Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 12:45 768 4

Обучават плъхове да откриват оцелели при земетресения

  • плъхове-
  • заметресение-
  • пострадали-
  • търсене-
  • обучение

Снабдяват гризачите с малки високотехнологични раници, за да помагат на спасителите да открият пострадали при подобни бедствия

Обучават плъхове да откриват оцелели при земетресения - 1
Снимка: Shutterstock

Земетресенията и ураганите могат да изравнят цели градове със земята. Задачата на спасителните екипи, които издирват оцелели, далеч не е лека и малко помощ винаги е добре дошла. А тя би могла да дойде в лицето на иначе дразнещи вредители – плъховете, съобщи NOVA.

Белгийската неправителствена организация APOPO снабдява гризачите с малки високотехнологични раници, за да помагат на спасителите да открият пострадали при подобни бедствия.

"Плъховете обикновено са доста любопитни и обичат да изследват, а това е от ключово значение за търсенето и спасяването", казва ръководителят на проекта Дона Кийн пред Си Ен Ен.

В допълнение към авантюристичния дух, малките им размери и отличното им обоняние ги превръщат в идеалните търсачи на неща в тесни пространства, допълва Кийн.

Гризачите се обучават да намират оцелели в симулирана зона на бедствие. Първо трябва да открият човек (мишена) в празна стая, да натиснат превключвател на жилетката си, който задейства звуков сигнал, и след това да се върнат в базата, където да бъдат възнаградени с лакомство.

Въпреки че гризачите са все още в ранен етап на обучение, APOPO си сътрудничи с Технологичния университет в Айндховен за разработване на раница, която е оборудвана с видеокамера, двупосочен микрофон и предавател за местоположение, за да помогне на спасителите да комуникират с оцелелите.

„Заедно с раницата и обучението плъховете са изключително полезни за издирването и спасяването”, раказва Кийн.

Повече от десетилетие APOPO дресира кучета и котки в базата си в Танзания за откриване на мини и туберкулоза. В програмите ѝ се използват гигантски африкански плъхове, които имат по-дълъг живот в плен - около осем години в сравнение с четирите години на обикновения кафяв плъх.

Проектът за търсене и спасяване стартира официално едва през април 2021 г., когато Дона Кийн се присъедини към екипа, от организацията се опитвали да стартират идеята от години, но не разполагали с достатъчно финансиране преди намесата на немската корпорация GEA.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щуротии

    1 0 Отговор
    без край !
  • 2 Тост

    1 0 Отговор
    И без да ги обучават плъховете ще ги намерят!
  • 3 хитро

    1 0 Отговор
    Ако открият жена под развалините, тя сама ще излети.
  • 4 айдее

    1 0 Отговор
    Очаквайте да заменят полицейските кучета със мишки