7 Август, 2022 14:23 1 665 8

Социалните мрежи призовават известните личности да слязат от частните си самолети

  • частен самолет-
  • замърсяване-
  • ограничаване-
  • полети-
  • известни личности

Някои звезди реагираха на натиска от социалните медии:

Социалните мрежи призовават известните личности да слязат от частните си самолети - 1
Снимка: Shutterstock

Полетите им се следят внимателно в социалните мрежи: от Тейлър Суифт до Бернар Арно, натискът върху известни личности, политици и бизнесмени се увеличава да ограничават пътуванията си с частен самолет заради големия въглероден отпечатък, предаде Франс прес.

След като публикува снимка на самолета си и на този на своя приятел в Инстаграм в средата на юли, телевизионната звезда Кайли Дженър беше наречена "климатична престъпница" от интернет потребителите.

Обиди отнесе в Туитър и режисьорът Стивън Спилбърг, обвинен, че използвал самолет за полет, продължил 28 минути.

Безброй мемета, хумористични снимки или видеоклипове се разпространяват, за да се подиграват на певицата Тейлър Суифт, след като наскоро в анализ на маркетинговата агенция “Ярд” тя беше определена като "известна знаменитост, която най-много замърсява“ околната среда със 170 полета, осъществени от началото на годината.

Агенцията използва данни от акаунта в Туитър "Celebrity Jets", който проследява полетите на световни знаменитости чрез публични онлайн данни.

Той е създаден от 19-годишен студент на име Джак Суини. Появява се през юни 2020 г., като следи частния самолет на Илон Мъск, а сега вече има 30 акаунта, проследяващи спортни звезди, шефа на “Мета” Марк Зукърбърг и дори руски олигарси, пише БТА.

Примерът вдъхновява и други потребителите на интернет като Себастиан, 35-годишен авиоинженер, създавал акаунта „I Fly Bernard“ през април за маршрутите на самолетите на френските милиардери. Целта е да ги предизвика заради въглеродния отпечатък.

“Това, което се опитвам да разкритикувам, е използването на частни самолети като таксита“, обясни той пред Франс прес, като посочи множеството вътрешни или европейски полети, .

„В Европа три четвърти от тези полети могат да се извършват с влак“, обяснява Уилям Тодс, изпълнителен директор на "Транспорт енд енвайърмент", обединяваща европейски неправителствени организации в сектора.

Авиосекторът е отговорен за между два и три процента от глобалните емисии на въглероден двуокис, а според доклад , публикуван през месец май, частните полети оставят въглероден отпечатък на пътник от 5 до 14 пъти по-голям от този от търговските полети и 50 пъти по-голям от влаковете.

Частната авиация процъфтява след коронавирусната пандемия, тъй като нейните клиенти искат да избегнат отмяна на полети.

Някои звезди реагираха на натиска от социалните медии: миналата седмица говорител на Тейлър Суифт заяви пред медиите, че тя “редовно дава самолета си назаем на други хора". "Приписването на повечето или на всички тези пътувания на нея е напълно неправилно“, продължи говорителят.

Рапърът Дрейк, който беше посочен заради 14-минутен полет от Торонто до Хамилтън, отговори в Инстаграм, че самолетът е бил преместен, но "никой не е бил на този полет", разясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    24 1 Отговор
    Те карат сиромасите да се отказвали от автомобили, че дори и яденето на месо "освобождавало прекалено вредни газове." Пък техните частни самолети някак по-чисти от момина сълза. Ние да сме ходели пеш, ние да сме ядяли насекоми. Че те в "гладната" Северна Корея не са прибегнали до насекоми, пък Обикновеното кралство тръгна от рано да "учи" децата си да привиквали с тях. По-комунисти от комунистите с които ни плашеха, станаха тия дребнави аристократи които са откъснати от реалноста.
  • 2 Шорош джет

    21 0 Отговор
    A Грета Ту, как ще ходи на протести ???
    А у нас едни мpъсни жедъpи призовават да не се къпем за да му е гадно на Путин, сякаш той се залетял да ги души, как миришат!?
  • 3 Евроатлантик

    25 2 Отговор
    Искам всичките еврокомисари, начело с Урсула и Борел да пътуват САМО с влак!
    Тогава ще повярвам в Зелената сделка!

    Коментиран от #4

  • 4 Моарейн

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Евроатлантик":

    А защо изобщо трябва да пътуват? Да дадат пример брюкселските зелки. Да си стоят по къщята и обсъждат каквато там глупоретина поредна са си наумили посредством видеоконференция. Пандемията показа, че е възможно.
  • 5 пьешу

    8 1 Отговор
    и на мин не мш харесва, но така ще е. да си помислят следващия път "избраните" кои точно пси.хо.зелени щи финансират.
  • 6 МалионЕр

    5 3 Отговор
    Заради тия сега требва влакове да си купува ме
  • 7 Катъра на хана

    5 1 Отговор
    А наште депутати кога , стига са пътували за сметка народа . Да плащат сами за разходките с лимузините .така или иначе знаем какви големи заплати вземат .сигурно ползват 25 Ст отстъпка и те .
  • 8 Телевизия Бобов дол

    7 1 Отговор
    Марк Уолбър е използвал частния си самолет за девет минутен полет.
    Няма лошо има самолет има пари но въпреки всичко е декадентно .
    Утре същия ще се изтъпанчи и ще ми размахва пръст че използвам пластмасови сланки и замърсяват околната среда