Last news in Fakti

29 Май, 2022 21:21 8 128 33

Първият Кореком отваря врати в „Златни пясъци“ през 1965 г.

  • кореком-
  • златни пясъци

Идеята за тях идва от западногермански туроператори

Идеята за тях идва от западногермански туроператори, които изтъкват оплакванията на своите туристи

Преди 57 години в „Златни пясъци“ врати отваря първият Кореком. Това става в началото на лятото през 1965 г., а до края на туристическия сезон в курорта са открити още няколко магазина, където се плаща с валута, пише вестник Ретро.

Идеята за тях идва от западногермански туроператори, които изтъкват оплакванията на своите туристи, че в България не могат да си купят плажни принадлежности, козметика и цигари. „Балкантурист“ и Министерството на туризма изготвят предложение, което е одобрено от Министерския съвет.

Зареждането на магазините се осъществява от 5 чужди фирми, повечето от които са от ФРГ. В началото те внасят единствено посочените стоки, но бързо разширяват асортимента и в Кореком започват да се продават бельо, дрехи, обувки, транзистори, магнетофони, часовници, фотоапарати, парфюмерия, бижутерия, очила.

Държавна сигурност следи изкъсо дейността на магазините, както и поведението на директорите и служителите на зареждащите фирми. Те прекарват много време в България и са подозирани, че изпълняват разузнавателни задачи. Самите магазини с чужди стоки службите определят като „удобна форма на идеологическа диверсия“, тъй като внесените количества очевидно не са предназначени за западните туристи, а за българите и летовниците от социалистическите страни.

„Едва ли ще се намери западен турист, който ще пристигне в нашата страна без часовник или риза. Това очевидно е ясно и на западните търговци, които вече не се занимават с кремове и масла, от които се печели по-малко. Някои от тези стоки, като например шушляците, вече нямат пазар в западните страни, защото не се носят. Внасяните стоки в повечето случаи са демоде, излезли от употреба, закупени от търговците на безценица, и затова те правят отстъпки на туристите“, пише в секретна справка на службите от 1967 г., изготвена от окръжния началник на ДС във Варна.

Анкета сред продавачките в магазините на „Златни пясъци“ разкрива, че само 10% от клиентите са западни туристи.

„Съвсем рядко немец купува някоя вещ за лична употреба, а англичанин или французин даже не се отбива в магазина, освен в случаите, когато е помолен да купи подарък на свой български приятел“, пише в същата справка. Според нея всеки втори клиент на Кореком е поляк. Гостите от социалистическата страна са особено изобретателни при снабдяването с валута и по време на почивката си въртят незаконна търговия. Те купуват стоки, които после препродават на българите с надценка. Така почивката им излизала безплатна, а някои дори се прибирали с печалба.

През първия туристически сезон стокооборотът на валутните магазини на „Златни пясъци“ е 330 000 валутни лева. 60% от сумата остават за фирмите доставчици, а останалата част прибира българската държава. Чистата печалба е преценена от ДС като незначителна, а службите сигнализират за негативния ефект върху приходите от обмен на валута. Неизпълнението на годишния план на държавното предприятие „Балкантурист“ за 1965 г. е 210 000 валутни лева, а посочените причини са възможността на чужденците да пазаруват с валута, както и уличният чейндж.

Западногерманските туристи имат изгода да обменят пари извън държавните бюра, а българите се стремят да се сдобият с валута и пазаруват в Кореком.
При отварянето на първите магазини през 1965 г. стоките се продават срещу валута без значение кой ги купува, тъй като се смята, че валута притежават само западните туристи. Тази практика обаче не просъществува дори до края на летния сезон. В МВР и ДС започват да валят сигнали за изключително голямо търсене на германски марки и щатски долари от страна на български граждани и на тях им е забранено да купуват от магазините, пише flagman.bg.

За да се сдобие с валута, персоналът в курортните комплекси измисля всевъзможни схеми. „Сервитьори, бармани, служители в хотелите и др., на които е била предоставена възможност да събират валута от чужденците при плащане на консумации, не отчитаха валутата, а я възстановяваха в български пари, като същата ползваха за лични нужди. От друга страна, служители и граждани предлагаха на чужденци да купят от тях валута“, пише в секретна справка от 1965 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хихихи..

    34 2 Отговор
    ..И настана Рая за "тежките" другари,покрай тях поминуваха и дребните рибоци,чаак до копърките като моя милост,които купуваха долар за два кинта..Абе не беше зле,пък и ножицата между минимална и директорска беше напълно приемлива - едно към четири!
  • 7 Гост от Силистра

    60 7 Отговор
    Благодаря за статията!...между 1980-89 г . Бях ококорен и влюбен в тоя Кореком ...западен аромат, дънки Lee , Marlboro, Kent, кожени якета,.....едно от малкото неща който не мразя от комунизма.....:)
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    70 4 Отговор
    Защо не пишете, че в Кореком се продаваха и леки коли, шкода, москвич и лада без чакане???

