18 Май, 2022 13:45 1 918 3

Кой е по-полезен: Разликата между зеления и черния чай

  • зелен чай-
  • черен чай-
  • разлики-
  • здраве

Според експерт разликата между зеления и черния чай се крие в различната обработка на чаените листа

Кой е по-полезен: Разликата между зеления и черния чай  - 1
Снимка: Shutterstock

Диетоложката Пакизе Гизем заяви, че зеленият чай има имуномодулиращ ефект, регулира кръвното налягане и понижава нивата на кръвната захар, както и предпазва от рак и предотвратява затлъстяването, пише zdrave.to.

Според експерта разликата между зеления и черния чай се крие в различната обработка на чаените листа. Технологията за производство на зелен чай спестява повече витамини В1 и В2 и 10 пъти повече витамин С. Зеленият чай също е богат на полифеноли и съдържа повече теанин, който намалява нивата на стрес.

Диетологът препоръча да накиснете чая за 4-5 минути в преварена вода, след като престои няколко минути и температурата му спадне.

Зеленият чай трябва да има лека тревиста миризма и горчив, стипчив вкус. Лекарят съветва да не се пие повече от три чаши зелен чай на ден.

Тя обърна специално внимание на тези, които страдат от диабет, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, дисфункция на щитовидната жлеза - тези хора трябва да консумират зелен чай след консултация с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На статия от лекар или на Божидара ?

    4 0 Отговор
    Зеленият чай е полезен за сърцето и кръвоносните съдове. В малко количество понижава кръвното налягане при страдащи от хипертония, а също така намалява риска от атеросклероза, повишавайки еластичността на съдовите стени. Установено е също, че чаят намалява нивата на кръвната захар, което е полезно за диабетиците.
  • 2 Внимавайте с мед. съвети

    5 0 Отговор
    Има напитка, която възбужда метаболизма много повече от силно кафе или чаша топла вода с лимон. Това е зеленият чай. Магическото му действие е потвърдено от множество експерти в областта на храненето. Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които са важни за добре функциониращата обмяна на веществата и подпомага организма в изгарянето на излишните калории. Този процес продължава дори тогава, когато тялото ви е в покой, а също и по време на сън. Зеленият чай помага за разграждането на мазнините и понижава холестерола, което го прави един от най-добрите приятели на човешкия организъм
  • 3 Пен дехо

    3 0 Отговор
    А за черния защо не споменахте поне нещо? Денят ми не започва без него..