Last news in Fakti

10 Август, 2022 11:13 1 562 8

Днес е професионален празник на готвачите

  • професионален празник-
  • готвачи-
  • свети лаврентий

Свети Лаврентий е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите

Днес е професионален празник на готвачите - 1
Снимкa: Shutterstock

На 10 август е Денят на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите.

Поради тази причина е избрана и тази дата за професионален празник на готвачите. През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Св. Лаврентий е живял в Древен Рим и е бил закрилник на готвачите, учениците и младежите. Той е един от седемте дякони, убити по време на гоненията на император Валериан.

Римският префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, казвайки: "Това са истинските съкровища на Църквата".

Житието на този човек е толкова вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя пазител: Свети Лаврентий по различни причини и в различни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите. Вярва се, че светецът освен закрилник на кулинарите, е покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    4 5 Отговор
    Честит празник колеги!Тежка и неблагодарна професия е нашата.Рядко някой ще те похвали.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Россия Z 🇷🇺

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Поздравления! Добрият готвач е рядкост, много необходима професия. В Москва висококвалифицираните готвачи получават много високи заплати. 👍👍👍

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Россия Z 🇷🇺":

    Младите хем не знаят нищо,хем не искат да се учат,а в готварството винаги може да научиш нещо ново.Това е интересното на работата ни
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 шефКенефТокeф

    1 0 Отговор
    наздрае! подкарал съм се от сабахлем