Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 10:05 8 794 2

Рецепта на деня: Хайдари, мухлама и чимен - вкусни разядки от турската кухня

  • разядки-
  • турска кухня-
  • мухлама-
  • хайдари-
  • чимен-
  • какво да сготвя

Подходящи и за вегетарианци

Рецепта на деня: Хайдари, мухлама и чимен - вкусни разядки от турската кухня - 1
Снимкa: Shutterstock

Хайдари

Тази лека разядка на основата на цедено мляко и чесън е традиционна за турската кухня. Напомня за българския катък, но в турския вариант са включени други подправки като изсушен джоджен, копър, червен пипер и чесън, което придава пикантен вкус на тази лека храна, пише flagman.bg.

Необходимите продукти са:

♦ Цедено кисело мляко - 500 г
♦ Краве сирене - 150 г
♦ Масло - 50 г, което трябва да се разтопи на котлона
♦ Сух джоджен - 2 с.л.
♦ Копър - с.л.
♦ Сол - 1 ч.л.
♦ Червен пипер- 1 ч.л.
♦ Чесън - 3 скилидки

Всички съставки се смесват и разбъркват, а червеният пипер се поръсва накрая. Разядката е вкусна с препечени филийки или тънки питки. Може да се нареже прясна краставица или морков на ленти и да се топи в разядката.

Мухлама

Тази разядка се готви и затова може да се ползва не само като предястие, но и като основно ядене, гарнирана със салата.

В голям тиган се разтопяват 50 г масло. В него се добавят 4 лъжици царевично брашно и се запържва 3-4 минути. Към запърженото брашно се наливат 350 мл вода, 1/3 ч.л. сол и се оставя да ври, докато се сгъсти. Предварително се настъргват 150-200 г кашкавал и той се слага към сгъстената смес, като се обърква, за да се смеси. Кашкавалът трябва да се разтопи и да се получи еднородна смес.

Мухлама може да се консумира както топла, така и студена - и в двата варианта вкусът е уникален.

Чимен

Чименът е пикантна разядка за вегетарианци. Подходяща е за сандвичи, хапки, с добавени маслини, сирене или в чист вариант като мезе за алкохолни напитки.

Необходимите продукти са:

♦ 3-4 с.л. пюре от домати
♦ 3-4 с.л. пюре от чушки
♦ 12-13 скилидки смачкан чесън
♦ 100 г натрошено сирене
♦ 250 г фино смлени орехи
♦ 4 с.л. зехтин или олио
♦ 1-2 с.л. сминдух
♦ Сол на вкус

Може да добавите и галета по желание, за да стане по-гъста. Смесените продуктите имат консистенция на паста, която се маже на филийка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    5 9 Отговор
    са БЪЛГАРСКИ ястия!
  • 2 Кра ли, кра ли...

    5 6 Отговор
    път се Ус рали! Все родопски ястия от моя край. 😉