни заболявания.

Внезапна агресия

Вашият домашен любимец и най-добър приятел изведнъж става агресивен и недружелюбен? Преди да го накажете, разберете каква е причината.

Както при хората здравословните неразположения се отразяват на настроението, така и домашните любимци сигнализират с поведението си, че не се чувстват добре.

Възможно е да изпитват дискомфорт със зъбите, да са се наранили или да имат някаква инфекция. Потърсете ветеринарен лекар, за да установите какъв е проблемът.

Често уриниране

Ако котката или кучето ви са започнали да използват тоалетната си по-често от обикновено или цветът на урината им се е променил, не пренебрегвайте тези знаци.
Все пак не забравяйте, че малките кученца и старите кучета по-често използват тоалетната.

Честото уриниране при кучетата или котките, обаче може да бъде сигнал за сериозни здравословни проблеми и трябва да потърсите веднага ветеринарен лекар.

Облизва се твърде често

Известно е, че котките обичат да се самопочистват, но ако забележите, че вашият мъркащ домашен любимец го прави по-често от обикновено това може да бъде признак за здравословен проблем. Една от причините може да бъде, че зоната, която котката ближе е наранена, раздразнена от бълхи или алергична реакция. Понякога котките се облизват, ако изпитват стрес или безпокойство.

Ако вашето куче ближе лапите си между ноктите, областта до опашката или между бедрата, това е признак на алергия. Ако кучето ближе необичайни предмети (под или стени) или често навлажнява устните си, това може да е признак за стомашно-чревно разстройство.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ттт ъпчо

    2 0 Отговор
    Фрустриращо ?

    Не се ли изразявате ужасно т.ъ.по ?
  • 4 един от многото

    2 1 Отговор
    От два дни не лае и е вдървен и студен!