Last news in Fakti

6 Август, 2013 12:08 13 777 0

Желанието за BDSM-секс се смята за нещо нормално

  • секс-
  • дисциплина-
  • садизъм-
  • мазохизъм-
  • садо-мазо-
  • камшици-
  • маски-
  • bdsm-
  • покорен

Практикуващите садо-мазо са психологически здрави

Желанието за BDSM-секс се смята за нещо нормално - 1
Снимка: Dreamstime

Възбудата при всеки идва по различен начин. Либидото на някои скача до небесата при вида на камшици, странни костюми и маски. Практикуващите BDSM-секс (връзване, дисциплина, садизъм и мазохизъм) привличат медийното внимание, тъй като в чуждестранните медии често могат да се срещнат заглавия като „Любителите на садо-мазо са по-здрави и по-малко нервни в сравнение с хората, които правят по-спокоен секс“.

Въпреки че в миналото се е смятало, че хората, практикуващи BDSM-секс, страдат от вид психопатология, изследователи твърдят, че практикуващите този вид секс са психологически напълно здрави, съобщава tialoto.bg. Трябва да се отбележи обаче, че повечето предимства идват, когато човек влиза в ролята на доминиращия, а не когато е в тази на подчинения.

BDSM-сексът познава широк спектър от практики, обикновено включващи ролеви игри, в които единият сексуален партньор поема водещата роля, а другият покорната. Често те прилагат физически ограничения като връзване, а понякога, но не винаги – унижение и причиняване на болка. Повечето хора имат предпочитана роля, макар понякога да „превключват“ от една към друга.

BDSM-сексът нормален ли е?

Този вид секс носи тежестта на социалната стигма, макар че широката популярност на „Петдесет нюанса сиво“ е признак за по-голямо приемане от страна на обществото. Повечето мнения са, че практикуващите BDSM-секс имат патологична извратеност или че имат минал опит със сексуално насилие.

Макар изследванията по темата все още да са твърде малко, резултатите от тях показват, че тези обобщения са почти неверни. Садо-мазо сексът не се смята за психично отклонение, ако и двамата сексуални партньори изпитват удоволствие от него.

Какво харесват практикуващите BDSM-секс?

Скорошно проучване сравнява личностните черти на практикуващите този вид секс и на „нормалните“ хора. Обръща се внимание на пет основни личностни характеристики – невротизъм, екстровертност, готовност за експерименти, лесно съгласяване и чувствителност към отхвърляне. Резултатите показали, че при практикуващите има значителни различия между половете. Оказва се, че обикновено жените са в ролята на подчинените, което означава, че дамите обичат да влизат в типичните за тях роли.

Също така любителите на BDSM-секс са по-екстровертни и отворени за експерименти, както и по-малко невротични и чувствителни към отхвърляне. Високите нива на екстровертност и ниските нива на невротизъм означават по-голямо щастие. Готовността за експерименти, която също е присъща за практикуващите BDSM-секс, е характерна тяхна черта и в секса. Резултатите от изследването показват, че любителите на садо-мазо секса обикновено имат повече сексуални партньори, както и са участвали в групов секс.

Доминанти и подчинени

Подчинението често се свързва с желанието на човек да се грижи за чуждия комфорт. От друга страна хората, които обичат да доминират, често са склонни да бъдат взискателни и деспотични. Следвайки тази логика, хората искат да заемат тази роля в секса, която е характерна за тях в останалата част от техния живот. От друга страна по-отворените към експерименти хора пък биха искали да видят какво е „от другата страна“ и биха влезли в нетипична роля, за да опитат от всичко.

Относно екстровертността – това е съществената разлика между почитателите на BDSM-секса и останалите. Оказва се, че както доминиращите, така и подчинените партньори са екстроверти. Може би покорните хора харесват вниманието, което получават, и се вълнуват, влизайки в тази роля.

Високите нива на невротизъм се свързват с емоции като вина, срам, неудобство, както и много други негативни чувства. Хората, които не са толкова невротични, обикновено по-рядко изпитват подобни негативни емоции. Те обаче очакват одобрението на останалите, затова тази черта е най-нехарактерна за доминиращите в BDSM-секса. Подчинените от своя страна се описват най-добре като смирени хора.

Накратко – практикуващите BDSM-секс имат широк кръгозор, обичат необичайните преживявания и дисциплината. Психологическите ползи от този вид секс са ниски нива на невротизъм и висок душевен комфорт.

Участниците в BDSM-секс влизат в типичните за тях роли, макар че понякога любопитството им ги подтиква да опитат от непознатото. Въпреки тези констатации, трябва да бъдат извършени допълнителни изследвания, които със сигурност да потвърдят досегашната информация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА