Last news in Fakti

4 Декември, 2022 06:00, обновена 4 Декември, 2023 08:01 37 257 10

Кой има имен ден днес, 4 декември

  • имен ден-
  • света варвара-
  • църква-
  • християнство

Православната църква почита света Варвара

На 4 декември православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят, пише "Дарик".

Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието гласи, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – двамата са поразени от мълния. През VI век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

В някои райони на страната Света Варвара е приемана за покровителка на болните деца, по-специално на заболелите от дребна шарка, затова и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.

На други места Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

На този ден по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците на Света Варвара – Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември), има поговорка: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща".

В Бобошево празникът на Св. Варвара се празнува с палене на големи огньове на кръстопътищата. Момците ги прескачат за здраве и се състезават коя махала ще запали най-големия огън, а момите месят питки и варят различни варива: жито, боб, ръж, ечемик, царевица, грах, леща и др. раздават на всички за здраве.

Празнуват Вартоломей, Варчо, Варадин, Варвара, Варадина, Варка, Варя


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 12 Отговор
    ЧИД на ХОРАТА имащи ИМЕН ДЕН и ПРАЗНИК
  • 2 Честито

    22 13 Отговор
    на всички ВАРВАРИ по света!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 13 Отговор
    ЧИД на ПРАЗНУВАЩИТЕ ХОРА

    Коментиран от #10

  • 4 българин 777

    7 3 Отговор
    всеки ден празник много празнува този народ бе а едно време какви бяхме тъжни
  • 5 Празнува,

    6 3 Отговор
    Конан Варваринът
  • 6 Света Варвара

    8 1 Отговор
    Слага началото на многото декемврийски църковни празници.Те са повод не само за трапези, но и за смирение и духовен размисъл,за който все нямаме време.
  • 7 Мъдрият

    7 1 Отговор
    Честит празник и честит имен ден на всички именици православни християни!

    Една от любимите ми Светици е Св. великомъченица Варвара, която също като мен(или по-скоро аз като нея) повярва първо логически в това, че има Бог, а след това става християнка като приема Св.Кръщение.
    (Защото никой разумен човек не може да бъде атеист и да мисли, че този свят може да бъде създаден случайно!)

    Нека Бог по молитвите на Св. великомъченица Варвара да ни дарува силна вяра, надежда и любов към Бога, и любов към ближните ни, и да ни предпази от смърт без покаяние! Амин!
  • 8 Идън

    2 1 Отговор
    Тя е покровителка на живите- не на починалите от внезапна смърт. Тя е ЗАЩИТНИЦА ОТ ВНЕЗАПНА СМЪРТ- т. е. закриля и предпазва хората от внезапна смърт свързана с инциденти. Златни ръце е имал иконописецът създал точно тази икона. Ще потърся къде мога да я видя в оригинал.Харесвам точно този стил живопис.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А ти кога имаш имен ден