Last news in Fakti

6 Юни, 2022 16:15 2 890 5

Цветът на очите разкрива склонността към различни заболявания

  • цвят на очите-
  • здраве-
  • заболявания-
  • мелатонин

Очите са детектор за здравето

Цветът на очите разкрива склонността към различни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Очите са огледало към душата. Това действително е така - погледнете ли в нечии очи, можете да разберете щастлив е този човек или мъка е обзела сърцето му. Освен това обаче очите са и детектор за здравето - по тях може да се добие представа какво е състоянието на организма и каква склонност има към различни заболявания.

Кафяви очи

Колкото по-тъмни са очите, толкова повече меланин има в ириса, което на свой ред значи, че сте по-защитени от ултравиолетовите лъчи. Това разбира се не значи да не си носите слънчевите очила, но ако трябва да сме честни, наистина хората с тъмни очи много по-рядко страдат от рак на кожата и болестта Витилиго. В същото време обаче тъмнооките хора са по-склонни към нервни разстройства, депресии и имат по-нисък праг на болка, пише woman.bg.

Зелени и тъмнозелени очи

Зеленооките хора имат висок праг на болка и са по-малко предразположени към депресии от останалите. Според изследванията обаче именно при тях има по-висок риск от развитие на рак на очите. Пигментът меланин в ириса е много малко, което значи, че и защитата от ултравиолетовите лъчи е по-ниска. Затова Зеленооките хора следва да избират внимателно слънчевите си очила, така че да имат силна слънцезащита.

Сини и светлосиви очи

Както зеленооките, така и синеоките хора рядко страдат от депресивни състояния и по-леко понасят болката. При тях също има висок риск от развитие на рак заради липсата на меланин и въздействието на слънчевите лъчи. Според изследванията хората със сини и светлосиви очи са и по-предразположени към алкохолизъм, като причината за тази зависимост не е известна. Все пак, най-добре е да се обърнете към офталмолог, ако наблюдавате изменения в очите си и в случай че нещо ви притеснява.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корги

    10 0 Отговор
    Глупости на степен 17. Знаете ли, че с подобни писания, можете да създадете наистина здравословни проблеми на някого?
  • 2 сероизно!

    6 0 Отговор
    Аз съм със зелени очи и доколкото си спомням цял живот съм си в депресия, а и рак ба очите все още нямам!!
  • 3 аз съм мисирка и не ме е срам

    7 0 Отговор
    Щом всичко е ясно от цвета на очите направо да затварят всички лаборатории за изследвания
  • 4 що за глупости

    6 0 Отговор
    Ти направо ги насипа хората в три купчини и готово.
    Айде моля ти се
  • 5 Спокойно

    1 0 Отговор
    всички ще умрем. Карайте без много емоции.