Last news in Fakti

28 Септември, 2022 13:45 730 3

Боят с възглавници помага за справяне с тревожността

  • бой с възглавници-
  • стрес-
  • тревожност-
  • дихателни техники

Дихателните техники и воденето на дневник също гонят стреса

Боят с възглавници помага за справяне с тревожността - 1
Снимка: Shutterstock

Семейният психолог Кристина Ковалевска казва, че дихателните техники, воденето на дневник и боят с възглавници могат да помогнат за справяне с тревожността.

Според нея, ако човек се намира в стресова ситуация и изпитва повишена тревожност, включително за близките си, е важно да поддържа познатия начин на живот: сън, редовно хранене, леки физически упражнения поне под формата на разходки, общуване с близките. "Важно е да се отбележи, че тютюнопушенето и алкохолът, към които много хора прибягват в ситуации на стрес, не помагат за подобряване на състоянието, а напротив - влошават го. Затова в такъв момент е по-добре да се съсредоточите върху здравословните си навици", препоръчва тя.

Ковалевска отбеляза, че осъзнаването на случващото се може да помогне в стресова ситуация, пише БГНЕС.

„Различни техники за диафрагмено дишане могат да помогнат за намаляване на тревожността. Това е един от най-бързите и ефективни начини за намаляване на моментния стрес. Друг елементарен начин да се успокоите е да изпиете чаша вода на малки глътки", предлага психологът.

Специалистът добави, че ако нивото на тревожност пречи на човек да се справя с ежедневните задачи, той може да се отърси от това като се огледа наоколо и назове пет неща, които вижда, пет неща, които чува, пет неща, които може да докосне, пипне и вкуси.

Психологът също така препоръчва да се разчита на настоящето и да се мисли критично, за да не се потъва в негативни прогнози за бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 цербер

    0 0 Отговор
    Семейната психоложка Кристина Ковалевска...Специалистката добави...
  • 3 дедо Флашко

    2 0 Отговор
    Боят с напръщели лебеници също помага,ако твоята ти шибне две от тях в лицето.