Last news in Fakti

27 Януари, 2024 17:42 1 505 7

Защо готвачите носят черни ръкавици и бели шапки

  • готвачи-
  • униформа-
  • бяла шапка-
  • ръкавици-
  • татуировки

Бялото облекло, черните ръкавици и татуировките почти са станали част от униформата на готвача, но не винаги е било така.

Защо готвачите носят черни ръкавици и бели шапки - 1
Снимка: Shuttrestock

Бялото облекло, черните ръкавици и татуировките почти са станали част от униформата на готвача, но не винаги е било така. Не само че готвачите са били по-малко разпознаваеми, но повечето от тях дори не са били известни на широката общественост, съобщи телевизия N1.

Имената на ресторантите бяха добре известни, но нямаше значение кой готви в тях, стига храната да е вкусна, а гостите да плащат сметките.

Светът се промени с известните готвачи, а състезания като MasterChef ги издигнаха до звездна слава. Ако погледнем към не толкова далечното минало, разликата е очевидна. Някога високи като кули, набръчканите бели шапки са изчезнали с течение на времето.

Защо готвачите носят бели шапки?

В началото на XVIII в. белите шапки са били носени по хигиенни причини, за да се вижда ясно кога униформата е мръсна и за да се предотврати попадането на косми в храната.

Първите шапки са били сплескани, а с течение на времето са се уголемявали. Високите шапки позволявали по-добра циркулация на въздуха и помагали на готвачите да не припадат от жегата в кухнята.

На Мари Антоан Карем, един от първите готвачи на френската висша кухня, се приписва създаването на стандартната готварска шапка, каквато я познаваме днес, но има многобройни истории, които обясняват как се е появила за първи път готварската шапка и как се е развила с времето.

Татуировки

Кожата, покрита с мастило, е един от стереотипите, когато става дума за готвачи, но във всеки стереотип има поне зрънце истина.

"Започнах да си правя татуировки, когато започнах да готвя", казва Дейвид Зилбер, бивш главен готвач в ресторант Noma, като добавя, че готвенето е форма на артистично изразяване и на художниците не са им чужди татуировките.

Той вярва, че "кухнята е пространство, изпълнено с емоции и интензивност, подобно на художествено студио".

Исаак Фицджералд, автор на книгата "Ножове и мастило: и историите зад техните татуировки", разговаря с повече от 60 готвачи за техните татуировки и стига до заключението, че готвачите използват символи по телата си, за да изразят своята идентичност, индивидуално изразяване и принадлежност към общността.

Бяла униформа

Освен за шапките, Мари Антоан Карем допринася и за бялото работно облекло. Френският готвач въвежда бели униформи, които ясно показват кога е време за пране и смяна.

Освен това готвачите в бяла униформа създавали впечатление за елегантност и професионализъм, защото добрите готвачи не оставят бъркотия нито по работните места, нито по дрехите. Днес ще видите и готвачи в черно, най-често заради йерархията, защото така се знае кой командва.

А защо готвачите носят черни ръкавици?

В допълнение към очевидните, хигиенни причини, има много аргументи за носенето на ръкавици в кухнята: те ще предпазят кожата от зеленчуци, които оцветяват кожата, като цвекло, от люти чушки, отпечатъците от пръстите няма да се виждат върху десертните глазури, а също така ще служат като бариера между топли пръсти и от масло, което трябва да остане студено.

Една от причините, поради които ръкавиците на готвача са черни, е популярността на видеоклиповете за готвене в социалните медии: черното изглежда по-забележимо, понякога по-драматично, и създава чудесен контраст с розовата сьомга, бялото брашно или сирене като моцарела, както и с цитрусовите плодове. Освен това, ще се съгласите, че черните ръкавици се съчетават по-добре с татуировките.

Източник: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    11 1 Отговор
    Това с татусите изби рибата :) а обяснението на автора кърти мивки :)
  • 2 Ъхъ

    7 2 Отговор
    Черните ръкавици са пед..ски изгъзици!
  • 3 Цонко

    8 0 Отговор
    Пишат че модата почва от гръцките манастири монасите носили черни шапки а готвачите де се отличават бели,после идват височината по големият шеф с по висока
    Татусите са си простотия,тук няма история освен затворническа.
    Черните ръкавици са за блогърите
  • 4 Сатана Z

    2 2 Отговор
    В Украйна са на мода черните презервативи,които арабските мъже нахлузват преди секс от уважение към вдовиците
  • 5 Да,да

    2 1 Отговор
    И розови кондоми.
  • 6 Божинката

    4 0 Отговор
    Защото ако носеха бели ръкавици и черни шапки, щяха да фокусници, а не готвачи.
  • 7 Мария

    3 0 Отговор
    Как не разбраха, че татуировките са измислени от затворници...Дългото безцелно и скучно ежедневие се е разнообразявало от глупаво кичозно мазане с мастило.