Last news in Fakti

6 Юни, 2022 14:45 1 937 10

Това може да е доказателство за космическия произход на Земята

  • астероид-
  • земята-
  • доказателства-
  • аминокиселини-
  • теория

Според вестника "Aсахи" наличието на аминокислени може да потвърди теорията за космическия произход на материалите, които формират основата на живота на Земята

Японски учени са открили повече от 20 различни аминокиселини при изследвания на проби от повърхността на далечния астероид Рюгу, съобщи ТАСС, като цитира местното издание "Асахи".

Според вестника това може да потвърди теорията за космическия произход на материалите, които формират основата на живота на Земята.

Специалистите от Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) са успели да изолират изолевцин, валин, глицин и глутаминова киселина в пясъчна проба от астероида. Смята се, че първоначално аминокиселините са били в изобилие на Земята, когато се е появила преди повече от 4,5 милиарда години. Те обаче не са успели да се съхранят в периода, когато е била покрита с магма.

Досега учени са установявали наличието на аминокиселини в метеорити, открити на Земята. Но тъй като част от тях са били в контакт със земната повърхност и въздуха, не може да се изключи възможността аминокиселините да са попаднали в тях след падането.

Пробите, взети от астероида Рюгу, могат да подкрепят теорията, че аминокиселините са били върнати на Земята от метеорити, летели над планетата по време на периода на охлаждане.

На 5 декември 2020 г. японският апарат "Хаябуса-2" пусна капсула с проби от Рюгу на Земята, като по този начин завърши шестгодишната си експедиция до астероида.

При предварителния анализ беше установено, че част от частиците от астероида съдържат голямо количество вода, съединения на въглерод и водород, на азот и водород, различни водни минерали, а също и карбонати. Това дава основание да се предположи, че е запазил първичната материя на Слънчевата система непокътната.

След като пусна капсулата, сондата направи маневра за заобикаляне на Земята и се насочи към астероида 1998 KY26 с диаметър 30 м. Очаква се "Хаябуса-2" да кацне на повърхността му през юли 2031 г. и да вземе проби, които също могат да съдържат водни частици и органични вещества, допълни БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    12 0 Отговор
    Откриха първите македонци!

    Коментиран от #3

  • 2 Божидарке,

    11 1 Отговор
    Кой клас завърши. Седми, нали. Ама, с мн зор.

    Коментиран от #5

  • 3 Македонците

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Са ооткрили мъжките гърди преди 5000 г.пи време на Алмакедонеца7796
  • 4 Гошо Умното

    24 1 Отговор
    "Това може да е доказателство за космическия произход на Земята"... Много информативна статия! До сега все си мислех, че Земятя е правена в някой промкомбинат.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Божидарке,":

    Абе направо с клизма ❗
    Откритие:
    Земята имала космически произход ❗
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мис Ирка

    20 0 Отговор
    "доказателство за космическия произход на Земята" Интересно, ако Земята не е с космически произод, то с какъв друг може да е?
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор
    Поне си се изрусила‼️
    " Роди ме мамо тъпа, аз сама ще се изруся!"
  • 9 Механик

    16 0 Отговор
    Искате да кажете не земята, а живота на земята. Ама то вие от де да правите разлика?
    А инак е ясно, че произхода на Земята, както и живота на нея е космически. Ние летим в космоса, част от него сме, изградени сме от това, което го има в космоса. Просто няма от къде другаде да се вземе градивен материал просто. В Пространството няма магазини.

    Коментиран от #10

  • 10 Корги

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    С този ентусиазъм, с който използваш думата "просто", с успех можеш да си намериш работа в някое от министерствата, ръководени от "Продължаваме промяната". ;)))