Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 09:48 896 2

В Кърджали се провежда 15-о издание на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”

  • кърджали-
  • цветан цветанов-
  • фестивал-
  • зелена вълна

Адв. Цветанов изтъкна необходимостта от това да се открояват и назовават проблемите в областта на екологията, която по думите му „иска дела“

В присъствието на много ученици, в залата на Дом на културата в Кърджали бе официално открито петнадесетото издание на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”.

Присъстващите бяха приветствани както от инициаторите на форума, в лицето на Цветан Цветанов, управител на фондация Европейски екологичен фестивал, така и от домакините, в лицето на Ширин Сюлейман – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общинска администрация.

Адв. Цветанов изтъкна необходимостта от това да се открояват и назовават проблемите в областта на екологията, която по думите му „иска дела“.

„Нашите усилия са насочени към това да превърнем община Кърджали в чисто и подредено място за живеене. Надявам се този фестивал да ни направи по-отговорни по отношение опазването на околната среда и да ни помогне да мислим зелено“, каза Ширин Сюлейман.

След официалната част, двудневният фестивал продължи с прожекция на късометражни филми на екологична тематика, които продължават и в момента. Проведе се и практическо занятие на територията на Средно училище „П.Р.Славейков“, при което бяха демонстрирани евакуация вследствие на пожар и действия на основните сили от Единната спасителна система – пожарна, полиция, спешна медицинска помощ и БЧК.

Фестивалната програма през втория ден на инициативата включва образователна дискусия и лекции за надграждане на теоретичните знания за реакция и справяне с критични ситуации от природни бедствия. Лектори са Илия Антонов, експерт сигурност и защита и старши инспектор Селяхтин Юсеин от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в – Кърджали.

В Кърджали се провежда 15-о издание на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”

Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“ се провежда за петнадесети път, като Кърджали е домакин за десети. Организатори са ЕК, фондация „Европейски екологичен фестивал“ и община Кърджали.

15-то издание – Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” 2022

Проект на събитие: ЕКОЛОГИЧЕН ФЕСТИВАЛ/ECO FESTIVAL

06-07/10/2022г. в ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ

ОБРАЗОВАТЕЛЕН МОДУЛ:

Практически занятия за реагиране и обучение за прилагане на индивидуални и колективни мерки(средства) за защита на населението при кризисни ситуации, причинени от природни бедствия,пожари,наводнения, аварии, терористични актове,пандемична обстановка. Прожекции на екологични филми.Свободен вход.

Организатори: фондация „Европейски екологичен фестивал“ и община Кърджали

П Р О Г Р А М А :

05 октомври /сряда/ Пристигане на екипи с участниците в проявата и подготовка за провеждането на събитието /късен следобед/

06 октомври /четвъртък/ 9.00 – 17.00 ч., Общински център за култура и младежки дейности

09.30 – 10.00 ч. Регистрация

10.00 ч. Официално откриване

Официално откриване на събитието от инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали, адв.Цветан Цветанов,управител на фондация Европейски екологичен фестивал, София/г-жа Невена Праматарова,Учредител на фондацията при възможност.

10.00ч.-18.00 ч. ПРОЖЕКЦИИ на кратки документални екологични видеа/филми, специализирани продукции с образователна и превантивна цел за подготовка на населението за реагиране и обучение за индивидуални и колективни мерки(средства) за защита при кризисни ситуации, причинени от природни бедствия,пожари, наводнения,аварии,терористични актове,пандемична обстановка, климатични промени. Филмите са на водещи европейски и български медии, институции и неправителствени организации, участвали в изданията на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“. Документалните продукции носят широко послание, насочено към забавянето на климатичните промени, устойчивото развитие, опазването на околната среда и борбата срещу природните бедствия и произтичащите от тях аварии. Разпространение на информационни материали сред населението и училищата в община Кърджали. Вход свободен!

