Last news in Fakti

5 Април, 2022 22:16 3 386 8

Какво да правим при страх от интимност

  • интимност-
  • страх-
  • емоции-
  • емоционално състояние-
  • обвързване-
  • съвети-
  • психология

Как да го преодолеем?

Какво да правим при страх от интимност - 1
Снимка: shutterstock

Страхът от интимност е нещо реално за много хора. Именно този страх ги кара да „бягат“ от обвързване с друг човек. В какво точно се изразява страхът от обвързване и как може да бъде преодолян?

Копнеете ли за връзка с партньор, но в същото време не може да понесете мисълта за отхвърляне? Безспорно отварянето на сърцето ви към някого е едно от най-уязвимите неща, които може да направите. Съществува риск от болка, но има вероятност и за споделена любов, пише сайтът rozali.com.

Болка от минали връзки

Любовният „багаж“ от миналото, който е наситен с болезнени спомени и разочарования е едно от основните неща, които създават страха от интимност. Болката, която сте понесли в миналите си връзки, може да създаде твърда и непропусклива обвивка около сърцето ви. По този начин оставате в безопасност, но пък се лишавате от възможността да изпитате красиви и лечебни отношения, които само една връзка с друг човек може да осигури. Болката от миналото може да се е натрупала бавно и постепенно след поредица неуспехи в любовта, но е възможно и да е причинена само от една единствена връзка, която буквално ви е оставила разкъсани на парчета.

„Ограничителен“ стил

Друга причина за страха от интимност може да бъде така нареченият дистанциран, ограничителен стил на привързаност. Това обикновено означава, че страхът от интимност се корени в детството и е свързан с мозъка ви. Този стил на любовно общуване държи на независимостта. Много хора, които имат този конкретен стил на привързаност всъщност копнеят за връзка, но имат проблем с изграждането на близост в едни любовни взаимоотношения. Това е програмирано в техния мозък, който избягва интимността. Тези хора могат да изпитат неконтролируемо желание да се отдалечат от партньора си, когато той иска по-сериозно обвързване. Това може да направи изграждането на близки отношения предизвикателно и за двамата партньори.

Как да превъзмогнете страха от интимност?

Не правете малките неща големи

Този съвет е особено валиден за хората, които имат ограничителен стил на привързаност, но същото може да се отнася до всички, които имат страх от интимност. Мозъкът ви може да прави всичко по силите си, за да ви накара да избягате от потенциалния партньор. Може дори да излизате с някого, когото бихте определили за почти „перфектен“, но започвате да се съсредоточавате върху някой малък негов детайл, на който придавате твърде голямо значение. Свръхфокусирането върху малък недостатък в другия човек би могли напълно да замъгли неговите добри качества. Ако усетите, че имате подобна мисловна тенденция, опитайте се да мислите за позитивите в личността на даден човек.

Осъзнайте проблема си

Ако избягвате интимността, но знаете, че искате сериозна връзка, имайте предвид, че мозъкът ви ще намери много начини да саботира вашите отношения. Например, вие умело може да избягвате разговора за дефинирането на връзката. Или пък може да откриете, че пренебрегвате съобщения или обаждания от партньора ви след физически или емоционален интимен момент. Възможно е също така да имате вярвания относно брака или обвързването, според които те предполагат липса на свобода и ограничение. След като вече разпознаете проблемът, който имате със страха от обвързване, вече може да работите по неговото коригиране. По този начин ще успеете да влезете във връзка, вместо да я отбягвате. Ако забележите, че се отдръпвате след близък момент с вашия партньор, опитайте се да вникнете в същината на вашата реакция. Това е мозъкът ви, който просто се опитва да ви предпази. Предизвикайте себе си, като осъзнаете, че тази стратегия не ви върши работа.

Малката зависимост никога не наранява

Днес независимостта е издигната на пиедестал. Разбира се, жизненоважно е да бъдем независими личности. Хората със страх от интимност обаче не знаят как да разчитат на другите по здравословен начин. Това са хора, които обикновено се гордеят със себе си, защото се справят с всичко сами. Те трудно биха помолили някого за помощ. Подобно поведение обаче може да ви изолира от останалите, както и да накара партньора ви да се почувства отхвърлен. Позволете си да бъдете обичани, обгрижвани и да ви се помага. Важно е да може да се справяте с всичко сами, но ако това е случаят, няма да ви навреди понякога просто да се отпуснете.

Не поставяйте всички под общ знаменател

Ако сте имали една, две или повече провалени връзки, това не означава, че никога няма да намерите човек, който да ви обича и най-важното - който няма да ви нарани. Покажете своята уязвимост и заявете доверието си. Само това е начинът да имате наистина пълноценни отношения без страх от интимност.

Понякога консултацията с психолог може да бъде полезна, когато става въпрос за страх от интимност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жените го имат този страх

    14 7 Отговор
    от интимнаст ако мъжа не е богаташ да не земат да умрът от глад или да се наложи да бачкат

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Rock

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "жените го имат този страх":

    Глупости. Не всички жени се продават- има и други.Amantes amentes-влюбените са лишени от разум.