Last news in Fakti

24 Юли, 2013 17:21 1 980 0

Плазма пенсионира иглата и конеца в операционната

  • плазма-
  • игла-
  • конец-
  • операционна

Всеки претърпял операция знае какъв дискомфорт се изпитва от шевовете и какви неудобства създават оставащите белези.

Всичко това може да се избегне ако се ползва патентът на една от младите израелски компании, работещи в сферата на медицината, които предлагат затваряне на разрезите с плазма, вместо с игла и конец.

Плазмата е едно от четирите основните състояния на материята. Останалите са твърдо, течно и газообразни. Проучванията на плазмата показали, че тя има потенциал да дезинфекцира, контролира на кървенето, лечение на изгаряния, и съединяване на тъкани при хирургични операции.

Въпреки тези ползи, тя има само ограничено използване поради високите температури, които трябва да се работи – и те могат да окажат вредно въздействие върху тъканите на организма.

IonMed се опитва да реши този проблем с използването на технологията на „студена плазма“, позната като BioWeld1. Тя се състои в използването на плазма, загрята до 40 градуса, което я прави безопасна за човешкото тяло.

Според IonMed, BioWeld1 оставя само минимални белези и не изисква сложна подготовка за работа. Работа с нея отнема няколко минути. В момента 16 жени с цезерово сечение са използвали иновативния продукт.

IonMed започва да се развива BioWeld1 през 2009 г. Компанията очаква да получи от Европа одобрение на технологията до края на годината.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА