Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 15:58 5 756 9

"Чаровник", спечелил шоу за запознанства, е виновен за смъртта на 130 жени (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • родни алкала-
  • сериен убиец-
  • убиец-
  • убийство-
  • престъпление-
  • сащ

Родни Алкала изнасилва и убива десетки жени и остава в историята като един от най-зловещите серийни убийци в САЩ

Машина за убиване. Така полицейски детектив нарича обаятелния дългокос и нагъл сваляч Родни Алкала. Роденият в Сан Антонио Тексас Алкала става известен като участник в телевизионното шоу „Игри на запознанства”, което по-късно се превръща и в негов престъпен прякор - "The Dating Game Killer". Той печели предаването в пика на „кариерата” си на сериен убиец, информира vesti.bg.

Алкала е един от най-продуктивните серийни убийци на Америка. Често е сравняван с най-смъртоносния и брутален убиец на всички времена - Тед Бънди. Според събрани сведения, той е убил над 130 души. Представяйки се с фалшива самоличност, той омайвал красиви и млади момичета, след което ги изнасилвал и убивал. Сред жертвите му са медицински сестри, стюардеси, музикантки.

Кой е Родни Алкала

Родни Джеймс Алкала е роден в Сан Антонио Тексас на 23 август 1943 година. Имал много тежко детство. Когато бил на 12, баща му напуска семейството си и Родни заживява с майка си и сестрите си в предградията на Лос Анджелс. Коефициентът му на интелигентност е 160. На 17 години се записва в армията, но получава нервен срив и е диагностициран с антисоциално разстройство.

Първата жертва

Първото си престъпление Родни извършва през 60-те години на миналия век. През 1968 г. чаровникът води 8-годишната Тали Шапиро в апартамента си с намерение да я изнасили и убие. Плановете му се провалят, след като случаен минувач забелязва как мъжът примамва детето в колата си на булевард „Сънсет”. Свидетелят проследява Алкала до дома му и подава сигнал в полицията. Униформените успяват да се отзоват на сигнала, но твърде късно. За съжаление момичето е намерено изнасилено и с разбит от метална тръба череп, заобиколено от фотографско оборудване. Родни Алкала успява да избяга през задния вход на жилището си. Малката Тали обаче оцелява като по чудо.

Полицията тръгва по петите на Родни, затова той решава да смени своята самоличност. Започва да се представя с името Джон Бергер и заминава за Ню Йорк и се записва в университета. Интересна подробност е, че там посещава курса по филмово изкуство на Роман Полански, който по-късно също получава обвинения като сексуален насилник. Приблизително по същото време вилнее и фаталната група последователи на Чарлз Менсън, които са виновни за смъртта на тогавашната съпруга на Полански - Шарън Тейт и тяхното нероденото бебе.

Следващото известно престъпление

Следващото известно престъпление на Родни Алкала е извършено на 12 юни 1971 г. Тогава той брутално изнасилва и убива 23-годишна стюардеса на име Корнелия Мишел Крили. Младата жена е намерена задушена със собствения си чорапогащник в апартамента си в Манхатън. Престъплението е разкрито едва през 2011 година.

Скоро след това убийство Родни Алкала става един от „Десетте най-издирвани бегълци на Федералното бюро за разследване (ФБР)”.

Арестуван е, но му се разминава

Докато плакати на чаровника са разлепени из Америка, Алкала работи като съветник в детски арт лагер за театрално майсторство край езерото Сънапий в Ню Хемпшир. Там той продължава да се представя за Джак Бръгър. За негов лош късмет двама от малчуганите в лагера го разпознават и съобщават в полицията. Родни е арестуван и екстрадиран в Калифорния. Обвинен е в изнасилване и опит за убийство на малката Тали. Семейството на момичето обаче не позволява тя да свидетелства в процеса заради травмата, която това може да ѝ причини това. Затова Алкала получава присъда само за нападение. Освободен е предсрочно само след 17 месеца по програма за превъзпитаване на сексуалните насилници.

