Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 14:58 1 838 2

Бомбоубежище от Втората световна война е превърнато в оранжерия за зеленчуци

  • бомбоубежище-
  • втората световна война-
  • оранжерия-
  • зеленчуци-
  • градина

Подземната оранжерия има нулев въглероден отпечатък

Бомбоубежище от Втората световна война е превърнато в оранжерия за зеленчуци - 1
Снимка: Shutterstock

Британци отглеждат зеленчуци в бомбоубежище от Втората световна война. Подземната оранжерия се намира на 30 метра под земята. На повърхността е разположен гъсто населеният лондонски квартал „Клапам”, в който няма условия за традиционно земеделие, пише NOVA.

Бомбоубежището представлява система от тунели с дължина 800 метра. То е превърнато във вертикална ферма, която има нулев въглероден отпечатък. Зеленчуците се отглеждат с помощта на възобновяеми енергийни източници, а водата циркулира по затворена система. Създателите на оранжерията успяват да отглеждат продукция 365 дни в годината, без да причиняват вреди на околната среда.

„Необходимо е да развием нови начини за производство на повече храна, за да изхраним световното население. Нямаме неограничен ресурс от обработваема земя, нито още една планета. Затова ни е необходима алтернатива. Не методи, които да изместят традиционното земеделие, а такива, които да го допълват, за да се произвежда повече храна за света”, посочи Оливия Обрайън, която е директор във фермата без въглероден отпечатък.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО

    2 0 Отговор
    Скоро и в Киев, много пространство за био - земеделие
  • 2 ЕТО ЗАЩО НЯМА БЪЛГАРСКИ ДОМАТИ

    1 0 Отговор
    НЯМАМЕ БОМБОУБЕЖИЩА , А АМЕРИКА ПАК ЩЕ НИ БОМБИ ЩОТ Я МРАЗИМ !