    Коментиран от #11

  • 9 Ехххх

    70 11 Отговор
    Колко хубаво беше по времето на социализма /комунизма/....Влезнеш в корекома...па разглеждаш..разглеждаш..

    Коментиран от #16, #18

  • 10 БКП активист

    29 15 Отговор
    Аз нямах проблеми с валутата и вносната техника.....всичко което ми трябваше ми го носеха до вратата.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 12 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ....а дори и апартаменти... Мила родна СОЦ-КАРТИНКА!

    Коментиран от #13

  • 12 БъззЗззз 🐝

    38 1 Отговор
    Спомени от едно време 😀 корекомските яйца им викахме на шоколадовите киндер сюрприз как се радвах завалията чудих се защо в магазините няма такива хубави неща ,куклите ни бяха много грозни и играчките нямаше хубави от Русия ми бвха донесли много красиви вървящи после чужбина ееееее какви времена бях много малка .Няма да забравя котарака Гарфилд малък плюш залепен на кутия и вътре малки бонбони киндер дълго време го пазих ,сандали силиконови за деца и първите ми дънки левис какво нещо как се радвахме децата после всичко това в нормалните магазини
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Точно така чичото на съученикът ми с който стояхме на един чин, си купи апартамент, след като се върна от Америка...
  • 14 Продавали били стари стоки

    32 4 Отговор
    дрънци.Корекомите си бяха супер магазини за имащи.Уникални пари и далавери ставаха.Стоките бяха на топ ниво от касетофони и видео панасоник,шарп,хитачи, сони до колела бмх с ляти капли които бяха като ферари спрямо балканчетата до уникални дънки райфъл и лее, вкусни шоколади, дъвки, и др.Цигарите бяха топ оф да топ.Сигурно съм продал 5 тира Ротманс плочка,Боро, Кент, Дънхил плочка, Легсингтън, Джон плеър плочка Лъки, НВ и др.Алкохол също само, че работих по поръчак защото тежеше пък нямах кола.Много хора искаха тези стоки но нямаха валута от къде да купят.След 18:00 часа вадехме цигарите по една кут. от всички марки и ги продавахме с много печалба но за български пари имахме и двама съгледвачи да наблюдават за куки и им давахме им по една кут.цигари и джобни.До към 22:00часът всичко свършваше.След това до виетнамците за долари и после в къщи.Сутри на училище след това до корекома за нови 30-40 стека цигари от различните марки и вечерта пак.Къртихме им джуките който опиташе корекомски цигари не искаше да пипне БТ,Феникс,Кентон,родопи,арда от родните ни цигари.Къпехме се с пари буквално но пък и се правехме на бедни с моят приятел това беше гадно имаш но пък нямаш пари да се отпуснеш Комунизъм нямаше как като и двамата сме от обикновени семейства да показваме лукс.Точно и за това не ни хванаха нито веднъж сега като се замисля.Но пък като спряхма с този бизнес и мина време избухнахме брутално и си взехме това което не можахме тогава.😁😁😁

    Коментиран от #24, #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ми то сега да не е по убаво

    35 11 Отговор

    До коментар #9 от "Ехххх":

    Влезеш в магазина па гледаш ли гледаш отиваш до кашкавала 25-30лв.кг.отиваш до сиренето 15-16лв.кг.па гледаш и се чудиш и си казваш тези са фалшиви.Я да
    си взема сирене от 7лв. и кашкавал от 11лв.тези са истински.Ходи си купи апартамен както родителите ти са купили.С заплатата която взимаш ще ти трябват 3 живота да го изплатиш ако изобщо банката ти даде пари. Имаше и лоши неща при комунизма но мисля че сега са повече.Най-лошото е че сега се извратиха хората във всяко отношение.През комунизма хората бяха задружни, сплотени и по-добри.
  • 19 Тома

    14 2 Отговор
    А най интерестно беше когато куките влизаха и започваха проверка.Тогава целия под на корекома ставаше във валута.Защото хванат ли те имаше затвор
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сантиментален гъзар

    21 2 Отговор
    Корекомаджийките бяха със самочувствие до небето.