Скоро след като е пуснат на свобода Родни отново попада зад решетките заради нападение над 13-годишната Джули. Момичето успява да се обади на спешния номер 911 и да съобщи, че е отвлечена от мъж на име Хънтингтън Бийч, докато чака училищния автобус. Детето разказва, че непознатият предложил да я закара, но вместо към училището, той потеглил към плажа на окръг Ориндж. Щом достигнали до мястото, той я задърпал към скалите , принудил я да пуши марихуана и я целувал насила.

Джули, за разлика от Тили, свидетелства срещу Родни Алкала в съда, но единственото престъпление, в което той е обвинен е нарушаване на условията на пробацията си и даване на марихуана на непълнолетно лице. Родни прекарва 2 години зад решетките, след което отново е условно освободен.

Още едно ловко измъкване

На 15 юли Родни Алкала набелязва нова жертва. Това е 23-годишната Елън Хоувър, дъщеря на собственика на известния нощен клуб „Сирос”. Момичето е кръщелница на Дийн Мартин и Сами Дейвис-младши. Елън изчезва безследно. Единствената следа, която полицията има е, че във фаталния ден, в който е видяна за последно, тя е отбелязала в тефтерчето си, че има среща с някой си Джон Бъргър. Това обаче поставя разследващите в задънена улица.

Алкала пак успява ловко да се измъкне от полицията. Той се връща в Лос Анджелис и там започва работа в „Лос Анджелис Таймс”.

Никой не успява да свърже Джон Бъргър с Родни Алкала, докато от ФБР не получават сигнал, че преди няколко години възпитател в младежки арт лагер в Ню Хепшир на име Джон Бъргър, е бил арестуван. Федералното бюро за разследване откриват и разпитват Алкала. Пред униформените той признава, че познава Елън, но тъй като тялото ѝ все още не било открито, той е освободен без обвинения.

Трупът на момичето е намерен почти година по-късно край историческата къща музей на Рокфелер, където Родни често правел „фотосесии” на своите жертви.

Кървавата поредица продължава

Неразкритите престъпления продължавали да се трупат по бюрата на полицейските детективи. В града върлувал свиреп престъпник, а криминалистите нямат следи.

През ноември 1977 г. започва разследването на нов случай - убийството на 18-годишната Джил Барком в Лос Анджелис. Момичето от Бруклин било високо едва метър и половина и тежало само 45 килограма. Похитителят ѝ я отвлича от булевард „Сънсет”. Тялото на Джил е намерено край „Мълхоланд Драйв”, в близост до къщата на актьора Марлон Брандо. Съдебните медици установяват, че тя е удушена цели три пъти - с колан, с чорапогащника ѝ, а накрая и с крачола на панталона ѝ. Черепът ѝ бил разбит. Откриването на трупа на Джил създава суматоха и прекъсва снимките на филм, по който се работело в района по това време.

Не след дълго полицията започва разследване и по случай с изнасилването на 15-годишно момиче, изпаднало в безсъзнание след фотосесия.

Кървавата поредица продължава, след като е открита мъртва 27-годишната медицинска сестра Джорджия Уикстед през декември 1977 година в апартамента ѝ в Малибу. Трупът на младата жена е намерен само месец след убийството на Джил и само няколко дни, след като ФБР разпитва Алкала за изчезването на Елън Хоувър в Ню Йорк.

Междувременно Алкала излежава и кратка присъда за притежание на марихуана. Излиза от затвора през юни 1978 година.

„Игри на запознанства”

Същата година Родни се записва за участие в телевизионното предаване за сватовници „Игри на запознанства”. Продуцентите виждат у него идеалният състезател със стилен костюм, златна верижка, дълга коса и нагъл чар. Представят го като фотограф, който обича да кара мотор и да скача с парашут. Той трябва да се състезава за сърцето на учителката от Аризона Шерил Брадшоу с още двама конкуренти. Тримата ергени били скрити зад параван, докато единствената участничка им задава въпроси. Шерил кара състезателите да се опишат, все едно са нейната вечеря. Родни дава остроумен отговор:

„Аз съм банан и изглеждам много вкусен. Обели ме!”, казва той.

Отговорът му явно впечатлява Шерил и той печели въпреки странните отговори, които дава на останалите въпроси. Наградата е среща с Шерил Брадшоу. Тя обаче го намира за зловещ. След шоуто двамата разговарят зад кулисите и Шерил решава, че той не само е нагъл женкар, но има нещо плашещо у него. Жената се доверява на интуицията си и отказва да излезе на среща с Родни, което вероятно спасява живота ѝ.

