Last news in Fakti

12 Април, 2022 09:28 2 998 4

Връхлита ни силна магнитна буря в четвъртък

  • магнитна буря-
  • слънчеви изригвания

Според изчисленията потокът от частици ще достигне Земята към 14 април

Връхлита ни силна магнитна буря в четвъртък - 1
Снимка: shutterstock

В петък и събота от слънчевите петна AR2978 и AR2975 беше наблюдавана поредица от изригвания клас М2 и М3. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетно пространство, ще достигнат Земята към 14 април и ще предизвикат силна геомагнитна буря от клас G3 (кр-7 индекс), сочат данните. Астрономи предупреждават, че тя може да се окаже и дори по-силна - от клас G4. Според учени подобни бури, могат да предизвикат проблеми в телекомуникационните системи, съобщава сайтът MeteoBalkans.

Изригването е придружено от изхвърляне на заредени частици от плазма, изстреляни към Земята със скорост от 700 км/сек. През изминалите няколко дни наблюдаваме засилване на слънчевата активност, което ще доведе до по-чести и по-силни магнитни бури.

Какво може да ни причини?

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Как да се предпазим ?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци и да пием повече вода. Не е препоръчително продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

За любителите

Бурята ще предизвика красиви полярни сияния. Точките, от които те ще могат да се наблюдават най-добре са Северна Великобритания, Норвегия, Канада, Шотландия и Ирландия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    МИЛИ ХОРА ПАЗЕТЕ СИ ЗДРАВЕТО

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.