Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 16:31 2 622 4

Изследване установи най-добрата тренировка за отлична памет

  • памет-
  • мозък-
  • когнитивни способности-
  • изследване-
  • учени-
  • мисловни игри-
  • кръстословица

Учените сравнили ефекта от решаването на кръстословици с този от мисловните игри

Изследване установи най-добрата тренировка за отлична памет - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване на екип от учени от Колумбийския университет и Университета Дюк посочи кое е най-доброто занимание за стимулиране на паметта при възрастни хора с леки когнитивни увреждания. Резултатите са публикувани в списанието NEJM Evidence, пише БТА.

В хода на изследването експертите са анализирали данни от 107 участници, разделени на две групи на средна възраст 71 години, които са имали леки когнитивни увреждания. Едната група била помолена да решава кръстословици онлайн, докато другата участвала в мисловни игри в продължение на 12 седмици, последвани от допълнителни сесии до 78 седмици. Цялата информация се записвала всяка седмица.

Установено бе, че кръстословиците превъзхождат игрите както за 12, така и на 78 седмици. Разрешаването им било по-ефективно за участниците с най-тежки симптоми, но и двете форми на обучение били еднакво продуктивни в ранен стадий на умствена деградация.

По-рано през октомври изследователи от Калифорнийския университет откриха метод без лекарства за справяне със симптомите на деменция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    4 2 Отговор
    Лекарствао за справяне със симптомите на деменция или склероза както му се вика в България ,е системно четене ,в днешно време електронен всетник да го наречем например Факти.бг или книга дори и на телефона не е задължение да е истинска книга.Така казваше един мой много любим учител по литература и бъл.език .Много умен човек ,уникален на изпитване просто си говори с ученика по учебният материал и му слага оценка ,нямаш идея че те изпитва и не си напрегнат .Кръстословицата изобщо не е гаранция че човек е умен ,въпросите се повтарят просто някой са ги наизустили или е по скоро занимание за калпазани да не умре от скука.Мозъка е мускул и се тренира само с четене .

    Коментиран от #3

  • 2 Идън

    7 0 Отговор
    Мозъкът се тренира с мислене. Влюбените не страдат от деменция. Човек трябва да намери смисъл на живота си и да се движи. Вегетирането води до деменция- т.е. когато изгубиш интерес от всичко.
  • 3 интересно съвпадение

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Соваж бейби":

    Учителят ми по история, светла му памет, казваше, че кръстословиците дават фалшива обща култура.

    Коментиран от #4

  • 4 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "интересно съвпадение":

    Ами като се замислиш ,имали са право кръстословицата какво е въпрос дума Абсолютни синоними – Думи, които напълно съвпадат по значение и употреба,например пещера -каверна ,пустиня еди къде си на практика няма 1000 пустини помниш ги .Друг учител ми набиваше в главата да не се притеснявам когато учиш чужд език една дума ако я повториш 20 пъти с пълна концентрация си я запомнил,после още 20 минути за другата и така...Някой друга столица и писател или артист ,филм или книга името това е.Безпроблемните хора кибици на едно кафе от сутринта до обяд в кафето какво прави -попълва кръстословица ?