Кървавото отмъщение на Родни Алкала

След отказа на Шерил Алкала е съсипан и разярен. За отмъщение убива още две жени. Едната от жертвите му е Робин Самосо. Тялото ѝ е намерено 12 дни след съобщението за нейното изчезване от Хънтингтън Бийч, пише laurenzuniga.com. Приятели на Робин разказват пред детективите за съмнителен фотограф, който се навъртал край нея, преди да изчезне. Те дори описват предполагаемия престъпник и с тяхна помощ е направен портрет на външността му.

Скицата е разпозната от служителя по условното освобождаване на Алкала. Той е задържан и арестуван през 1979 година. Харизматичният Алкала пак се оказва галеник на съдбата. Въпреки предишните наказания Върховният съд на Калифорния решава, че има дезинформация за предишните му сексуални престъпления.

Осъден на смърт

Започва поредица от дела. След няколко присъди „виновен” Апелативният съд от девети окръг изненадващо отменя наказанието му. Железни доказателства срещу него са намерени, след като ДНК от спермата му е сравнена със следи от четири неразрешени случая с мъртви момичета. Съвпадение е открито в случаите с убийствата на Джорджия Уикстед, Шарлот Ламб, Джил Паренто и Джил Баркомб.

През 2003 година Родни Алкала се изправя на подсъдимата скамейка за трети път за смъртта на четирите жени. По време на процеса Родни се опитва да се направи на невменяем. Представя се за свой адвокат, който едновременно разпитва себе си и отговаря на собствените си въпроси. Подобна тактика в съда използва и Бънди с разликата, че той е студент по право, докато Алкала е далеч от това.

В крайна сметка е признат за виновен за едва пет убийства. Осъден е на смърт през 2010 година.

По време на обиска в дома на Алкала са открити стотици фотографии с голи момичета. За да разберат къде са моделите и дали не са станали жертва на серийния убиец, полицията публикува 120 от снимките. 21 момичета се разпознават и се обаждат на детективите. Няколко семейства със съжаление откриват на кадрите свои близки, изчезнали безследно преди години. Още 900 снимки полицията не публикува заради твърде еротичното им съдържание.

Органите на реда откриват официалната му и доказана връзка с едва 8 убийства, но имат причина да вярват, че реалният брой на жертвите му е далеч по-висок и може да достига 130 души.

При четенето на смъртната присъда на Родни Алкала съдията по процеса Бони Джи Витнер се разплаква, говорейки за ужасяващите брутални неща, които смъртоносният чаровник е причинил на своите жертви.

„Той е изключителен актьор. Серийните убийци са хищници и се държат като животни, преследващи плячката си, а през останалото време се опитват да се слеят с тълпата, така че да станат невидими”, казва за Родни Алкала криминалния профайлър Пат Браун.

Не дочаква изпълнението на смъртната присъда

Родни Алкала обжалва повече от десетилетие своята смъртна присъда. Тя така и не е изпълнена. Серийният убиец издъхва от естествена смърт на 77 години през 2021 г. Обявен е за мъртъв в 1:43 часа на 24 юли миналата година в болница, близо край щатския затвор Коркоран в Централна Калифорния, съобщават лекарите, цитирани от weeks2020.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПрокУРатура

    39 14 Отговор
    Сега разбрахте ли защо и тук мафиотите така ги съдят и им се разминава, защото построихме прокуратура по образ и подобия на новите ни братя от зад океана ....
  • 2 $$$$€€€€€€€€

    30 0 Отговор
    Психопатите са хищници в обществото. Най-често срещани са в интернет пространството......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боко тиквундера

    18 14 Отговор
    Прекрасните евроатлантически ценности в действие.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Некой си

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Боко тиквундера":

    А ти за Чикатило чувал ли си ..за Жоро Павето......Само питам. ....психарите навсякъде са психари. Проблемът е, че трудно се откриват...
  • 9 ПЪГУОШ

    4 3 Отговор
    Нямаше да има проблеми , ако раздаваше къщи и пачки от чекмеджето си , като наший хубавец Бойко ! Така и момите сами щяха да му идват.