Last news in Fakti

23 Август, 2022 14:11 938 4

За по-малко от век швейцарските ледници са се свили наполовина

  • швейцарски алпи-
  • ледници-
  • обем-
  • свил-
  • наполовина-
  • климат

Обемът на ледниците е намалял наполовина между 1931 и 2016 г.

За по-малко от век швейцарските ледници са се свили наполовина - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцарските ледници са загубили половината от обема си от 1931 г. насам, съобщиха швейцарски изследователи, предаде БГНЕС.

Бързото топене на ледниците в Алпите и на други места, което според учените се дължи на изменението на климата, се наблюдава все по-внимателно от началото на 2000 г. насам. Въпреки това досега не е имало достатъчно информация за това как са се променяли ледниците преди това през 20-ти век, като само няколко отделни ледника са били проследявани във времето и с различни модели за оценка на обема им.

Но швейцарски изследователи от Техническия университет ETH в Цюрих и Швейцарския федерален институт за изследване на горите, снега и ландшафта WSL твърдят, че вече са реконструирали топографията на всички швейцарски ледници през 1931 г., което позволява да се покаже как са се развивали те.

"Въз основа на тези реконструкции и сравнения с данни от 2000 г. изследователите стигат до заключението, че обемът на ледниците е намалял наполовина между 1931 и 2016 г.", се казва в изявлението им.

В изследването им, публикувано в научното списание "The Cryosphere", са използвани материали от архива със снимки TerrA, който обхваща около 86% от заледената площ на Швейцария, като са анализирани около 21 700 снимки, направени между 1916 и 1947 г.

За реконструкцията си специалистите са използвали т.нар. стереофотограметрия - техника, която се използва за определяне на естеството, формата и позицията на всеки обект въз основа на двойки изображения, съобщи АФП.

"Ако знаем топографията на повърхността на ледника в два различни момента във времето, можем да изчислим разликата в обема на леда", казва водещият автор на изследването Ерик Шит Манерфелт.

Изследователите представиха двойки снимки една до друга, показващи едно и също място с разлика от почти един век, което показва драматичната промяна, която е настъпила.

Например ледникът Фишер през 1928 г. е приличал на огромно море от лед, но през 2021 г. върху буйния зелен планински склон са останали само няколко малки бели петна.

Тъй като изображенията, използвани за реконструкцията, са направени през различни години, в проучването е използвана средната 1931 г. като референтна и е реконструирана повърхностната топография на всички ледници за тази година, се казва в изявлението.

В изявлението си изследователите подчертават, че ледниците не са се отдръпвали непрекъснато през миналия век, като изтъкват, че през 20-те и 80-те години на миналия век дори е имало спорадичен масов растеж на ледниците.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    5 0 Отговор
    Ми нормално - лете се топят, зиме ще се увеличат! Има си циклични периоди, когато има повече лед, а през други - по-малко! Природата си знае работата, всичко друго е прах в очите и приказки от 1001 нощ на разни псевдозелени "еколози"!
  • 2 123456

    0 0 Отговор
    само така - алчността и злобата ще затрият по-голямата част от това население
  • 3 май мозъка

    0 0 Отговор
    се е свил на журналката, а иначе ледниците са се разтопили наполовината. Така е който не е учил български, а цъкал...
  • 4 ,, Омърсиха и Пловдив,,!

    0 0 Отговор
    Да си му мислят швейцарците.....!