25 Октомври, 2022 15:56 2 507 2

Най-вредните навици преди заспиване

  • сън-
  • спане-
  • вреден навик-
  • вредни навици-
  • смартфон-
  • телефон

Специалист подчертава колко е важно да оставим смартджаджите настрана преди сън

Най-вредните навици преди заспиване - 1
Снимка: Shutterstock

Сънят е един от най-важните компоненти на здравословния живот. Повечето от нас не осъзнават обаче, че има голямо значение не само от продължителността, но и от качеството на съня. А той се влияе от твърдостта на матрака, височината на възглавницата, температурата в стаята, нощното облекло и пр.

По света учените ежедневно правят проучвания какво е необходимо, за да може тялото ни да си почине най-ефективно и на следващия ден да сме свежи и работоспособни.

Например Колин Еспи, професор в катедрата по клинична неврология в Нуфийлд в Университета в Оксфорд и съосновател на Sleepio, дава някои отговори на въпроса кое е най-вредното нещо преди лягане, цитиран от zdrave.to.

Много от нас имат лоши навици за сън - дали скролваме или играем до безкрай на мобилните си телефони, прекалено сме погълнати от някоя книга или просто ни мързи да станем и да изгасим осветлението.

"Всяка дейност, която би довела до повишаване на нивата на стрес, може да повлияе на добрия сън", казва той пред The Independent. "Като правило, всичко, което може да причини прекомерно безпокойство или отделяне на хормоните на стреса, води до невъзможност да заспим и пречи на здравословния нощен сън."

Това означава, че на хората, които се взират в своите смартфони или таблети точно преди лягане, е възможно да им отнеме до час повече да заспят, отколкото на тези, които избират по-релаксираща дейност.

Ученият препоръчва да се избягват всякакви стимулиращи активности преди да се опитаме да заспим.

"Важно е да си изградите рутина - час до час и половина преди лягане да не вършите никаква работа, да избягвате стимулиращи дейности, като например напрягащи упражнения, да изключите всякакви електронни устройства и да отделите време да се отпуснете", казва той.

Професор Еспи също предупреждава, че дейностите, които влияят на съня, могат да варират, в зависимост от нашата индивидуалност. Например за онези, на които книгите действат обсебващо, когато четат, и намират за трудно да ги оставят, може да се окаже, че четенето преди лягане не е най-добрият избор.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Един

    4 0 Отговор
    Преди сън трябва да се правят само релаксиращи и отпускащи дейности! Удряш си една ... самоподготовка, отпускаш се и заспиваш като от куршум! Хем полезно, хем приятно! ;)))