Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 09:39 1 502 2

Как да се преборите с есенния косопад

  • есен-
  • косопад-
  • причини-
  • съвети

На първо място трябва да обърнете внимание на почистването на скалпа

Как да се преборите с есенния косопад - 1
Снимкa: Shutterstock

Някои хора усещат кой сезон е по косата си. Когато времето застудее, много хора започват да губят коса и не са малко онези, които започват да се стресират поради тази причина. Вижте какви са причините и полезните съвети за противодействие на това:

Есента наистина е сезонът, в който губим най-много коса. Дори хората, които обикновено нямат косопад, също се оплакват от опадане на косата през есента. Причината за опадането на косата в този период се дължи на това, че косата ни отслабва поради ултравиолетовите лъчи, които е събирала през лятото, пише vesti.bg.

Освен това ниските температури и сухото време през есента обикновено влошават косопада, като създават благоприятна среда за натрупването на мъртви кожни клетки върху скалпа.

Мъртвите кожни клетки запушват порите и забавят метаболизма на корените, като блокират притока на кислород. Мазният скалп е по-склонен да събира мъртви кожни клетки и да образува пърхот, което увеличава шансовете за косопад през есента.

Хормоните също имат влияние върху косопада през есента. Това е така, защото през този период се произвеждат повече мъжки хормони, отговарящи за косопада. В сравнение с лятото през есента, когато денят намалява, мъжкият хормон тестостерон временно повишава нивата си в организма.

Тестостеронът влияе на мускулите и репродуктивната система, но и на андрогенните рецептори в космените фоликули, потискайки растежа на косата и причинявайки косопад.

За да облекчите есенния косопад, на първо място трябва да обърнете внимание на почистването на скалпа. Тъй като запушването на фоликулите с мъртви кожни клетки е най-главната причина за косопада, се препоръчва да миете косата си веднъж дневно, с хладка вода.

Докато подсушавате косата, е полезно да премахнете влагата от скалпа, масажирайки го с помощта на кърпа. По-хладната струя от сешоара също е препоръчителна пред по-топлата.

Здравословното и разнообразно хранене също може да облекчи проблема с косопада. Няма храни, които да служат като превенция от косопада, но една балансирана диета може да облекчи симптомите му.

За здравето на скалпа може да помогне консумирането на зърнени храни, водорасли, ядки, соя и тофу, както и всякакви други храни, богати на протеини, желязо, биотин и други важни хранителни съставки.

Все пак е важно да се отбележи, че е добре мазните храни да се избягват. Мазните храни могат да попречат на безпроблемното кръвообращение, по този начин възпрепятствайки и снабдяването на скалпа с всички необходими хранителни вещества. Затова трябва да внимаваме.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.