10 Ноември, 2022 15:45 1 314 2

Бобрите - изненадващи защитници на качеството на водата

  • бобри-
  • вода-
  • защитници-
  • замърсяване на водите-
  • нитрати

Изградените от животните диги действат като филтри, отстраняващи замърсителите

Бобрите - изненадващи защитници на качеството на водата - 1
Снимка: Shutterstock

Глобалното затопляне повишава концентрацията на замърсители в реките. Същото явление обаче благоприятства и увеличаването на популациите на бобри в западните части на САЩ, чиито язовири позволяват да се подобри качеството на водата, предаде Франс прес, позовавайки се на проучване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Заключението на учени от Станфордския университет се основава на просто наблюдение: по-честите интензивни горещи вълни намаляват количеството вода в реките и в резултат на това се повишава концентрацията на замърсители като нитрати, които се съдържат в изобилие в торовете.

Същевременно предизвиканото от човека глобално затопляне е разширило ареала на американските бобри, братовчеди на евразийския бобър, увеличавайки ползите от техните язовири.

Причината е, че когато изградените от животните диги повишат нивото на реката нагоре по течението, водата се отклонява към околните почви и вторичните води на басейна, пише БТА.

"Тези зони действат като филтри, отстранявайки излишните хранителни вещества и замърсители, преди водата да навлезе отново в главния канал надолу по течението", пишат изследователите.

Азотът допринася за растежа на водорасли, които лишават водата от кислорода, необходим за живите същества в тази екосистема.
Проучването показва, че изградените от бобрите язовири подобряват качеството на водата при екстремни условия на високи и ниски води, свързани с климатичните промени, независимо дали става въпрос за горещи и сухи периоди или проливни дъждове и топене на сняг.

И в двата случая дигата, построена от бобрите, изтласква повече вода и нитрати в околната почва, отколкото при двете сезонни екстремни явления.

"Това води до много по-голямо отстраняване на нитрати", казва Крисчън Дюи, водещ автор на изследването.

Този механизъм може да се опише като рядка благотворна "обратна връзка" на климатичните промени, обяснява Дюи. Динамиката е потенциално уникална за специфичните условия на западните щати и не е сигурно, че може да се открие другаде, предупреждава ученият.

Въпреки това резултатите от настоящото изследване са "рядко просветление в мрачната климатична действителност", което илюстрира способността на природата да възстановява баланса.

В крайна сметка този благотворен цикъл е от полза за 40 милиона души, които зависят от питейната вода от река Колорадо.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фхллб

    2 1 Отговор
    Размножаването на бобрите край Чернобил е повишило нивото на заблатяване и намалява проходимоста.
  • 2 Потребител

    0 0 Отговор
    Това са много полезни животни, наскоро за първи път се завърнаха в България след дълго отсъствие и дано да продължат така.