Last news in Fakti

10 Август, 2022 11:32 2 417 3

Изведоха успешно заблудената белуга от р. Сена (СНИМКИ)

  • белуга-
  • кит-
  • река сена-
  • река-
  • спасителна операция

Китът бе изваден със специална мрежа, теглена от кран

Изведоха успешно заблудената белуга от р. Сена (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френските спасителни екипи успяха да извадят от Сена заблудената белуга, предаде Франс прес.

По време на операцията, която приключи рано тази сутрин, почти 800-килограмовия морски бозайник бе изваден от водата със специална мрежа, изтеглена от кран.

Белугата обаче няма веднага да бъде пусната в морето. Престои да ѝ бъдат направени прегледи, за да се установи здравословното ѝ състояние.

"Очакваме резултатите от кръвния тест и ултразвука, като в зависимост от тях ще бъде взето решение дали ще поеме към морето или не", обясни високопоставената полицейска служителка Изабел Дорлиа-Пузе, ръководеща спасителната операция.

Установено е, че бозайникът е мъжки, загубил е доста от теглото си по време на пребиваването си във водите на река Сена и има няколко рани по тялото си. Ако резултатите от прегледите позволяват, белугата ще бъде транспортирана в хладилен камион към брега, като първо ще бъде пусната в басейн със солена вода, а след тридневно наблюдение и в открито море.

Спасителната операция е продължила "по-дълго от очакваното", обясниха организаторите. Включили са се около 60 души – водолази, пожарникари, жандармеристи, зоолози, ветеринари.

Белугата бе забелязана за първи път на 2 август. Тя беше заснета в светлозелените води на реката между Париж и Руан в Нормандия, десетки километри навътре в сушата от морето.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 4634

    5 10 Отговор
    Добре де, това важна новина ли е, че е сложена и първа.
    Що за професионализъм? Най-напред слагат (и в другите медии) кой кого заклал, одрал, накълцал и за най-невинни природни явления или случки в природата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.