Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 14:56 1 643 4

В църквата на село Добърско тече лековита вода

  • лек-
  • лековита вода-
  • село-
  • банско-
  • планина-
  • родопи-
  • добърско-
  • пирин-
  • рила

Според легендите водата от векове носи лечение за различни заболявания

В църквата на село Добърско тече лековита вода - 1
Снимки: Shutterstock

Само на 17 км. от Банско се намира село Добърско. То е известно със своята църква, пазеща интересни и любопитни изображения, както и с лековитата си вода. Легенди разказват, че водата помага за различни здравословни проблеми от векове.

Под църквата "Св. Св. Петър Тирон и Теодор Стратилат" извира водата, която жителите, смятат за лековита, предава pochivka.blitz.bg.

"Църквата е много стара, но всичко е много добре запазено. Легендите, които се носят около църквата, са за самуиловите войници, които откриват лековитата вода и се лекуват с нея", разказа Елена Ченова, уредник на църквата.

Църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е построена през 1122 г., а стенописите са направени от будни и заможни добърчани през 1614 г. Храмът бил с малки размери и, както турците изисквали, външно не се отличавал от жилищните сгради. Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета-мазгали, храмът приличал повече на малка непристъпна крепост. Но добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство.

Осем оброчища обграждат селото под формата на кръст. От юг е хълмът на св. Илия, от север – новоизграденият параклис на св. Богородица, на изток са Копаната църква със запазени останки от параклиса „Света Троица“ и вековен черен бор, на запад – Георгиева църква.

В средата на кръста остава старата базилика, а до нея и възрожденската църква „Сретение Господне“ – също национален паметник на културата. Според местни легенди на всички тези места в миналото е имало поне по едно вековно дърво, до което е поставян жертвен камък или кръст и където са се провеждали обредите и тайнствата. Те са свързани помежду си с пътека и са туристически маршрут за гостите на селото.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорда

    4 11 Отговор
    Там ми завехна ауспуха.Чудо !
  • 2 Ломския

    11 3 Отговор
    Абе,тя всичката вода която е покрай манастири и църкви е лековита.Лекува наивници да ходят там и да палят по една свещ от поне 10лв.И какво бе учудването ми,палиш свещ закупена от манастира и излизаш,веднага след теб се пуска духовния и ти прибира свещта за да я претопи преди да е изгоряла...........
  • 3 Красота!

    8 2 Отговор
    Земен Рай!Какво великолепно творение .....!
  • 4 123

    9 2 Отговор
    Едно страхотно енергийно място и красиво село с добри хора малко останаха такива. Струва си да се посети.