10 Юни, 2013 10:04 833 0

Ардинските синдикалисти опознаха Западните Родопи

  • синдикати-
  • родопи

 

Гюнер Шюкри

През уикенда синдикалната организация към общинската администрация в Ардино организира двудневна екскурзия до Западните Родопи. Идеята е на председателя Джейлян Муталибов, който поради лични ангажименти не успя да участва в пътуването..

Обиколката на ардинските синдикални представители започна от Широка лъка, една от най-посещаваните туристически дестинации в смолянския регион. Всички бяха особено впечатлени от красивите, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката, която преминава през селото.

След това групата отпътува до пещерата Дяволското гърло. Тук ардинчани имаха възможност да повървят по стъпките на Орфей и да видят мястото, където според легендата той се е спуснал в Подземното царство в името на любовта си към Евридика. Името и идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава и от грохота на пропадащата в 42 метра пропаст Триградска река. На дъното на пропаста, реката пресича огромна зала и продължава в голяма галерия с множество водопади. Преди да си тръгнат от това красиво място, най-смелите ардинчани успяха да се спуснат по планински тролей - опънато въже на 10-15 метра над земята. От крайпътните сергии всички си купиха буркани с ментов и боров мед, както и стръкове от прочутото растение -мурсалски чай.

Следващата дестинация в сърцето на Родопите бе Ягодинската пещера, която е една от най-дългите в България. Сталактити, сталагмити, сталактони, драпери, както и други природни образувания преплитаха погледите на ардинчани по целия път вътре в пещерата, а фантазията им се плъзгаше все по-назад и по-назад през вековете. Към края на прехода може да се видят уникалните пещерни перли.

След това се отправиха към Доспат, най-западната част в смолянско. Там синдикатите бяха посрещнати от приятел на Ардино Мехмед Ферев. С неговото съдействие разгледаха града и посетиха стената на язовир Доспат, един от най-големите и красиви водоеми у нас.

Екскурзията завърши в кафе-панорамата на символа на Пампорово - телевизионната кула на връх Снежанка на 2200 метра, която предлага чудесен изглед към красотите на Западните Родопи.

По покана на организацията в екскурзията участие взе и ръководството на общината, начело с кмета Ресми Мурад. Ардинските синдикалисти подчертаха, че Ресми Мурад е техният истински социален партньор. Припомняме, че миналата година ардинският градоначалник бе отличен с приза на Синдиката на българските учители „Най-добър социален партньор-кмет”.

Синдикалната организация на ардинските общинари наброява към този момент 118 души с опция за присъединяване и на нови членове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА