Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 16:45 8 588 5

10 здравословни ползи от лука

  • лук-
  • ползи за здравето-
  • витамини-
  • здраве

С лук винаги е по-вкусно

10 здравословни ползи от лука - 1
Снимка: Shutterstock

Обичате ли лук? С лук винаги е по-вкусно! Този невероятен зеленчук консумираме през всеки сезон. Богатството му от видове ни позволява да направим своите рецепти наистина неустоими. Лукът е неизменна част от менюто ни, когато страдаме от настинка. Ползите от лука за здравето са многобройни. Зеленчукът ни осигурява витамини В6 и С, фолат, желязо и калий. Помага ни да облекчим болното гърло, кашлицата, дори хремата.

1. Намалява риска от рак – Според проучване, проведено от University of Guelph, червеният лук е най-ефективен при унищожаването на раковите клетки на гърдата и дебелото черво, сочат изследвания. Този лук има високи нива на кверцетин и антоцианин – две съединения, които допринасят за тази характеристика.

2. За здраво сърце – Флавоноидите в червения лук могат да допринесат за здравето на сърцето, смятат учени, пише az-jenata.bg. Лукът е богат също и на съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Също така, лукът съдържа тиосулфинати, които действат като естествени разредители на кръвта и намаляват риска от инфаркт и инсулт.

3. По-ниски нива на кръвната захар – Според западни изследвания, редовната консумация на лук, може да помогне за баланса на кръвната захар, разбира се ако се следва здравословен режим на хранене. Едно от серните съединения в лука (S-метилцистеин) и кверцетин може да има благоприятен ефект върху кръвната захар, смятат учените.

4. Насърчава здравословното храносмилане – Лукът е богат на фибри и инулин. Доказано е, че инулинът действа като източник на храна за полезните бактерии в червата. Фибрите в зеленчука също помагат на тялото ни да поддържа добри нива на здравословните бактерии. Разбира се, ако имате някакви храносмилателни проблеми е добре да се допитате до лекар, който да ви насочи кои храни да избягвате.

5. Полезен за здравето на костите – Още една причина да хапваме редовно лук е, че някои западни изследвания стигат до извода, че лукът може да намали риска от свързаната с възрастта остеопороза. Според швейцарски изследователи съединение в белия лук може да намали загубата на костна маса.

6. За силна имунна система – Лукът ни осигурява важният минерал селен, който стимулира имунната функция, но също така и е мощен антиоксидант. Смята се, че селенът предотвратява прекомерния имунен отговор, който може да има неблагоприятни ефекти.

7. Благоприятства респираторното здраве – Според американско проучване, пациенти с респираторни проблеми като астма и алергичен ринит могат да се възползват от някои плодове и зеленчуци, като лукът е един от тях. Противовъзпалителните свойства на пикантния зеленчук също могат да помогнат за успокояване на респираторни заболявания, особено по време на настинки и грип.

8. За здрави очи – Лукът съдържа сяра, за която е известно, че допринася за подобряване здравето на очите. Той стимулира синтеза на глутатион, който действа като антиоксидант. По-високите нива на глутатион означават намален риск от глаукома, дегенерация на макулата и катаракта, смятат учени.

9. Полезен за оралното здраве – Лукът съдържа съединения на сярата, които помагат за намаляване на бактериите, причиняващи кариес. Зеленчукът също е богат на витамин С, който е важен и за здравето на венците. Също като чесъна, лукът спомага за елиминирането на бактериите в устната кухина, които причиняват лош дъх.

10. Намаляване на оксидативния стрес – Според редица проучвания, редовната консумация на лук може да помогне за намаляване на риска от оксидативен стрес, като по този начин се намалява и рискът от развитието на някои заболявания свързани с него.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    8 0 Отговор
    Лучената супа е хубаво нещо,с кротони и настъргано сирене подобно на българският кашкавал.
  • 2 Полезната доза

    9 3 Отговор
    Аз на 3-4 кг месо на скара слагам и една глава лук! :)) Виж осолена сланина повече слагам. Всичкото това на дървени въглища с много малко брикети. Па вие яжте здравословно. Народа си го е казал - Зад всяка жена хранеща мъжа си здравословно се крие любовница тъпчеща го с кИфтета! :))

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 въпросче

    0 0 Отговор
    А който не може да яде лук и не го ще,какво да прави?