Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 11:58 1 016 6

Проучват кои растения могат да виреят на Луната

  • астронавт-
  • луната-
  • растения-
  • израел-
  • учени-
  • проучвания

Новият експеримент ще е част от мисията "Берешит 2", която предвижда кацането на два космически апарата на Луната през 2025 г.

Проучват кои растения могат да виреят на Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университета Бен-Гурион в Негев, Израел проучват какви растения може да виреят на повърхността на Луната и биха ли били достатъчни, за да посрещнат нуждите на бъдеща обитаема лунна станция, съобщи говорител на университета, цитиран в бюлетина на израелското външнополитическо ведомство.

Учените, които работят върху тези проучвания, са обединени в консорциум Лунария Уан. Техният експеримент ще е част от мисията "Берешит 2", която предвижда кацането на два космически апарата на Луната през 2025 г. Трети апарат ще се движи в орбитата на естествения спътник на Земята в продължение на пет години.

Експериментът "Алеф" предвижда в орбита да бъдат изпратени семена и дехидратирани растения, технологично оборудване за рехидратиране и поливане на растенията, подгряващи апарати и камери за наблюдения на растенията.

Проф. Симон Барак от Институтите Якоб Блаустайн за пустинни изследвания в университета Бен-Гурион е координатор на екипа биолози и технологични специалисти, сред които има трима учени от Австралия, един от Република Южна Африка и двама изследователи от университета Бен-Гурион - проф.Арон Фейт и д-р Тарин Паз-Каган.

"Мотивацията за тази мисия е продиктувана от страстта на човечеството да изследва и да развива живота на безплодни терени. Гледаме на "Алеф" като на важна стъпка към евентуалната цел за осигуряване на растенията за храна, за медицината, за производство на кислород, за ограничаване на въглеродния двуокис и като цяло за добруването на бъдещите астронавти, които ще обитават Луната и други космически обекти", каза проф.Барак.

"Берешит 2" е новата мисия на израелската компания "Спейс Ай Ел". През 2019 г. Израел стана седмата държава в света, чийто космически апарат навлезе в орбитата на Луната. Сондата "Берешит" бе изстреляна от частната американска компания "Спейс Екс", но се разби на 11 април 2019 г. при опит да кацне на повърхността на земния спътник. Дни по-късно от "Спейс Ай Ел" обявиха начало на проекта си "Берешит-2", допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    12 0 Отговор
    Бостан с тикви.
  • 2 Хихихи..

    13 2 Отговор
    Затрихте Земята,сега ще ми сеете арпаджик на Марс,хихихихи..
  • 3 Голямо туткане

    5 1 Отговор
    Досега трябваше вече и база база да има.
  • 4 Луна президент

    5 1 Отговор
    Гъби печурки, особено от тъмната страна.
  • 5 Соваж бейби

    3 1 Отговор
    Някой пак иска да краде пари от данък,на Земята не могат да дадат обяснение за земните цветя например Родопският силивряк (Haberlea rhodopensis )и още колко енигми .На Луната направиха ферма,прасета и кози няма ли да пращат ,за месото никой не мисли еййй хаха
  • 6 САП

    5 1 Отговор
    Зелената еуглена.

    Щом оцелява в тежката вода на термоядрен реактор.

    Със сигурност ще се справи на луната