12.30 – 16.00 ч. ПРАКТИЧЕСКИ ЗАНЯТИЯ за подготовка за населението за придобиване на практически умения за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от природни бедствия, пожари,наводнения,аварии,терористични актове. Практическо занятие: „Действие на застрашените и на силите от единната спасителна система при ликвидиране на пожар,обгазяване, причинено от злонамерени действия”.

Практическото обучение е предназначено и ще се проведе по традиция на редуване в едно от големите средни училища в град Кърджали и най-голямото в региона, СУ „ Петко Рачов Славейков”, с масовото участие на стотици ученици и техните преподаватели, както и за населението. Целта е придобиване и подобряване на умения, навици и компетентност при реагиране и обучение за индивидуални и колективни мерки(средства) за защита при споменатите кризисни ситуации.Основна част от практическите занятия е свързана с придобиване и подобряване на умения, навици и компетентност при възникване на терористични актове, природни бедствия (пожари, наводнения, земетресения, промишлени замърсявания и аварии), оказване на първа до лекарска помощ на пострадали, евакуация в условията на извънредни ситуации и защита на критичната инфраструктура.

Практическите занятия като предложение ще се организират и ръководят от г-н Димитър Разкалински, началник сектор „УОМП“ в община Кърджали с участието на основната част от единната спасителна система( РУ на МВР, РД “Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, Дирекция „Национална система 112“ – МВР, БЧК-Кърджали, Спешна медицинска помощ-Кърджали).

С участието и на експерти и представители на неправителствени природозащитни организации, младежки и студентски организации, национални и регионални медии.

Мероприятието ще завърши със засаждане на две дръвчета в двора на училището, предоставени ДЛС „Женда” – Кърджали.

07 октомври /петък/, 09.30 – 11.00 ч., Бизнесинкубатор – Кърджали

ОБРАЗОВАТЕЛНА ДИСКУСИЯ за надграждане на теоретическите знания на населението и младите хора за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от природни бедствия, аварии и терористични актове, както и при реагиране и обучение за индивидуални и колективни мерки(средства) за защита при кризисни ситуации, причинени от пандемии.

Обсъждане на практически мерки и действия при пандемии,терористични актове, обгазяване, земетресения, наводнения и пожари, както и състоянието на подготовката и информационната обезпеченост на населението в критична среда. Обсъждане на образователни информационни материали за населението с участието на обучените млади спасители – ученици от училищата в град Кърджали.

Модератори: Представител на Фондация Европейски екологичен фестивал и г-н Димитър Разкалински, началник сектор „УОМП“, община Кърджали

Първа сесия: Организационни и практически въпроси и структурни проблеми на системата за борба срещу терористичните актове и природните бедствия и аварии.

09.30-10.00 ч. Тема: „Реагиране при инциденти за сигурността. Оцеляване при терористична атака“

Презентация на г-н Илия Антонов, експерт сигурност и защита, хоноруван преподавател в НБУ, департамент „Национална и международна сигурност“, програма „Противодействие на престъпността и тероризма“

10.00-10.15 ч. Дискусия по темата.

Втора сесия: Обучение за прилагане на индивидуални и колективни мерки (средства) за защита на населението при кризисни ситуации, причинени от природни бедствия .

10.15 – 10.45 ч. Тема: „Превантивни и защитни мерки, правилно поведение и действия при бедствия”.

Презентация на ст. инспектор Селяхтин Юсеин, Началник на Група „Превантивен контрол и превантивна дейност” в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кърджали.

10:45 – 11:00 ч. Дискусия по темата, обобщение и закриване на форума.

Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”: МИСЛИ в ЗЕЛЕНО!


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мана Мана

    4 0 Отговор
    Много еко снимка - еко куче изяжда не-еко човек. Екстра! Хем хуманно, хем анимално:)

    Коментиран от #2

  • 2 Псевдоним

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мана Мана":

    Може и да е и обратното, понеже кучетата са умни и надушват лицемерите.