Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 11:16 1 581 4

Морският червей ще е големият победител от глобалното затопляне

  • глобално затопляне-
  • морски червеи-
  • победители

Според прогнозните данни до 2050 г. този морски червей е големият печеливш от глобалното затопляне.

Морският червей ще е големият победител от глобалното затопляне - 1
Снимка: Shutterstock

Морският червей Sabellaria alveolata се оказва големият победител от глобалното затопляне, съобщи АФП, цитирайки научно изследване. Червеят, който изгражда рифове по европейските брегове, разширява предпочитания от него ареал под влияние на повишените температури.

Научното изследване е публикувано в сп. „Глобъл чейндж байолъджи“, предава БТА. Според прогнозните данни до 2050 г. този морски червей е големият печеливш от глобалното затопляне. Хабитатът на множество видове е застрашен при повишение на температурите с 2 градуса по Целзий до 2050 г. Прогнозите за морския червей са сред малкото добри новини на срещата КОП27 в Египет.

Малкият морски червей Sabellaria alveolata, който е дълъг 3 см, живее в туби от слепен пясък и остатъци от миди. Той филтрира морската вода и служи за храна на раците и рибите. Освен това изгражданите от него рифове на площ от стотици хектари - от Мароко до Шотландия, предпазват бреговете от ерозия.

Рифовете на морските червеи са като тапа, която абсорбира енергията на вълните, каза пред АФП Амилия Кърд, съавтор на изследването.
Заливът Мон-Сен-Мишел в северозападна Франция е мястото с най-големия риф на морски червеи, простиращ се на стотици хектари площ. Това е най-голямата животинска конструкция в Европа, подчертава Кърд.

Според прогнозния модел на научното изследване, в което участват университетите в Порто, Бангор и Плимът, ареалът на морския червей ще нарасне с 27,5 процента до 2050 г. Морският червей ще разшири хабитата си на север, към Ирландия, Ламанша и шотландските брегове.
Прогнозите обаче не са само оптимистични. Според заключенията разпространението на рифовете може да предизвика локално изчезване на вида. Една от характеристиките на този животински вид е фактът, че ларвите се развиват във водата, отнасяни от течението, преди да се фиксират към риф.

Колкото по-отдалечени са рифовете един от друг, толкова по-трудно е за ларвите да достигнат до тях. Локалните разкъсвания на рифовете могат да станат регионални. Възможно е до 2050 г. този вид червеи да изчезнат в някои характерни за тях зони като френския атлантически бряг. Това би предизвикало ефект на лавина в екосистемите около рифовете.

Sabellaria alveolata вече е застрашен заради риболова и разпространението на зелените водорасли.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Махмуд

    2 0 Отговор
    Вместо да мрънкат такива държави като САЩ, Великобритания и други, които дават милиарди за разработване на смъртоносни биологични оръжия да отделят малко средства и да разработят начини за справяне с морския мервей.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зелен Демократ

    1 0 Отговор
    Не съвсем точна статия, пак червеи са печеливши, но не морски, а НИЕ, които сме вашето бъдеще!
  • 4 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Пътят на Мойсей през морето не е само мит -история на Мойсей, който само с вярата си в Бог прави път през морето, за да преведе последователите на Исус.
    При отлив, когато водата се оттегля, се открива път ,има и плаващи пясъци ,при идване на прилива се наблюдава оптическа измама че ходиш по морето ....Много е интересно само че трябва се заредиш с чифт гумени ботуши ако не случиш момента ,Le Mont-Saint-Michel е едно от чудесата на света и голяма енигма .Бил известен като Mont Tombe,религиозният сюжет
    е издигнат в чест на Архангел Свети Михаил през 708 г. /709 г. за посвещението/, както е посочено в Annales du Mont-Saint-Michel.