24 Октомври, 2022 14:57 696 3

Конкуренцията помага на мозъка да еволюира

  • мозък-
  • еволюция-
  • риби-
  • конкуренция-
  • оцеляване

Битката за оцеляване сред конкурентни видове кара мозъкът да расте, сочи ново изследване

Конкуренцията помага на мозъка да еволюира - 1
Снимка: Shutterstock

Американски учени откриха връзка между конкурентната среда и еволюцията на мозъка, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.

Специалисти от Тексаския университет в Арлингтън са наблюдавали дребни сладководни риби - в естествените им местообитания и след преместването им от места с хищници на такива, където те липсват, но пък има голяма конкуренция.

В среда на засилено съперничество рибите развиват по-големи мозъци, а също така се повишават нивата на оцеляване, сочат данните.

По време на 30-дневен експеримент, проведен близо до Арима, Тринидад, изследователите установяват, че когато една риба е прехвърлена от среда с ниска конкуренция в такава с висока степен на съперничество е налице връзка между размерите на мозъка и по-бърз растеж. Това е показател за повишено търсене на храна, което пък дава по-голям шанс за оцеляване.

Риби, които са преместени и оцеляват на новото място до края на експеримента, имат доста по-голям размер на мозъка от останалите, които вече не са наблюдавани.

“Учените знаят за големи разлики в размера на мозъка на гръбначните животни от повече от сто години, има много хипотези" за това, каза професор Матю Уолш, който е един от ръководителите на проучването. "Нашето изследване подчертава важната роля, която може да играе конкуренцията" в този процес.

Проучването дава едни от първите експериментални доказателства за факторите, които могат да доведат до промяна в размера на мозъка, обясняват специалистите.

Данните са представени в публикация в "Еколъджи летърс".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опорка

    3 0 Отговор
    Американските учени са вече на нивото на британските.
  • 2 1122

    2 0 Отговор
    Грешно е да пренасяш рузултати от рибешки експеримент към хората!

    Коментиран от #3

  • 3 Николетко Михайлов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "1122":

    Едно е нещото, което дава по-голям шанс за оцеляване и това как да живееш.