    Коментиран от #30

  • 22 Като гледам

    13 3 Отговор
    Русия май и тя ще премиине на тая система !
  • 23 Спомени

    18 1 Отговор
    В корекомите се продаваха само истински неща? Там нямаше ментета!
    всяко нещо купено от кореком можеше да надживее собственика си
    Дори дънките никога не се късаха, за маратонките също само оригинални и също никога не се късаха
    Касетовони и видео то от другаде човек не можеше да си купи
    Само от кореком, но за там ползвахме някои чужденец като му давахме пари отгоре
  • 24 Хаха

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Продавали били стари стоки":

    Пичове не бяхте самички и в другите градове го правихме
    Но и си имахме проблеми като ни питат от къде имаме тая валута
    Та ползвахме виетнамците да ни пазарят стоките
  • 25 Бай Христо от Добрич

    6 2 Отговор
    Бедна ми, Венелина, има едно златно правило:
    Когато един човек не е свидетел на някакво събитие не прави коментар.
    Миличка, можеш ли да допуснеш, че в един малък Толбухин(днешния Добрич) е имало Кореком преди 1962г. а в перлата на черноморието са закъсняли цели три години.
    По повод Коремите битуваше един хубав виц от серията ,,Златната решетка"
    Влязъл един дядо в Корекома и казва на продавачката:
    - Булка данни тази интерийка, този транзистор и тези папуци за бабата.Направи сметката и кажи колко лева ти дължа.
    Продавачката смутено обяснява на дядото, че при нея се плаща в долари.
    Дядото незнаейки нищо за долара стреснато я попитал:
    -Булка, какви са тези пари?
    -Американски, дядо - отговорила продавачката.
    А дядото се зачудил на глас:
    -Вай, вай ! Каква стана? Пустите му американци още не са дошли, а всеки дюген са си отворили.
    Миличка, тогава бях ученик в V курс в механотехникума.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 един от стадото

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Продавали били стари стоки":

    специално за цигарите, дъвките Ригли и скъпото уиски си имаше Снекбара, във Варна. До Валентина. И пури продаваха, Кохиба в метални кутии. Всичко в левове в/у долар по трънския курс. Ако искаш. Вечер хвърлях синия Феникс, купувах синия Ротманс плочка и айде на шведския в кафето на торта Гараш за начало. Гъзария. М/у в прочем там със ял най добрия Гараш, който се правеше в Бя
  • 28 Шарп

    7 2 Отговор
    В „Златни пясъци“ врати отваря първият Кореком.....! Чудесна идея на управляващите комунисти да си направят магазини за тяхно привилегировано ползване ,въпреки че едва 10% от клиентите са западни туристи, на фона на общата мизерия за народа в комунистическа България...!!!

    Защото самото име "КореКом" бе измислено за да означава съкратено - Корекция на Комунизма....!!!
  • 29 някой

    6 3 Отговор
    Кореком показваше така наречените недъзи на комунизма. Но отговорните другари залисани в своята непогрешимост , и гонене на петилетки , не разбраха , че човек се радва повече на добре изпълнена дизайнерска опаковка , с крещящи цветове и букви , от колкото на добро , и безплатно здравеопазване - например. Бяхме здрави, бяхме сити , и никой не те гонеше да ти спира тока , и пари бол като вестници , но когато показвах за пореден път скъсаните си маратонки от мача . Майка ми - И къде да ти търся сега такива нови?

    Коментиран от #33

  • 30 Цако Даков

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сантиментален гъзар":

    Относно самочувствието: Влиза една рускиня в корекома, вижда една шарена, хубава кутийка и пита: "Ето супички?". Продавачката отговаря със съответната доза самочувствие и превъзходство: "Не, ето с долари:.
  • 31 Амдертлиев

    1 0 Отговор
    Отговорните,а и не толкова отговорните "другари" лично нямаха нищо против " удобнатата форма на идеологическа диверсия" и си я ползваха с удоволствие,а правилата важаха за раята.Това беше най гадното на строя,но като цяло имаше и доста положителни неща.А идеологическа диверсия не е спирала и продължава: Еле нски,какво казал ,какво искал ,какво наредил,с какво не бил съгласен 24/7.
  • 32 Сър Джефри

    2 1 Отговор
    И миришеше на Кореком,нещо несравнимо!През повечето европейски и американски летища съм преминавал,където има фрий шопове ,но като че ли аромата на Кореком не можах да усетя.Може да е и носталгия по едно отминал време,къде добро,къде лошо,но от сегашна гледна точка,по истинск
  • 33 антрашпиц

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "някой":

    Незнаех,че да си сит,облечен и в добро здраве( най-вече без наркотици),е по-лошо отколкото сега да ти са нужни пари за операция например или да ти е невъзможно да си плащаш кредита и да ти вземат къщата..или да те минат ало измамници..или инфлацията да ти изяде спестяванията..или още какво ли от тая измислена демокрация.Явно сега е по-добре.Ами да си жив и здрав...То фактите го доказват,от девет милиона през този супер хубав живот сме около 6 милиона...зако тъй...