Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 09:26 3 896 2

Продадоха на търг рядка монета за 4,2 млн. долара (СНИМКА)

  • продадена на търг-
  • рядка монета-
  • сащ

Монетата е открита през 2003 година

Продадоха на търг рядка монета за 4,2 млн. долара (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

В САЩ беше продадена на търг рядка монета от 1913 година, съобщи Fox Business. Монетата е наречена "Уолтъновата главата на свободата" и е една от само петте, известни на колекционерите. Цената на лота бе $4,2 милиона.

Изследователи от Смитсониън смятат, че монетите са сечени в началото на 1913 г., но никога не са влезли в обращение, тъй като дизайнът с главата на Статуята на свободата на обратната страна и римската цифра V на лицевата страна е бил оттеглен. Точният брой на издадените монети не е известен, а наличните пет екземпляра са смятани за едни от най-редките и най-скъпите в американската нумизматика.

Закупена от GreatCollections, монетата "Walton's Liberty Head" е кръстена на колекционера Джордж Уолтън. Открита е едва през 2003 година. Преди това най-редкият никел повече от 40 години е лежал в шкафа на бившия собственик, който загинал при автомобилна катастрофа в края на 60-те години. Оттогава монетата е сменяла собствениците си няколко пъти. Последният ѝ собственик е семейство, закупило артефакта през 2018 година.

По-рано беше съобщено, че на търг бе продадена най-рядкото австралийско пени от 1930 година. Монетата е изсечена по погрешка през 1929 година по време на Голямата депресия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъ

    6 2 Отговор
    "никога не са влезли в обращение"!!!
    И как е попаднала в ръцете на "колекционерите" тогава!?!? Значи или е крадена или фалшификат?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.