Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 12:15 2 825 4

Колко пластмаса поглъщат на ден сините китове

  • син кит-
  • пластмаса-
  • замърсяване на водите-
  • океани

Според научно изследване един кит поема до 43,6 кг пластмаса всеки ден

Колко пластмаса поглъщат на ден сините китове - 1
Снимка: Shutterstock

Сините китове поглъщат по 10 млн. микрочастици пластмаса на ден, предадоха АФП и ТАСС. Научно изследване, публикувано във вторник в сп. "Нейчър комюникейшънс", показва как се отразява замърсяването на най-големите животни на планетата, предаде БТА.

Микропластмасите вече се откриват на дъното на океана, по планинските върхове, във вътрешността на човешките органи и в състава на кръвта.

За да оценят количествата микропластмаси, поети от китовете, учените са изградили специален модел за проследяване. Различни устройства са разпределени между 191 кита, обитаващи водите край Калифорния.

Според получените данни китовете са се хранели предимно на дълбочина между 50 и 250 м. Именно там е най-голямата концентрация на микрочастици пластмаса във водата.

Според размера и броя на ежедневните отваряния на устата съществуват три възможности. Според първия и най-вероятен сценарий сините китове поемат до 10 млн. частици пластмаса на ден. Най-голямото животни, населявало някога Земята, е и най-големият консуматор на микропластмаси. Това означава, че един кит поема до 43,6 кг пластмаса всеки ден. Това поглъщане не е следствие от прекосяването на океана. Пластмасата се намира в храната на кита.

Това е изключително тревожно, тъй като човекът се храни по същи начин, казват учени от щатския университет в Калифорния. Хората ядат аншоа и сардини. Скаридоподобните организми се намират в резервоар за микропластмаси.

След като количествата, погълнати от китовете, са установени, изследователите ще правят оценка на щетите върху животните.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    0 0 Отговор
    Мани пластмасата, ами виж кривите краставици, че там може да е страшно... Кит задавен от крива краставица! Поне кокошките ще са щастливи...
  • 2 има

    1 0 Отговор
    Доста документални предавания и клипове в ютуп, които показват пътя на пластмасата от "разделното събиране" в специалните контейнери до океана. Така че за това са виновни производители и търговци на боклуци, потребителите каквото и да правят, боклуците ще си намерят пътя към океана.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мамул

    0 0 Отговор
    Количеството на погълната пластмаса е равно на количеството дефекализирана(има цензура) пластмаса! Основен гастроентерологичен закон!